Nieuws Actueel

Horeca open met 30 gasten en andere versoepelingen vanaf 1 juni

De horeca mag de deuren openen vanaf 1 juni om 12 uur 's middags, onder de eerder verwachte voorwaarden. Uitzondering: personeel telt niet mee in de grens van 30 bezoekers. Zo maakte premier Rutte zojuist bekend in een persconferentie, net als andere versoepelingen. ,,We vinden het verantwoord om de maatregelen te versoepelen onder de voorwaarden die we eerder hebben aangekondigd."

Van onze redactie 19 mei 2020

Persconferentie corona rutte dejonge versoepeling

Foto: ANP

Andere eerder aangekondigde maatregelen gaan door zoals aangekondigd: theaters en bioscopen mogen open, met een grens van dertig personen. Daarbij is een reservering vooraf verplicht. Musea mogen bezoekers ontvangen op basis van de vierkante meters die beschikbaar zijn.

Grootste wijziging van de eerder aangekondigde versoepelingen is de 30 personen-grens voor publieke aangelegenheden. Eerder was gezegd dat de 30 personen-grens inclusief personeel zou zijn. Rutte maakte bekend dat personeel vrij is gesteld, de premier gaf als uitleg dat het lastig te regelen is om personeel uit te sluiten van de regel.

Bij een bezoek aan de horeca is een zogeheten 'checkgesprek' verplicht. Daarbij wordt gecontroleerd of de bezoeker geen klachten heeft die kunnen duiden op corona. Tussen bezoekers geldt de anderhalve meter-regel, deze geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden. Hier lees je alles over de maatregelen voor de horeca.

Sportscholen mogelijk eerder open dan 1 september

Sportscholen mogen mogelijk eerder open dan 1 september. Rutte benoemde gesprekken met de branche over heropening. Daarbij werd geen mogelijke datum van heropening genoemd. Hier lees je alles over de gesprekken tussen de ondernemers en de sportscholen.

Ondernemers: positief 'maar meer was mogelijk'

Ondernemers reageren positief op de heropening van de horeca, maar hadden gehoopt dat er meer versoepelingen mogelijk waren blijkt uit een gezamenlijke reactie van MKB-Nederland en VNO-NCW. Daarbuiten vinden de branche- organisaties het niet uit te leggen dat de casino's niet ook open mogen. Hier lees je meer over de reactie van de ondernemersverenigingen.

Middelbare scholen 2 juni open

Middelbare scholen openen op 2 juni hun deuren weer, ook onder voorwaarde van de anderhalve meter-regel. Daarbij is het de bedoeling dat leerlingen met de fiets of lopend naar school gaan. Waar dat niet mogelijk is wordt speciaal vervoer geregeld door de overheid.

Basisscholen kunnen vanaf 8 juni weer op de normale manier hun deuren openen. Hetzelfde geldt voor de kinderopvang.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.