Hoewel de economie hard groeit heefthet bedrijfsleven momenteel last van hoge prijzen in veelverschillende sectoren. Voor die prijsstijgingen zijn verschillendeoorzaken, waardoor er meerdere oplossingen zijn voor ondernemers omdie hoge kosten te compenseren. Je kunt bijvoorbeeld jegasverbruik verlagen vanwegede hoge gasprijs, maar je kunt ook je productenduurder maken, zodat je de hogere kosten deelt met jebetalende klant. In welke situaties ben je genoodzaakt deze keuze temaken?
1: Inflatie stuwt prijs
Bijinflatie wordt geld minder waard. Consumenten worden daarvoor meestalgecompenseerd door middel van salarisverhogingen. Bedrijven zijndaarentegen aangewezen op hun eigen keuzes om te compenseren voor deinflatie. Dat kan betekenen dat een bedrijf de prijzen naar eigeninzicht verhoogt. Kleine prijsstijgingen zijn bij een hooginflatiecijfer, zoals we die in de 2ehelft van 2021 zagen, niet voldoende. In korte tijd wordtgeld veel minder waard. Het vragen van nog hogere prijzen is voorbedrijven dan onvermijdelijk.
Een hogereprijs vragen voor je product of dienst is bijvoorbeeld een vrijeenvoudige optie voor de korte termijn. Hugo Erken, econoom bij deRabobank, plaatst wel een kanttekening bij het verhogen van je prijs.,,Hoe goed dat werkt, hangt af van de markt waarin je zit. Als jijje prijzen verhoogt, maar je concurrenten niet, loop je het risico ommarktaandeel te verliezen. Zeker als je met hoge volumes en lagemarges werkt, is dat ingewikkeld. Als je in een niche zit, is hetvaak iets eenvoudiger om je prijzen te verhogen dan wanneer je veelconcurrentie hebt. Het hangt dus af van je situatie.”
2: Hoge gasprijs
Doorhet aantrekkenvan de economie in 2021 en de Europese tekorten van degasvoorraden in Europa is de gasprijs in 2021 naar recordhoogtegestegen. Op 6 oktober 2021 haalde de gasprijs op de beurs een nieuwrecord: 160 euro per megawattuur.Dat is 9 keer hoger dan de prijs van een jaar eerder. Dit heeft grotegevolgen voor ondernemers. Hoewel de overheid mkb’ers voor eendeel compenseert voordeze hoge gasprijzen, dwingt de hoge gasprijs verschillendeondernemers tot drastische keuzes als het doorberekenen vande verdrievoudiging vande kosten, stoppenmet ondernemen of zelfs faillissement aanvragen.
Een anderemanier om te besparenop je gasverbruik, is door je bedrijf te verduurzamen. Doorje bedrijfspand te isoleren en een warmtepomp aan te schaffen kun jehet gebruik van gas enorm terugdringen. Houd er wel rekening mee datdit een investering is die zich niet meteen terugverdient.
VolgensSven Ringelberg, energie-expert van adviesbureau Transitiepaden, zijnduurzame alternatieven door de hoge gasprijs aantrekkelijk geworden.,,Je ziet dat de terugverdientijden door de hoge prijs korterworden. Neem bijvoorbeeld de hybridewarmtepomp. Die verdiende je eerst binnen 10 tot 15 jaar terug.Dat kan nu zomaar zakken naar 7 jaar: even lang als zonnepanelen.”
3: Schaarste aan grondstoffen
Een ander gevolg van een aantrekkende economie is dat de vraag naar diensten en producten stijgt. Als de vraag naar een dienst of product groter is dan het aanbod, ontstaat er schaarste op de markt. Erken: ,,Schaarste zorgt ervoor dat prijzen stijgen. Dat is onvermijdelijk.”
Begin 2021 zagen we dat bijvoorbeeld bij de vraag naar hout. Door de grote vraag stegen de houtprijzen en ontstonden er tekorten. Meestal zijn tekorten tijdelijk, maar het komt ook voor dat bepaalde grondstoffen voor langere tijd schaars blijven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij lithium, neodymium en kobalt. Deze grondstoffen zijn belangrijk voor accu’s, windmolens en zonnepanelen.
Nu zul je als kleine ondernemer waarschijnlijk niet direct te maken krijgen met de schaarste van grondstoffen die nodig zijn voor het maken van een accu. Indirect kan het wel betekenen dat apparatuur moeilijk leverbaar is. Daarnaast kun je bijvoorbeeld als zelfstandige in de bouw geconfronteerd worden met een hogere prijs van een bepaald houttype. Gerecycled hout of een ander type hout biedt dan misschien uitkomst.
4: Valutaschommelingen
In 2021 schommelde de Turkse lira enorm in waarde. Hierdoor was de munt eind 2021 nog maar de helft waard in vergelijking met een jaar eerder. Dit soort valutaschommelingen hebben flink wat gevolgen voor ondernemers die zaken doen met landen waar dit aan de hand is. Als de waarde van een nationale munt flink daalt, is de kans groot dat partijen waarmee je zaken doet niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen en je producten niet meer kunnen inkopen. Als een munt flink in waarde stijgt, is er een grote kans dat het voor jou duurder wordt om met buitenlandse partijen te werken.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om valutarisico’s af te dekken. Je kunt bijvoorbeeld een valutaclausule opnemen in je offerte of een vreemde valutarekening openen bij je bank. Overleg met je bank wat voor jou de beste oplossing is.
Lees ook: Vooruitzichten voor 2022: stormachtig ondernemingsklimaat
5: Logistieke obstakels
Als je zaken doet met buitenlandse bedrijven ben je misschien wel voor een groot deel afhankelijk van een leverancier. Een gebrek aan kennis over btw-regels, handelsverdragen en douaneregelingen kan leiden tot hogere kosten. Voordat jij je prijzen verhoogt, kun je deze kosten ook verminderen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een douane-entrepot of door je voorraden te beperken met dropshipping.
Een logistieke keten heeft verschillende schakels: van de bron waar grondstoffen worden gewonnen of gemaakt tot het leveren van een eindproduct. Zorg dat je weet hoe de keten voor jouw product in elkaar steekt door elke schakel kritisch te bekijken en te volgen. Je kunt dan bij iedere schakel achterhalen welke risico’s je loopt.
6: Tegenvallende marktontwikkeling
Ondernemen in een moeilijke markt kan er ook voor zorgen dat ondernemers zich genoodzaakt zien hun prijzen te verhogen. Het tegenovergestelde komt in een moeilijke markt ook voor: het verkopen van producten voor dumpprijzen, omdat je anders je producten niet kwijtraakt. Zo ontstond begin 2020 een overschot aan aardappelen, omdat restaurants door de lockdown gesloten waren en daardoor minder aardappelen inkochten. Telers verkochten 1 kilo aardappelen uiteindelijk voor 1 cent aan melkveehouders.
Deze vaak onverwachte ontwikkelingen dwingen jou keuzes te maken, zoals het invoeren van een veiligheidstoeslag. Hiermee gaan je prijzen omhoog, maar je kunt er wel hogere kosten mee dekken. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld het loon van je personeel niet te bevriezen.
Een hogere prijs is niet voor iedere ondernemer de beste optie. Als je wel kiest voor een verhoging van je prijs, kun je dat strategisch communiceren zodat klanten het beter begrijpen. Zo kun je bijvoorbeeld een hoger uurtarief vragen voor je dienst als je tegelijkertijd goed naar je klanten communiceert dat de kwaliteit van je dienst of product beter is dan dat van de concurrent met een lager uurtarief. Dat moet je dan natuurlijk wel waarmaken.