Nieuws Actueel

Schoonmaakbedrijf in Enschede al 60 jaar van één familie

Schoonmaakbedrijf Willemsen is het oudste schoonmaakbedrijf dat in handen is van dezelfde familie. In 1938 is de vader van Theo Willemsen, senior, het bedrijf begonnen. Theo Willemsen is nog steeds in dienst. Seniors twee zoons namen het bedrijf over. Op naar de 70 jaar in dienst? "Laten we het hopen." Een interview in De Twentsche Courant Tubantia.

Hans Assink | Emiel Muijderman 2 februari 2017

Hij heeft er nog steeds geen 'schoon genoeg' van. Theo Willemsen, van 1941, is al tien jaar met pensioen, maar werkt nog steeds. In het schoonmaakbedrijf van zijn twee zoons. "Wat moet ik anders doen? De hele dag in huis zitten?"

Volgens secretaresse Nynke komt Willemsen senior elke dag over de vloer op het bedrijf aan de Tweede Emmastraat. Theo Willemsen junior (54) meldt dat zijn vader nog gewoon op de loonlijst staat. "Hij mag komen wanneer hij wil. Het magazijn is zijn ding. Toen mijn broer Marcel en ik het van hem overnamen, was hij 50 jaar in dienst. Toen hebben we gezegd: we houden hem gewoon. Kan hij ons mooi een beetje ondersteunen. Met de kerstborrel hebben we gevierd dat hij 60 jaar in dienst was. De OSB (het overkoepelende orgaan voor schoonmaakbedrijven) heeft speciaal een speldje van 60 jaar gemaakt met een diamantje erin." Dat de complete Leo Harmonie, waar senior al 65 jaar lid van is, een serenade kwam brengen, maakte het nog mooier.

Derde generatie

"We zijn het oudste schoonmaakbedrijf dat in handen is van dezelfde familie. Ik ben de derde generatie", aldus junior. De vader van Theo senior, ook een Theo, richtte het bedrijf op in 1938. "Na de lagere school op de Sint Jan, ben ik bij mijn vader begonnen", vertelt senior. "Ramen wassen was de hoofdzaak. Mijn vader had één vaste knecht en dat was ik. We deden de fabrieken: Van Heek, Schuttersveld, Jannink, Texoprint - het onderhoud van de kleedkamers, de toiletten, de kantoren."

Na de militaire dienst namen Theo en zijn broer Ben het over van hun vader. "Twee jonge directeuren, maar wel met de overall aan, geen stropje voor. Ben deed de administratie en ik was op straat, bij de jongens. Mijn vader is altijd blijven werken in de zaak, tot zijn dood." Door de jaren heen groeit het bedrijf. De AKZO kwam erbij, Polaroid, Tubantia, kinderdagverblijven, winkels, de horeca. "Ik heb een hele hoop leuke dingen meegemaakt.

Advies

Nu runnen zijn twee zonen de zaak. "Ze houden me nog wel op de hoogte en vragen ook nog wel om advies, maar dat wordt hoe langer hoe minder", zegt senior.

Junior laat met enige trots een foto zien van zeventien bedrijfsauto's plus twee scooters. "We hebben 140 man aan het werk, 100 fte personeel." Op kantoor werken zes vrouwen. Senior: "Mijn vader wilde geen vrouwen aan het werk. Ze zijn altijd ziek, zei hij, of de kinderen zijn ziek en dan komen ze niet."