Nieuws Actueel

Havenbedrijf kritisch over evenementen op Ruigoord

De ontspannen sfeer in kunstenaarskolonie Ruigoord verdraagt zich slecht met de regels voor evenementen, bericht het Parool. Bezoekers van populaire festivals als Landjuweel moeten voortaan toch echt worden gefouilleerd.

Van onze redactie 16 februari 2016

Kritiekruigoord

Dat schrijft het Havenbedrijf in een kritische evaluatie van de evenementen die de afgelopen zomer op Ruigoord werden gehouden. De politie noemt de toegangscontrole zwaar onvoldoende. Ook worden bezoekers onvoldoende geïnformeerd over het drugsbeleid.

In de evaluatie worden ook harde noten gekraakt over de horeca. Bij een controle van vijftien standhouders op het festival Vurige Tongen bleek geen van de verkopers te werken met de verplichte temperatuurlijst. Een bak beslag bleek vijf uur buiten de koeling te staan, terwijl de regels zeggen dat dit maximaal twee uur mag zijn.

De grootste problemen worden gesignaleerd op het kampeerterrein tijdens festivals. Vurige Tongen trok 350 campinggasten, die met zijn allen slechts één douche tot hun beschikking hadden. Het gasafvoerkanaal bleek kapot te zijn, waardoor het gas in de douchecabine kwam. De GGD heeft de douche buiten gebruik laten nemen, ook omdat het verplicht legionella beheersplan ontbrak.

Het Havenbedrijf maakt zich met name zorgen over de aanwezigheid van de opslagtanks van de Vopak in de directe omgeving. Het bedrijf kent zeer strenge veiligheidsvoorschriften. Een daarvan is dat zich geen grote aantallen personen ophouden in de nabijheid, enzeker geen kwetsbare personen, zoals kinderen.

Het Havenbedrijf onderstreept dat de sfeer op de festivals goed is, maar dat er wel zaken moeten veranderen.