Nieuws Data
'Data Science staat op ongekende hoogte, maar blijf ook als mens nieuwsgierig'
Hoeveel brood moet ik morgen bakken? Deze vraag stelt een bakker zich vermoedelijk elke dag. De kans is klein dat hij dan op zijn MacBook de weersverwachting opzoekt en dit vervolgens in een model invoert om de vraag van de volgende dag te kunnen voorspellen. En dat terwijl daar zomaar een voorspellende waarde in zou kunnen zitten. Lees de blog over Data Science door Sven van Egmond, strategy director bij De Ondernemer.

' Sinds een paar maanden mag ik namens de Persgroep (het moederbedrijf van De Ondernemer, waar ik werkzaam ben) deelnemen aan de opleiding Data Science. Samen met 27 andere studenten krijgen we wekelijks les in een prachtig klooster middenin Den Bosch.
Je zou Data Science een hype kunnen noemen. Niets is minder waar als je met aandacht luistert naar professoren zoals Eric Postma. Eric leerde ons dat de grondbeginselen voor Machine Learning voortkomen uit inzichten opgedaan rond 1950 door Frank Rosenblatt in zijn studie naar de werking van het menselijk brein. Maar ja, zoals het kennelijk vaker gaat in de wetenschap zijn er dan andere geleerden die de boel compleet plat leggen door een nieuwe koers voor te staan. En de vooruitgang zomaar 25 jaar vertragen. (leestip: NewYorkTimes)
Lees ook: 'Zonder data geen groei, zonder data geen bestaansrecht'
Waar staan we nu? Op ongekende hoogte, als je het mij vraagt. Computers en hun algoritmen zijn in staat om taken met precisie en ongekende rekenkracht uit te voeren. Denk alleen al aan de suggesties die Google je doet wanneer je iets zoekt. Of de voorstellen van Netflix wanneer je een serie hebt bekeken. Een heel normale zaak voor ons allemaal, maar hierachter schuilt een ongekende wetenschap.
En hoe zit het dan met de mens? Het menselijk brein blijft in al haar facetten een ongekende bron van inspiratie voor veel wetenschappers. Een pasgeboren baby bijvoorbeeld, die voor het eerst iets vastpakt en bekijkt. Een letterlijk menselijke manier om informatie te analyseren en op te slaan.
Nieuwsgierig en leergierig
Wat kunnen we nu doen? Vooral heel nieuwsgierig zijn - en blijven. Want dat is misschien wel de meest belangrijke houding die ons helpt om te innoveren. Terug naar die bakker en zijn brood. Als hij gestructureerd bijhoudt hoeveel brood hij bakt en verkoopt, per dag, per week, en aanvullend informatie verzameld over het weer, dan zou hij zomaar de basis kunnen leggen voor een voorspellend model. Dat model gaat de bakker aantonen hoeveel brood hij kan/moet bakken en verkopen, en dus ook het aantal broden wat hij weggooit minimaliseren.
Data biedt ondernemers ongelooflijk veel kansen. Kansen om gebeurtenissen te kunnen beschrijven en wellicht ook te voorspellen. Kennis en specialisten zijn zeer toegankelijk. Doe bijvoorbeeld de nationale AI Cursus, een initiatief van onder meer Jim Stolze.
Heb je al een idee als ondernemer en data redelijk op orde, zoek dan eens contact met MKB Datalab, een unieke samenwerking van ondernemers en studenten verbonden aan JADS. Maar bovenal, blijf nieuwsgierig! '