ActueelDetailhandel

Versdetailhandel luidt noodkreet: 'Help, ook de groenteboer gaat zo kopje onder'

 
Vice-premier Carola Schouten doet boodschappen bij haar lokale groenteboer nu het nog kan. Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Deverhalen van bakkers en slagers in nood hebben de publiciteit welgehaald. Maar de verswinkel komt er maar bekaaid van af, meent BramRijkers van de Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland. Maar als weniet oppassen, zo waarschuwt hij, dreigt ook de ouderwetsegroenteboer uit de winkelstraat te verdwijnen.

Lees verder onder de advertentie

Waarde oven van de bakker en de koeling van de slager de beeldvormingbepalen, heeft de groenteboer niet een soortgelijke energieslurpendeblikvanger. Een misvatting, aldus Rijkers. ,,De moderne groenteboergaat een stuk verder dan alleen de appels, bananen en komkommers. Dieis met recht een verswinkel geworden, waarin allerlei maaltijdenworden bereid met verse ingrediënten. Die worden bereid in ovens,steamers en fornuizen, waardoor de groentewinkel eenenergie-intensieve winkel is geworden.”

Die uitbreiding van de activiteiten van de groenteboer is trouwens logisch te verklaren, meent Rijkers.,,Het gaat winkeliers om het bieden van toegevoegde waarde. Je kunt aan eenbanaan of een komkommer niet veel waarde toevoegen. Die ligt precies hetzelfde in de supermarkt. Wel aan eengezonde maaltijd op basis van verse producten.”

Lees ook: Kaalslag door energiecrisis: dit dorp verliest bakker, slager, groenteboer én viswinkel

Lees verder onder de advertentie

Watvoor de bakkers en de slagers geldt, geldt onverkort ook voor deverswinkel: de kosten voor personeel stijgen, maar die vallen in hetrelatieve niet als de versspecialist kijkt naar zijn energierekening.,,Sommige winkeliers hebben geluk dat hun energiecontract nogdoorloopt, maar we kennen schrijnende gevallen waarbij deenergierekening van 4000 euro naar 20.000 euro stijgt. En dat houd jeeen tijdje vol, maar niet oneindig.”

Als je de TEK-norm wel haalt, zit je ook in de problemen

DeTegemoetkoming Energiekosten is ook voor de groenteboer ontoereikend.,,Ik denk zelfs niet eens dat een van onze leden ervoor in aanmerkinggaat komen. Ze komen niet aan de 12,5 procent van de omzet, die alseis is neergelegd. Wrang is dat wel, omdat veel verswinkels juisthebben geïnvesteerd in het verduurzamen van hun bedrijf. Nu zien wedat de bedrijven die dat hebben nagelaten worden gecompenseerd.”

Als groentewinkels wel die norm halen, is het een even grootprobleem: ,,Nu is ligt het gemiddelde percentage van de omzet aanenergiekosten nog tussen de zes en tien. Maar we zien ook eenomzetdaling van rond de vijf procent in het eerste half jaar van 2022en de verwachtingen voor het najaar zijn niet gunstig. Als de omzetblijft dalen, dan kom je vanzelf in de buurt van de norm.”

Lees verder onder de advertentie

De boerenkool en de aardappels blijven wel doorlopen. Maar de consument koopt veel minder de luxe maaltijden, die de toegevoegde waarde vormen van de verswinkel

Helpen met verduurzamen

Dieomzetdaling komt vooral door een ander nijpend probleem: de torenhogeinflatie. Want natuurlijk blijven mensen voedsel nodig hebben, liefstgezond natuurlijk, maar de consument kijkt scherper naar waar hetgeld aan wordt uitgegeven. ,,De boerenkool en de aardappels blijvenwel doorlopen. Maar de consument koopt veel minder de luxemaaltijden, die de toegevoegde waarde vormen van de verswinkel. Dieleveren wel de beste marge op.”

Bijde AVN zijn ruim 400 van de 800 verswinkeliers en boerderijwinkelsaangesloten. Om het lot van de verswinkeliers te verlichten trekt deAVN samen met de bakkers en de slagers op om betere regelingen voorelkaar te krijgen. Daarnaast probeert de AVN op individuele basiswinkeliers te helpen hun omzet te verhogen met betere positioneringof marketing. Daarnaast helpen ze winkel met de verduurzaming.Daartoe is recent een samenwerking gestart met energieadviseurs om sameniets te doen aan de energiekosten.

Bram Rijkers, commercieel manager van de Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland en woordvoerder. Foto: AVN.
Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Deze Limburgse slager zag energiecrisis aankomen en onderhandelde goed over een nieuw vast energiecontract

Maareen winkelstraat of een dorpskern zonder groenteboer, Rijkers moet erniet aan denken. ,,Wat voor heel veel lokale middenstanders geldt, isnatuurlijk ook voor de groenteboer van toepassing: zij zijn hetkloppend hart van de gemeenschap. Je kunt er terecht voor groente enfruit, maar ook voor een praatje. Daarnaast steunen ze degemeenschap, zorgen voor werkgelegenheid en sponsoren de lokalesportclub. Daarbij zorgen ze voor een gezonde maaltijd. Het zoudieptriest zijn als dat allemaal zou verdwijnen.”