Nieuws Actueel

Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

ANP 9 augustus 2022

ANP090822104 1

Beleggers deden het verder rustig aan en waren vooral in afwachting van het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Bij een aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen in de VS zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 723,82 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 964,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,6 procent. Londen won een fractie.

Naast Just Eat Takeaway (min 4,7 procent) stonden techinvesteerder Prosus, verlichtingsbedrijf Signify, zorgtechnologieconcern Philips en chipmachinemaker ASML in de staartgroep, met verliezen van meer dan 1 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize, dat woensdag de boeken opent, daalde 0,6 procent. Shell, AkzoNobel en Wolters Kluwer waren de enige stijgers, met plussen tot 0,7 procent.

Heineken daalde 0,3 procent ondanks een positieve boodschap van concurrent Carlsberg. De Deense bierbrouwer verwacht dit jaar fors meer winst te maken dan waar het eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Carlsberg won 0,5 procent in Kopenhagen.

Airbus won 0,7 procent in Parijs. De Europese vliegtuigbouwer leverde in juli minder vliegtuigen af dan in juni vanwege productieproblemen door tekorten aan onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld.

In Frankfurt klom Munich Re 1 procent ondanks een flinke winstdaling in het tweede kwartaal. De Duitse herverzekeraar handhaafde wel de winstverwachting voor het hele jaar. Continental zakte ruim 1 procent na tegenvallende resultaten van de Duitse bandenfabrikant.

De euro was 1,0237 dollar waard, tegen 1,0211 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 90,08 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 96,08 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws