Het tekort aan vakmensen zat maar in het achterhoofd van Rimco de Groot, lid van de raad van bestuur van het bedrijf uit Groot-Ammers, en projectmanager Sonja van der Molen. Het leidde tot een heuse Mourik Vakschool. Beroepsopleidingen bieden namelijk niet wat aannemersbedrijf Mourik nodig heeft. De Groot: ,,De opleiding tot pijpfitters bijvoorbeeld is dit studiejaar geschrapt bij het Techniek College Rotterdam (TCR) want jongeren melden zich er niet aan, maar er is zat werk in”, zeggen de twee tegen het AD. En dus is de opleiding tot pijpfitter één van de opleidingen op de nieuwe vakschool.
Lees ook: Personeelstekort? UWV helpt ondernemers op weg
Maar er is nóg een aanleiding voor de vakschool; een op dieper menselijk vlak. ,,Na een ongeval waarbij een medewerker omkwam, zag ik wat het hebben van collega’s en werk kan betekenen. Deze jongen kwam van ver met een zware jeugd. Na zijn overlijden waren collega’s ontdaan en ze vingen elkaar op. Van een van hen hoorde ik dat de overleden collega pas nog bij zijn gezin was komen eten. Zijn baan en collega’s hadden deze jongen houvast gegeven. We hebben niet allemaal dezelfde ervaringen en opvoeding gehad, maar zoiets is voor iedereen waardevol.’’
Deelnemers mogen ook uit andere sectoren komen
Vandaar dat de Mourik Vakschool niet alleen in vakrichtingen divers is opgezet, ook deelnemers mogen zich vanuit alle denkbare achtergronden aanmelden. Zij kunnen, in overleg met zijn of haar leermeester, kiezen voor het behalen van losse praktijkcertificaten of een volledig diploma op middelbaar beroepsonderwijs-niveau.
Nu zijn er meer bedrijven die interne opleidingstrajecten aanbieden, maar deze aannemer wil zelf meer in handen houden. ,,Veel concullega's doen het samen met mbo's. Het curriculum komt dan vooral van de opleiders en niet van de bedrijven. Wij willen uit de eigen praktijk putten en individuelere begeleiding geven’’, verduidelijkt Van der Molen.
Dit betekent niet dat er nul samenwerking is met onderwijsinstellingen, maar het zijn ervaren werknemers van Mourik die leerling-medewerkers de kneepjes van het vak leren en hen bijstaan om na een aantal maanden vakschool soepel opgenomen te kunnen worden in een groep betonreparateurs, isolateurs, industrieel reinigers of montagewerkers.
De afgelopen maanden zijn contacten gelegd met onder meer gemeenten, het Leerwerkloket, UWV, Werkgevers Servicepunt Rijnmond, jongerenplatform Jong en Sterk, Stichting Werkshop en de regionale opleidingscentra Da Vinci, TCR en Albeda. Ook zijn als proef al enkele mensen begeleid ‘op zijn vakschools’.
Openbaar vervoer naar Botlek achilleshiel
Héél leerzaam, zeggen de projectmanager en het lid van de raad van bestuur. ,,Want wij leren ook door te doen en indien nodig te draaien aan de ‘opleidingsknoppen'. De vakbazen en leermeesters hebben zoveel compassie; telkens bedachten ze wat om leerling-medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen.’’
Als mensen na een ellendige periode de kans krijgen een nieuwe stap te maken, een werkfamilie vinden en vaste inkomsten, geloof ik niet dat ze zo maar’ afhaken
Rimco de Groot, lid van de raad van bestuur van Mourik
Over de achilleshiel van het initiatief is Van der Molen eerlijk. ,,Mourik heeft veel werk in de Botlek en daar moet je eigen vervoer hebben. In dat havengebied is al vaak wat geprobeerd, bijvoorbeeld door werknemers met busjes thuis op te halen en terug te brengen, maar dat duurde heel lang.’’ Het windt De Groot op. ,,Onvoorstelbaar dat in er een gebied met zoveel economische activiteit geen goede ov-opties zijn. En er ligt wel een metro naar het strand van Hoek van Holland...’’
Mourik heeft ambitie om vijftig mensen op te leiden
Komende maand gaat de Mourik Vakschool officieel van start met twaalf tot achttien deelnemers. Voor volgend jaar zijn de ambities om circa vijftig mensen op te leiden tot vakspecialist.
En wat als een vers opgeleide kracht na vijf maanden stopt of naar een concurrent overstapt? De Groot denkt niet dat zo'n vaart zal lopen. ,,Als mensen na een ellendige periode de kans krijgen een nieuwe stap te maken, een werkfamilie vinden en vaste inkomsten, geloof ik niet dat ze ‘zo maar’ afhaken. En als het wel een keer gebeurt, gaan we ze niet belasten met een terugbetalingsregeling. Dat moet je mensen uit zo'n situatie niet aandoen.’’
Mourik Vakschool
• De vakschool start altijd met een Werkfit Bootcamp. Dat is een periode van acht weken en staat in het teken van kennisontwikkeling op het gebied van veiligheid, vakmanschap en persoonlijke groei. Ook rollenspellen en (buiten)sportsessies horen erbij. Na de bootcamp krijgt een deelnemer een contract van zes maanden en start een leerwerktraject op maat. Gedurende het jaar komen er meerdere momenten waarbij mensen van start kunnen gaan.
• Er wordt (praktijk)les gegeven op trainingslocaties in de Rotterdamse Botlek en in Groot-Ammers. Reiskosten worden vergoed.
• Leerling-medewerkers betalen geen lesgeld of andere kosten. Afhankelijk van iemands achtergrond kan iemand de Mourik Vakschool volgen met behoud van diens uitkering of ontvangt een salaris van het bedrijf. Na het afronden van de vakschool stromen deelnemers met een vast arbeidscontract door naar het bedrijfsonderdeel waarvoor ze de vakkennis hebben verworven.
• Eigenlijk kan iedereen met interesse zich melden bij Mourik. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zonder relevante diploma's of werkervaring bijvoorbeeld. Maar ook een veertiger die na vijftien of twintig jaar werkzaam te zijn geweest in een heel andere sector het werkroer om wil gooien: mourikvakschool.nl.