Nieuws Actueel

Mode-ontwerpster Jolink ‘overleeft’ in de Maasstad

Drie jaar geleden verhuisde Joline Jolink haar goedlopende modewinkel in Amsterdam naar Rotterdam. De gok pakte goed uit. Deze maand viert ze haar 10-jarig jubileum. ,,Ik hoef niet terug'', zegt ze in het AD.

Chantal Lindsen | Foto: Marco de Swart 19 oktober 2016

Joline Jolink

Nog voordat Rotterdam op alle lijstjes van ultra-hippe steden verscheen, wist de Amsterdamse modeontwerper Joline Jolink al: Rotterdam is waar het gebeurt. Ze sloot de deuren van haar goedlopende modezaak in Amsterdam en waagde de verhuizing naar de Maasstad.

Vaste klantenkring

Een riskante onderneming, aangezien ze in de zeven jaar dat ze in '020' een zaak runde een behoorlijke vaste klantenkring had opgebouwd. ,,Bijna niemand van mijn klanten uit Amsterdam is hierheen gekomen. Dat was wel even schrikken. Ergens begrijp ik het ook wel. Je gaat niet 'even' naar Rotterdam, toch vind ik het natuurlijk jammer'', vertelt Jolink in haar gelijknamige modewinkel aan de Nieuwe Binnenweg.

Toch pakt het goed uit en gaat ze niet 'kopje onder' in Rotterdam. Ook hier werkt ze aan groeiende klandizie. Jolink: ,,Ik heb het heel erg naar mijn zin en ik heb inmiddels ook hier veel vaste klanten. Het duurde wel even. Rotterdammers kijken de kat uit de boom, maar als ze je in het hart hebben gesloten, blijf je daarin.''

Deze maand viert Jolink het 10-jarig bestaan van haar modelabel Joline Jolink. Om dit jubileum te vieren ontwierp ze een jubileumcollectie en opende ze een pop-upwinkel in haar oude vertrouwde stad. Of dat een voorbode is van een tweede zaak in Amsterdam? ,,Nee hoor, ik hoef niet terug'', vertelt Jolink met een glimlach op haar gezicht.

Knalrood

Een van haar klanten, een dame van middelbare leeftijd, past een van de pronkstukken uit Jolinks nieuwe collectie. Een knalrood vest. Een gewaagd item, maar volgens de modeontwerper een kledingstuk dat elke vrouw in haar kledingkast moet hebben hangen. De jubileumcollectie bestaat uit tien iconische mode items; onmisbare stukken zoals hét vest, dé jumpsuit en dé bomber.

De leidraad in al haar collecties zijn klassieke kledingstukken, die zijn vervaardigd van natuurlijke materialen met een hoog aaibaarheidsgehalte. Trots vertelt de modeontwerpster: ,,In de meeste zaken zijn kledingstukken van dit soort natuurlijke materialen onbetaalbaar. Dat komt door de tussenkomst van retailers die er nog een flinke marge bovenop gooien. Ik lever direct aan de klant en daar ben ik trots op.''

De prijzen variëren van 129 euro voor een gebreide ribtrui tot een sjaal van 100 procent wol voor 69 euro. Alles is door de modeontwerpster zelf ontworpen. ,,Ik weet niet echt of je Rotterdam terugziet in mijn ontwerpen, maar ik merk wel dat ik hier een betere focus heb, meer rust en ruimte waardoor ik beter mijn werk kan doen. En dat zie je wel degelijk terug.''