Nieuws Actueel

Heineken en chipbedrijven helpen AEX verder vooruit

De AEX-index op het Damrak wist vrijdag verder te stijgen na de recente sterke opleving. Bierbrouwer Heineken deed daarbij goede zaken dankzij een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Ook de chipbedrijven ASMI en ASML vervolgden hun opmars door de afnemende rentevrees.

ANP 14 juli 2023

ANP140723109 1

Beleggers zijn nog in afwachting van de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen en het begin van het cijferseizoen inluiden. Daarbij wordt met name gekeken of de grote kredietverstrekkers signalen zien van een mogelijke recessie in de Verenigde Staten.

Recessie

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente sinds vorig jaar flink verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. Die stappen lijken inmiddels effect te hebben. Zo bleek eerder deze week dat de inflatie in de VS flink is afgekoeld tot het laagste niveau in ruim twee jaar. Dat voedde de hoop dat de Federal Reserve spoedig zal stoppen met het verder verhogen van de rente. De kans dat de VS door de renteverhogingen in een recessie zullen belanden neemt daardoor af.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 777,61 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 922,29 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 0,2 procent. Frankfurt verloor 0,4 procent.

Elektrische auto's

Heineken kreeg er 1,8 procent bij. ASML en ASMI volgden met plussen tot 1,4 procent. De chipbedrijven wisten de afgelopen dagen stevige winsten te boeken door de hoop dat het einde van de periode van renteverhogingen in de VS nu inzicht is. Verzekeraar Aegon was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1,1 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Fastned 2,7 procent. Het snellaadbedrijf opent drie laadstations in Denemarken en betreedt daarmee de Scandinavische markt, waar volgens het bedrijf de meeste elektrische auto's rijden binnen Europa. Vastgoedinvesteerder NSI verloor 2,6 procent na tegenvallende resultaten en een flinke waardedaling van de vastgoedportefeuille.

Ericsson

Nokia kelderde dik 9 procent in Helsinki, na een omzetwaarschuwing van de Finse maker van netwerkapparatuur. De Zweedse branchegenoot Ericsson, die afgelopen kwartaal een verlies leed, verloor bijna 8 procent in Stockholm.

De euro steeg tot het hoogste niveau sinds februari 2022. De eenheidsmunt was 1,1229 dollar waard, tegen 1,1193 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 76,94 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 81,45 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws