Nieuws Horeca

Brandbrief aan kabinet: nu opeisen uitgestelde belasting duwt ondernemers afgrond in

Ondernemers zijn verrast en verbijsterd, nu zij via een brief van het ministerie van Financiën hebben vernomen dat 'uiterlijk 29 juli alle uitgestelde betalingen en belastingen in één keer en volledig voldaan moeten worden'.

Van onze redactie 9 juli 2020

Laatste update: 10 juli 2020 08:45

Belastingdienst ministerie gebouw

In één keer vier maanden belasting

185.000 ondernemers hadden half juni voor ruim 10 miljard euro aan uitstel gekregen, met de toezegging door staatssecretaris Vijlbrief dat 'te blijven doen'. Het ontbreken van een betalingsregeling omtrent het bijzonder uitstel van loon- en omzetbelasting betekent dat 'ondernemers geheel onverwacht een grote duw richting de afgrond, zo niet de afgrond ín krijgen', schrijft ondernemer Camille Oostwegel in een brief aan minister Hoekstra.

Kreeg Oostwegel een reactie? En hoe loodst hij zijn bedrijf door de crisis en maakt hij het succesvol in de komende jaren? Je hoort het in de podcast van De Ondernemer bij New Business Radio op dinsdag 14 juli. Hieronder te beluisteren.

De brief - ook op LinkedIn geplaatst - vindt direct bijval van tal van ondernemers en andere direct betrokkenen. Lees hier de brandbrief aan minister Hoekstra (PDF).

'Laatste duwtje de afgrond in'

Oostwegel, eigenaar en algemeen directeur van drie hotels en zeven restaurants in Limburg, reageert op de notificatie die hij deze week van de belastingdienst ontving: de drie maanden uitstel van belasting is ten einde. Oostwegel wordt gesommeerd om uiterlijk 29 juli de uitgestelde betalingen én de belastingen over juni in één keer en volledig te voldoen. In zijn brief schrijft de hotelier dat hij deze mededeling niet kan rijmen met de strategie van de overheid om ondernemers door de crisis te helpen. ,,Als u voet bij stuk houdt geeft u ondernemers het laatste duwtje de afgrond in.”

Oostwegel rekent minister Hoekstra voor dat van hem nu wordt verwacht dat hij circa acht procent van zijn jaaromzet overmaakt aan de belastingdienst, terwijl hij door de maatregelen pas drie maanden omzet heeft kunnen genereren: ,,Waarom moeten wij als ondernemers in één keer vier maanden belasting betalen terwijl we nog maar nauwelijks de kans hebben gekregen om omzet te maken?”

Lees ook: Beljaarts (KHN) signaleert: 'Voldoende kracht om te knokken voor onze horeca'

Betalingsonmacht

Opnieuw (voor drie maanden) uitstel van betaling aanvragen is mogelijk weet Oostwegel, maar daarvoor met een ondernemer via derden kunnen aantonen dat de openstaande schulden kunnen worden voldaan, de zogenaamde procedure voor betalingsonmacht. ,,Als ondernemer wil je een dergelijke aanvraag niet doen als het niet strikt noodzakelijk is.”

Aan het slot van zijn schrijven komt de hotelier zelf met een oplossing: de belastingen vanaf juni tot en met december worden weer normaal voldaan en de uitgestelde betaling wordt uitgesmeerd over de komende zes maanden, zodat iedere ondernemer in januari met een schone lei het nieuwe jaar kan beginnen.

Lees ook: Reconstructie: hoe Heineken 20.000 horecazaken op de been houdt

ONL: smeer openstaande betalingen rentevrij uit over twee jaar

In een reactie laat Hans Biesheuvel, voorman van ONL voor ondernemers, weten dat de brief van Oostwegel aansluit bij de signalen die ONL deze week van veel ondernemers heeft ontvangen. Het onderwerp is door Biesheuvel al besproken met staatsecretaris Vijlbrief van Financiën. ONL heeft het kabinet voorgesteld om vanaf 1 oktober openstaande betalingen uit te spreiden over tenminste twee jaar, zonder renteopslag. ONL verwacht binnenkort een reactie op dit voorstel.

MKB-Nederland: vraag sowieso tweede uitstelpakket aan

MKB-Nederland noemt het 'cru' dat het eerste uitstelpakket nu ineens zou moeten worden voldaan. ,,Dat kun je niet maken en wij adviseren ondernemers die dat niet kunnen betalen sowieso het tweede pakket aan te vragen. Dan hoef je in ieder geval nú niet te betalen." De ondernemersvereniging is al in gesprek met het ministerie, ook over een tweede uitstelpakket, tot 1 oktober. Inzet is ondernemers nou juist een ruimere aflossingsvrije periode toe te staan en de afbetaling over een langere tijd uit te smeren. Morgen worden de gesprekken vervolgd.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.