Blog Cor Molenaar

Cor Molenaar: 'De klant verandert, nu de retail nog'

De problemen in de retailwereld zijn genoegzaam bekend: een ander klantgedrag, de hoge kosten van onder andere huren, de terugbetaling van de coronasteun, de inflatie en de afname van het vrije bestedingsbedrag van consumenten. Retailexpert Cor Molenaar analyseert de veranderende retailwereld in deze blog.

Cor Molenaar 17 april 2023

Retail corona verandert cor molenaar

Foto: Shutterstock

Cor Molenaar

Consultant/hoogleraar

Adviseur van veel bedrijven op het gebied van marketing en technologie. Onderzoekt de reden van veranderingen en de invloed op het koopgedrag. Technologieën zijn hulpmiddelen om beter in te spelen op wensen van klanten. Visie en onderzoeken worden gedeeld bij lezingen, in de blogs en artikelen op De Ondernemer.nl en op het nieuwe platform Retailwereld.nl.

De energierekening hakt er bij veel consumenten behoorlijk in. Ook de hogere consumentenprijzen leiden tot een afname van het aantal verkochte producten, maar wel tot hogere omzetten. Hierdoor zijn vergelijkingen met vorig jaar vaak lastig. Het hogere prijsniveau van dit moment leidt tot een schijngroei.

Dit jaar zijn de verkopen in de non-food fysieke retail gestegen met 10 procent, maar is de prijsstijging ook niet 10 procent? Dan is er geen sprake van omzetgroei (gecorrigeerd voor inflatie), maar de kosten voor de retail zijn wel gestegen.

Lees ook: Nederlanders kopen minder spullen, geven meer uit aan diensten

Cijfers laatste vier jaar laten nog steeds groei zien van online aankopen

Ook online aankopen ondervinden nog de effecten van de wereld na de lockdown, opeens corrigeren de omzetten na een gigantische groei tijdens de lockdown. Dit gekoppeld aan de stijgende prijzen en iedere vergelijking loopt mank.

Dit jaar stegen de online verkopen niet, maar daalden tot op heden met 6 procent. De trendmatige cijfers van de laatste 4 jaar laten echter nog steeds een groei zien van de online aankopen, voor alles wat niet food is. In totaal stegen alle retail verkopen met 1 procent. Gezien de hoge inflatie is er dus eigenlijk sprake van een daling van de verkopen ten opzichte van vorig jaar, voor de gigantische stijging van de energiekosten.

Lees ook: Helft bedrijven heeft moeite met doorberekenen hogere kosten

Wat zegt dit allemaal?

Om te beginnen zijn vergelijkingen lastig en conclusies moeilijk te trekken.

  • Er is een beweging gaande naar een nieuw evenwicht tussen online en offline.

  • Klanten zijn zowel pragmatisch als impulsief, sterker lokaal gericht naast online.

  • Het zogenaamde equilibrium (evenwicht, red.) is nog lang niet bereik. Dit blijkt ook uit de volatiliteit van de cijfers: de laatste week in maart steeg online opeens met 13 procent en winkels met 5 procent. In totaal een groei van 9 procent.

Lees ook: Hoogleraar Cor Molenaar: Rampscenario voor mkb dreigt, solidariteit is vereist

Deze markt- en koopontwikkelingen vereisen aanpassing van zowel online als offline. Enkele ontwikkelingen en initiatieven zijn al duidelijk:

  • De overheid heeft geld vrijgemaakt om de leegstand van winkelcentra te bestrijden door een andere bestemming aan panden te geven dan een retailbestemming.

  • Door centra te veranderen in ontmoetingsplaatsen met gemeenschapsruimten, gezondheidscentra, horeca en aangepaste retail.

  • Online wordt er volop gesproken over het einde, of gedeeltelijk einde, van gratis retourneren (Wehkamp was de eerste die hier openlijk over sprak)

  • Samenwerking van aanbieders in platformen, waardoor het aantal zelfstandige webwinkels daalt (maar dit komt ook door het aantal faillissementen van kleinere webwinkels)

  • Regels over recht op retournering en achteraf betalen.

  • Stringentere Europese regelgeving over importen

  • Discussie over de toepassing van algoritmes en AI.

Het zoeken naar een nieuw evenwicht in de retail

Aan beide kanten van het spectrum zijn er ontwikkelingen en aanpassingen aan de nieuwe realiteit. Maar ook in het middenveld zijn er ontwikkelingen van sterke merken en sterke aanbieders door een combinatie van online en offline, zowel voor informatievoorziening, klantenservice, als verkopen.

Er is een omschakeling gaande van een aanbodgerichte strategie naar een vraaggerichte strategie. Van productkennis en -focus naar klantgedrag en klantfocus. Dit vraagt om een hybride aanpak en nieuwe kennis en faciliteiten. Maar het goede nieuws is dat de koper/klant nu echt het centrum wordt van de relaties in de retail, (online en offline). Dus inderdaad: de klant verandert, wie volgt hem/haar?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws