Nieuws Energie

Eerst hielpen ze klanten aan aardgas, nu helpen ze iedereen eraf: hoe deze installateur de wereld in 60 jaar zag veranderen

Vader Marinus hielp z’n klanten aan de gasverwarming, zoon Arno Broekhuis is met Engberink Technische Installaties tegenwoordig vooral bezig met klanten van het gas af te halen. En dat is een bijzonder staaltje hogere wiskunde. Want in de tussenliggende tijd onderging de wereld van de technische installateurs een nauwelijks te bevatten evolutie.

André Scheffers 25 oktober 2022

Gas installatie almelo Engberink Technische installaties

Grondlegger Marinus Broekhuis (rechts) en directeur Arno Broekhuis van Engberink Technische Installaties. Het bedrijf bestaat 60 jaar. Foto: Annina Romita

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Niet alleen bakkers, ook groentewinkels richting faillissement: 'De kosten exploderen'

„Bij nieuwbouwprojecten staat alles in het teken van duurzaam bouwen. Als technisch installatiebedrijf maak je deel uit van een bouwteam waarin alle specialistische bouwfacetten nauwgezet op elkaar worden afgestemd. Geen project is hetzelfde en heeft zo zijn eigen complexiteit. Dat vraagt voortdurend om nieuwe, innovatieve ideeën”, legt directeur-eigenaar Arno Broekhuis uit in Tubantia.

Innovatie en partnerschap is een belangrijk aspect in relatie tot opdrachtgevers. „Steeds meer. Van advies tot concept en van ontwerp tot uitvoering; opdrachten worden tot in de perfectie uitgevoerd door hoogopgeleide vakmensen en vanwege de complexiteit blijft een relatie met de klant vaak tot in lengte van jaren bestaan.”

Strakke planning en vooruit denken

Marinus Broekhuis (82) volgt de ontwikkelingen op afstand sinds Arno in 2001 in zijn voetsporen trad. Samen met zijn toenmalige compagnon nam senior het bedrijf in 1977 over van oprichter Jan Engberink. Broekhuis dacht in zijn tijd al vooruit en nam in 1988 loodgietersbedrijf Frits van den Elst over als toegevoegde discipline. „Tegenwoordig gaat men veel meer van krachtenbundeling door specialistische bedrijven uit. Het is mooi om te zien hoe dit bedrijf in die ontwikkeling is meegegroeid.”

Op een groot ledscherm in het kantoor van Arno Broekhuis is de nieuwbouw van Plastchem in Hardenberg als recent project afgebeeld. Het is zo’n voorbeeld van een opdracht met een enorme complexiteit. „En zo’n project is nooit af. Onderhoud, eventuele toekomstige uitbreidingen en aanpassingen als gevolg van vragen van klanten leiden automatisch tot een duurzame samenwerking met de opdrachtgever. Want die wil op een betrouwbare partner kunnen rekenen in zijn strakke planning. Een hele keten is immers afhankelijk van zo’n productiebedrijf.”

"Tegenwoordig gaat men veel meer van krachtenbundeling door specialistische bedrijven uit. Het is mooi om te zien hoe dit bedrijf in die ontwikkeling is meegegroeid"

Bekende bedrijven in portefeuille

Engberink heeft een aantal grote bedrijven in portefeuille waar het de huisinstallateur is. Enrichment Technology Company, Huuskes Versproducten, Cirex, Malvern Panalytical en Kees Smit zijn een paar bekende namen waar het bedrijf al jaren mee samenwerkt.

Ook ZGT en plaatsgenoot Bolletje maken van de diensten van Engberink gebruik. Woningbouw is niet de corebusiness. Broekhuis: „We zijn in ons hele bestaan nog niet bij de bouw van twee dezelfde huizen betrokken geweest. Seriewerk als projectbouw doen we niet. Alleen opzichzelfstaande projecten, die doorgaans uitdagend van aard zijn en helemaal in tijden van de energietransitie. Daarvoor hebben we zestig hoogopgeleide mensen in dienst. In vergelijking met installatiebedrijven die bijvoorbeeld wel projectbouw erbij pakken, zijn we een relatief klein bedrijf.”

Lees ook: Licht en verwarming uit: initiatiefnemer Vicky noemt reacties bakkersactie 'hartverwarmend'

De regionale inslag is opmerkelijk als je naar de klanten van Engberink kijkt. „Minder reistijd maakt het al aantrekkelijker om hier te werken. Dat in combinatie met dagelijks te worden uitgedaagd door complexe technische vraagstukken zorgt ervoor dat we nauwelijks mensen zien vertrekken. Daar prijzen we ons gelukkig mee. Voor de markt hebben we hier de mogelijkheden van groot en voor onze werknemers de voordelen van klein. Dat willen we graag zo houden.” Het 60-jarig jubileum is groots met de medewerkers gevierd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws