Nieuws Actueel

Burgers 'pimpen' moet McDonald's uit slop trekken

De Amerikaanse keten die groot is geworden met de Big Mac stort zich nu op de betere-burger-trend, met door de klant naar believen te beleggen broodjes. Ook nieuw: een heuse saladebar. De Volkskrant nam een kijkje bij de McDonald's in Berkhout, het Nederlandse paradepaartje van het fastfoodketen.

Joris Zwetsloot 31 maart 2016

Mcdonalds logo bord fastfood

Lees ook: McDonald's profiteert van burgerbartrendMcDonald's scheutiger met mayonaise

Het derde plakje kaas op de quarterpounder van Harm Smit (17) was 'een beetje een bevlieging'. Maar de rossige mbo-student plantenteelt uit Andijk vindt het 'schitterend' dat het nu kan: burgers opleuken bij de McDonald's. Droog, sarcastisch, maar zonder de reacties van zijn leeftijdsgenoten uit het oog te verliezen, geeft Smit commentaar op zijn afwegingen tijdens het samenstellen van zijn hamburger: "Ik had zin in kaas."

PimpenElke week bezoekt Smit met zijn klasgenoten een bedrijf, en elke week gaan zij vooraf langs de 'Mac' in Berkhout, het Nederlandse paradepaardje van de fastfoodketen langs de snelweg bij Hoorn. Het 'pimpen' van de burger is een van de bijzonderheden - dat kunnen klanten doen via tien bestelcomputers, verspreid opgesteld in de vestiging. Daarop kunnen ze ook een salade samenstellen, die even verderop wordt bereid in de eerste McDonald's-saladebar van Nederland en aan tafel wordt langsgebracht. Ook uniek: een koffiecounter, onder de naam McCafé.

Maestro-burgerMet deze nieuwigheden speelt McDonald's in op de toverwoorden van deze tijd: gezond en ambachtelijk. Je eigen burger pimpen kan nu bij vijf vestigingen, maar moet in de loop van 2016 mogelijk worden in 150 van de 246 Nederlandse filialen. Het laatste jaar investeerden McDonald's en de franchisenemers al 28 miljoen euro om de restaurants achter de schermen klaar te maken voor deze verandering. Een voorschot op de aangekondigde kwaliteitsslag nam Mac al met een Maestro-burger van '100% angus beef' met 'boerenfriet', overal verkrijgbaar.

Lees verder via de website van de Volkskrant.