Nieuws Actueel

Met de kabelbaan naar hartje Groningen

Jurre van den Berg | Foto: 20 januari 2016

Kabelbaan Groningen

Groningen en grote projecten - een gelukkig huwelijk is het zelden, bericht De Volkskrant vandaag. De bevolking stak bij een referendum in 2001 een stokje voor een parkeergarage onder de Grote Markt. Over de tram die er niet kwam struikelde in 2012 een college. En het cultuurcentrum Groninger Forum, dat nog in aanbouw is, moest wegens aardbevingsrisico's alweer deels worden gesloopt. Maar als het aan Dirk Nijdam, voorzitter van stichting Flyover Groningen, ligt, komt er een kabelbaan boven Groningen.

Nijdam is tevens directeur van het Groninger Forum, het gedroomde eindstation op de Grote Markt. "Hoe meer we erover te weten zijn gekomen, hoe enthousiaster we zijn geworden. Zo'n kabelbaan maakt dat Groningen Groningen is en niet Enschede."

Gaat het er dan echt van komen? Omdat het openbaar vervoer betreft en het om de publieke ruimte gaat, is steun van de gemeente nodig. Wethouder Paul de Rook (D66) ziet "interessante aanknopingspunten". "Het wordt zienderogen drukker op de weg. Dat kunnen we verminderen door de lucht te benutten."

Enorme ingreepDe Rook belooft het haalbaarheidsonderzoek te gaan besturen en te bespreken met de gemeenteraad. Al houdt hij wel een paar slagen om de arm. Het bedrijfsplan is 'vrij gevoelig' en draagvlak niet vanzelfsprekend. Een kabelbaan zou een enorme ingreep in de openbare ruimte zijn. "De vraag is of Groningers dat willen."