Nieuws Wet- en regelgeving

Minister Adriaansens van EZ: KVK nu al bereid sneller adressen af te schermen

De Kamer van Koophandel (KVK) is nu alvast bereid sneller adressen af te schermen. Daarnaast gaat de KVK uit zichzelf ondernemers benaderen die in beroepsgroepen zitten die vaak worden bedreigd. Dat zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken tegen de Kamer na een gesprek met de KVK. ,,Dat is voor de Kamer van Koophandel eigenlijk helemaal geen discussie", zegt de bewindsvrouw.

Van onze redactie 3 februari 2022

Micky adriaansens kvk

Adriaansens zelf ziet ook een "kantelpunt" in de samenleving. ,,Dat wat van oudsher altijd heel vanzelfsprekend was, begint nu te wringen." Foto: ANP

De voltallige Kamer is al langere tijd zeer ontevreden over het feit dat vestigingsadressen van veel ondernemers nog steeds makkelijk zijn op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Vooral voor freelance journalisten en zelfstandige advocaten kan dit bedreigende situaties opleveren. Het vestigingsadres van hun onderneming is namelijk ook vaak hun privéadres.

'We moeten kijken of KVK-systemen nog passen bij deze tijd'

VVD-minister Adriaansens zelf ziet ook een "kantelpunt" in de samenleving. ,,Dat wat van oudsher altijd heel vanzelfsprekend was, begint nu te wringen", zegt de minister. ,,We moeten kijken of onze systemen, in dit geval de KVK zoals die is ingericht, nog passen bij deze tijd en de risico’s die spelen."

Lees ook: Gelderse Grown.bio wint 16e KVK Innovatie Top 100

Afscherming vestigingsadressen per 1 juli

Het kabinet wil dan ook de wet aanpassen. Per 1 juli moet de wet zo zijn gewijzigd, dat vestigingsadressen voor hele beroepsgroepen kunnen worden afgeschermd. In de tussentijd kunnen bijvoorbeeld advocaten de KVK bellen na een bedreiging, maar dan is het vaak al te laat. In sommige gevallen gaat zo'n adres dan al lang rond op het internet.

Lees ook: Wie is de nieuwe EZ-minister Micky Adriaansens en wat verwacht ondernemend Nederland van haar?

Adres mogelijk automatisch afgeschermd tenzij ondernemer anders aangeeft

Minister Adriaansens was overigens ook gecharmeerd van voorstellen van partijen in de Tweede Kamer om de privacy van ondernemers beter te waarborgen. Zo wil ze kijken naar een voorstel van de PvdA om een "opt-in" te regelen, waardoor een adres automatisch is afgeschermd, tenzij een ondernemer zegt het juist graag openbaar te maken.

De bewindsvrouw ziet ook wel wat in het plan van de SP om sommige ondernemers "altijd een postbus aan te bieden", zodat ze niet meer hun privéadres hoeven te gebruiken. Adriaansens wil sowieso kijken naar manieren het goedkoper te maken voor ondernemers om hun bedrijf op een ander adres dan hun privéadres te vestigen. Wel benadrukt ze dat er ook veel te zeggen is voor een openbaar handelsregister, bijvoorbeeld om misbruik tegen te gaan. Ze noemt het voorbeeld van een autogarage die op de vijfde verdieping is geregistreerd.

Lees ook: Zes ontwikkelingen die onder­nemers in 2022 geld kosten

De KVK laat weten dat het dossier van een ondernemer in het handelsregister nu meteen geblokkeerd wordt als diegene zich meldt wegens bedreigingen. Maar zo'n blokkade is een tijdelijke noodmaatregel. De melder krijgt vervolgens ongeveer een maand de tijd om bewijs te verzamelen voor de noodzaak tot afscherming. De functie van het handelsregister is volgens de KVK namelijk nog altijd het kunnen weten met wie je zaken doet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws