Nieuws Familiebedrijf

Vishandel Aart Timmerman bediende half Zwolle

Na tientallen jaren stopt Aart Timmerman (56) met zijn viskraam. Hij maakte in die tijd heel wat mee, zoals een overval en boze buren, meldt de Stentor.

Laura Cuijpers | Foto: Frans Paalman 15 november 2017

Aart timmerman vis zwolle 1

Of hij het werk mist? Nee. Maar wennen is het wel. Hij kan ineens op zaterdagochtend langs de lijn staan bij het voetbal. ,,Alles moest altijd in hoog tempo", zegt hij aan de keukentafel van zijn oude vishandel aan de Veemarkt. ,,Als ik nu eens drie dingen op een dag heb, moet ik tegen mezelf zeggen dat het heus ook morgen kan."

Lees ook: Kingfish Zeeland kweekt straks 250.000 stuks kingfish per jaar als duurzaam alternatief tonijn

Veemarkt

Half - of misschien wel heel - Zwolle haalde wel eens een visje bij Timmerman. Aan de Veemarkt, maar ook bij het Kerkbrugje en op de markt in het centrum. De zaken gingen goed. Van de ene op de andere dag, ergens in augustus, was hij echter nergens meer te bekennen. Het besluit nam hij voor zichzelf, zonder er over naar buiten te treden. Achteraf gezien wat abrupt, geeft hij zelf toe. ,,Ik had misschien meer tijd voor het afscheid moeten nemen. Maar er komt dan meteen zoveel op je af. Ik wil de klanten nog wel echt bedanken, dat moet je echt opschrijven."

Hoge bloeddruk

De lange dagen en het harde werk begonnen langzamerhand zijn tol te eisen. ,,Mijn arts zei dat ik een hoge bloeddruk had. En ja, die komt ook vis bij me halen, hij weet wat ik doe."

Langlopend familiebedrijf

Met het besluit komt een einde aan een langlopend familiebedrijf. Aart is de vierde generatie die het visbedrijf Timmerman leidt. De twee zonen van Aart willen het bedrijf niet overnemen. ,,De tijden veranderen. De oudste heeft een leuke baan, de jongste zit nog op school."

Vislucht

Elke dag ging hij met plezier naar zijn werk. Toch maakte hij in zijn jaren achter de toonbank het nodige mee. Zo'n zes jaar geleden kwamen een aantal bewoners van de Genverflat aan de Kerkstraat in opstand tegen de vislucht die de viskraam van Timmerman verspreidde. De standplaats zou in strijd zijn met het bestemmingsplan, en de geur zou de waarde van de huizen negatief beïnvloeden. ,,Te gek voor woorden", noemt Timmerman het nu. ,,Het werd bijna een rechtszaak."

Sisser

Uiteindelijk liep de de kwestie met een sisser af, en mocht de kraam blijven door een nieuw standplaatsenbeleid van de gemeente.

Dagwinst

Een van de belangrijkste hoofdstukken in zijn leven moest echter nog komen. Op een zaterdagavond in februari vorig jaar werd hij uit het niets overvallen toen hij na een drukke dag naar zijn auto liep. Twee mannen maakten onder dreiging van een mes de dagwinst buit. ,,Ik ben blij dat ik er nog ben. Voor hetzelfde geld hadden ze me omgelegd." Het voorval maakte grote indruk op Timmerman, maar écht last heeft hij er niet van gehad, zegt hij. ,,Ik heb mazzel gehad. Het heeft ook niks met mijn besluit te maken. Ik vond het gewoon een goed moment om er een punt achter te zetten."

Genemuiden

De zaak aan de Veemarkt is inmiddels zo goed als leeg. Waar tot voor kort nog verse vis glansde in de vitrine, staan nu een paar kartonnen dozen. Boven de deur naar de achterkant van de zaak hangt een foto van zijn opa die met zijn bakfiets bij het Kerkbrugje staat. Die bakfiets en nog een paar andere spullen gaan naar een andere vishandel Timmerman in Genemuiden, een neef van Aart. ,,Het pand blijft van mij. Ik ga ook niet stilzitten hoor, maar wat ik verder ga doen, ik kan het je niet vertellen. Eerst een jaartje rustig aan doen."

Ik vond het gewoon een goed moment om er een punt achter te zetten

Aart Timmerman (56)