Nieuws Horeca

Al 50 jaar banketbakker: Hans Smoors uit Glanerbrug

De weg van Overdinkel naar Glanerbrug kan Hans Smoors (64) dromen. Al zo'n 50 jaar rijdt Hans van zijn woonplaats naar de bakkerij Oonk aan de Gronausestraat. In de bakkerij houdt hij zich alleen bezig met banket. "Nooit brood, altijd banket," laat hij nadrukkelijk weten. "Een broodbakker moet vaak 's nachts werken. Dat is niks voor mij. Bovendien kun je in het brood je creativiteit niet zo kwijt. Dat kun je in het banket wel. Vandaar", zo staat in Tubantia.

Jenne Smit | Beeld: Lars Smook 21 september 2017

Banketbakker Hans Smoors Oonk

Ervaring in bakkerswereldje

Hans deed zijn eerste ervaring in het bakkerswereldje op bij bakker Leo Stockmann in Losser. Het vakantiewerk dat hij bij Stockmann deed is bepalend geweest voor zijn latere keuze voor het vak van banketbakker. Als jongen van 14 jaar kwam Hans bij Jan Besseler in Glanerbrug in dienst. Hij ging in die tijd één middag en één avond naar de ambachtsschool aan de Boddenkampsingel.

De rest van de tijd werkte hij voor Besseler. "In het begin moet je als jongste veel schoonmaken," herinnert de Overdinkelnaar zich nog goed. "Maar al snel mocht ik van Jan mijn eerste klus als banketbakker doen: een 'omelet' maken. Een kapselplakje vullen met slagroom en een beetje jam en dan poedersuiker er overheen."

Lees ook: Puttershoek heeft beste bakkerswinkel van 't land

De man van het bavaroisgebak en oublies

Het heeft wel een paar jaar geduurd voordat Hans alle benodigde vaardigheden onder de knie had. Daarbij heeft hij zich vooral gespecialiseerd in het opmaken van slagroomtaarten. "Het maskeren van taarten is altijd een klus voor mij. Leerlingen leren dat 'plamuren' van taarten dan ook van mij. Verder ben ik de man die alle bavaroisgebak en oublies maakt. En samen met collega Henri de Groot doen we de speciale wensen van de klanten. Zo hebben we onlangs een taart gemaakt in de vorm van een Porsche met bumper, sierstrip, koplampen en sierlijsten. Een rode, helemaal compleet: model maken, kapsel snijden, vullen met room en crème, bekleden met gekookte suiker. Geweldig om te doen. Mensen komen soms met de gekste ideeën."

Uitgebreid naar vier vestigingen

Hans Smoors weet nog goed dat hij 50 jaar geleden het winkeltje van Jan Besseler binnenstapte. In de bakkerij werkten behalve Jan ook nog vier bakkers. Twintig jaar werkte hij samen met baas Jan. In 1987 werd de zaak overgenomen door Gerard en Anke Oonk en twee jaar geleden nam zoon Marc de touwtjes in handen.

Onder leiding van Marc is Oonk uitgebreid met nog drie vestigingen. Behalve een winkel in Glanerbrug twee zaken in Enschede en eentje in Hengelo. In de compleet nieuwe brood- en banketbakkerij zijn op dit ogenblik achttien brood- en banketbakkers werkzaam. "En dan tel ik het winkelpersoneel nog niet mee", besluit Hans Smoors. "We hebben het allemaal heel gezellig onder elkaar. Ik ga dan ook nog elke dag met veel plezier naar mijn werk."