Bedrijfsoverdracht

De een na de andere winkel verdwijnt, maar bakkers John en Paola vonden wél een opvolger

Bakkersechtpaar John en Paola Treur met hun opvolger Daniël van Loon. Pim Mul
Pim Mul
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Ze zagen afgelopen jaren al flink wat collega winkeliers de deuren sluiten en wisten: ,,Dit willen wij absoluut niet.” Om dat te voorkomen, besloten John en Paola Treur op zoek te gaan naar een opvolger voor hun bakkerij aan de Leeuweringerstraat.

Dat hun vier dochters de zaak niet wilden overnemen, was al lange tijd duidelijk. ,,Ik had dus niemand om tot mijn pensioen voor door te werken. Maar het was mijn eer te na om de deuren dicht te doen. Linksom of rechtsom, de bakkerij moest blijven”, vertelt John in het AD.

En daarom werd er op tijd op zoek gegaan naar opvolging. Begin vorig jaar nam het bakkersechtpaar een adviseur in de arm. ,,Het plan was om over een aantal jaren te stoppen. Ik krijg steeds meer lichamelijke klachten en ben gediagnosticeerd met diabetes. Werken in de nachten, helpt daarbij niet.”

Lees verder onder de advertentie

Zoektocht

Toen de zoektocht begon, verwachtten John (54) en Paola (53) dat dit zeker zes of zeven jaar zou gaan duren. ,,We weten hoe moeilijk het is in deze tijd. En toen kwamen we ineens met Daniël in contact via de adviseur", zegt het stel.

De nieuwe generatie kijkt er iets anders tegen aan. Die heeft hun ouders 30 jaar zien buffelen en denkt: dat gaan wij niet doen

Peter Rikhof

De 29-jarige Daniël ziet het in tegenstelling tot veel van zijn leeftijdsgenoten wél zitten om een eigen winkel te runnen. Hij komt oorspronkelijk uit Nieuwegein, woont sinds kort in Hilversum en staat te popelen om de bakkerij over te nemen.

En dat kan best bijzonder worden genoemd, anno 2023. Een bedrijfsopvolger vinden, binnen of buiten de familie, is de afgelopen jaren steeds lastiger geworden, ziet directeur en oprichter Peter Rikhof van Brookz, het grootste platform voor bedrijfsovernames van ons land. Rikhof heeft meerdere verklaringen voor het geringere animo. ,,De nieuwe generatie kijkt er iets anders tegen aan. Die heeft haar ouders dertig jaar zien buffelen en denkt: dat gaan wij niet doen. Ze maken ook de risico's en nadelen van het eigen bedrijf mee. Daar tegenover staat dat de arbeidsmarkt nu erg goed is. Het is aantrekkelijk om ergens in dienst te gaan.”

Lees verder onder de advertentie

Met name de kleinere bedrijven hebben het zwaar, meent Rikhof. ,,Hun vooruitzichten zijn niet aantrekkelijk.” Hij raadt ondernemers die overwegen hun bedrijf te verkopen, aan om op tijd na te denken over de verkoop. ,,Voorkom dat het een emotionele beslissing wordt.” Tot slot wil Rikhof de ondernemers meegeven dat ze zo min mogelijk misbaar moeten maken, wanneer ze het bedrijf van de hand doen. ,,Het bedrijf moet verder, zonder jou.”

Overname

Dat laatste wordt stiekem nog wel een uitdaging bij de familie Treur. Vanaf 1 november neemt Daniël van Loon de zaak over. Hij kocht het bedrijf en huurt het pand, maar tot het einde van het jaar blijven John en Paola ook in de zaak. ,,Maar we doen wel al een flinke stap terug hoor.”

Wel blijven ze naast de bakkerij wonen. ,,Vooralsnog dan”, lachen ze. ,,We verwachten dat we alles goed los kunnen laten. Maar de tijd zal het leren”, vertelt Paola.

Lees verder onder de advertentie

Klanten van Treur gaan maar weinig veranderingen merken, denkt zowel de oude als nieuwe ondernemer. ,,Ik ben een echte broodbakker, net als John”, vertelt Daniël, bij wie het ondernemersbloed door de aderen stroomt. Zijn vader heeft een eigen supermarkt en zijn tante een slagerij. ,,Alle producten en recepten zullen grotendeels hetzelfde blijven. Wel wil ik op de werkvloer wat dingen veranderen. Dankzij nieuwe rijskasten wil ik bijvoorbeeld meer overdag gaan werken.”

Wat John en Paola vanaf volgend jaar gaan doen, weten ze nog niet. ,,Met pensioen gaan we nog niet hoor, maar er komt vast iets op ons pad”, denkt Paola. ,,Maar eerst gaan we lekker op vakantie in januari”, aldus John.

Lees verder onder de advertentie