Nieuws Actueel

Energiebedrijf Delta kampt met steeds meer problemen

De aandeelhouders buigen zich vandaag over de bestuurlijke chaos, terwijl de financiële problemen bij het energiebedrijf zich opstapelen. Een oplossing is ver weg, schrijft De Volkskrant.

Pieter Hotse Smit 23 maart 2016

Deltaenergiebedrijf

De crisis bij het Zeeuwse energiebedrijf Delta gaat een kritische fase in. Vandaag komen de aandeelhouders bijeen om de bestuurlijke chaos het hoofd te bieden, terwijl de financiële problemen zich opstapelen; een noodlening van 200 miljoen euro is nodig om het bedrijf te herstructureren en de grote verliezen van de kerncentrale weg te poetsen. En dan is er ook nog de naderende splitsing, die intern met angst en beven tegemoet wordt gezien.

SalarisverhogingDe verhoudingen tussen Delta en zijn aandeelhouders kwam vorige maand op scherp te staan. Terwijl het reddingsplan dat publieke aandeelhouders hadden voorbereid uitlekte, werd de fors salarisverhoging van oud-directeur Arnoud Kamerbeek bekend. Door de salarisrel kwam ook de positie van de man die over Kamerbeeks opvolger gaat ter discussie te staan.

ExcusesPresident-commissaris Cees Maas wordt verweten dat hij Kamerbeeks salarisverhoging - van 400 duizend naar 520 duizend euro - niet wilde terugdraaien en hem liet vertrekken met 800 duizend euro. Hij bood vervolgens alleen zijn excuses aan voor het niet informeren van de aandeelhouders over de loonstijging.

Lees verder via de website van de Volkskrant.