BlogJacco Vonhof

Jacco Vonhof (MKB-NL): 'Overstap op elektrisch vergt forse investering in toch al moeilijke tijden'

Beeld: Shutterstock
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Iedereen met het gewone rijbewijs B mag een bestelbus besturen met een gewicht tot 3.500 kilo, inclusief laadvermogen. Elektrische bussen zijn door hun accupakket echter een stuk zwaarder dan de ‘oude’ dieselvarianten, wat in bepaalde grootteklassen betekent dat je daarvoor een vrachtwagenrijbewijs zou moeten hebben. Dat is nu niet bepaald een stimulans om de groene overstap te maken.

Daarom gold tot 1 oktober een vrijstelling tot 4.250 kg voor dit soort bedrijfswagen, maar omdat het demissionaire kabinet nog geen oplossing had, is die regeling nu verlengd tot 1 januari aanstaande. Er wordt kennelijk gewerkt aan een permanente oplossing, maar zekerheid dat het in het nieuwe jaar wél geregeld is dat een rijbewijs B voor alle elektrische bestelbussen volstaat, is er echter niet.

Ondernemers snappen heel goed dat groen en duurzaam de toekomst is en weten dat ze hun diesels op den duur definitief moeten parkeren. Maar de weg daar naartoe is bezaaid met hobbels

Overstap op elektrisch vergt een forse investering

Moeten ondernemers die hun nieuwe bussen al hebben besteld dan in de tussentijd een groot rijbewijs gaan halen, samen met hun medewerkers die ze besturen? Dat lijkt me nogal veel gevraagd.

Lees verder onder de advertentie

Het lijkt wederom een bijzonder voorbeeld vanuit de overheid van eerst doen en dan pas denken. Ondernemers snappen heel goed dat groen en duurzaam de toekomst is en weten dat ze hun diesels op den duur definitief moeten parkeren. Maar de weg daar naartoe is bezaaid met hobbels. De overstap op elektrisch vergt een forse investering in toch al moeilijke tijden, er bestaat wel een subsidieregeling voor aanschaf maar die schiet tekort, de laadinfrastructuur is niet op orde en de actieradius van een volgeladen bestelbus is vaak nog te laag. Een punt is ook de beschikbaarheid van bestelbusjes op elektriciteit. Er rijden op dit moment bijna een miljoen bestelbussen op diesel rond, en zo’n 20.000 elektrische.

Lees ook: Subsidie voor elektrische auto's gaat volgend jaar toch niet omlaag

Te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet

De plannen om vanaf 2025 in tal van gemeentes zero emissiezones in te voeren, gaan ondertussen gewoon door. En ook die gaan leiden tot uitvoeringsproblemen. Saillant detail in dit verband is dat de gemeente Amsterdam recent nieuwe vuilniswagens op diesel heeft besteld, ‘omdat er te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet is’. Ik mag aannemen dat voor ondernemers die om dezelfde reden ook nog niet overstappen, straks dezelfde coulance en een goede overgangsregeling geldt.

Lees verder onder de advertentie

Wat is nu wijsheid, als je bijvoorbeeld een onderhouds-, aannemers-, bakkers- of installatiebedrijf met vier bestelbussen hebt? Op hoop van zegen de elektrische variant bestellen of toch nog even zien wat er gebeurt? Ik vrees dat de meeste ondernemers zo lang mogelijk in hun diesels blijven rondrijden, totdat ze zeker weten dat ze hun nieuwe bussen ook echt kunnen opladen en ook die andere problemen zijn opgelost.

Je kunt als overheid van alles willen, maar het moet in de praktijk wel uitvoerbaar zijn.

Jacco Vonhof

Voorzitter MKB-Nederland

Jacco Vonhof is sinds 2018 voorzitter van MKB-Nederland. 'Ondernemer in hart en nieren', werd hij getypeerd bij zijn benoeming. Geen bestuurder, hij is ondernemer. Zo praat Jacco Vonhof en zo handelt hij. En: zo schrijft hij maandelijks ook zijn expertblog voor De Ondernemer

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Rijbewijs B niet meer genoeg voor zware elektrische bestelbus, gevolgen voor ondernemers