Blog Petra Lubbers

Het Pride-weekend is voorbij: zijn we nu klaar met regenboogmarketing?

Afgelopen weekend stond Amsterdam weer in het teken van de botenparade: het hoogtepunt van de pride in Nederland. We wapperen met de regenboogvlaggen en steunen zo de LHTBIQ+'ers. Waar het deelnemersveld vroeger vooral bestond uit boten met de doelgroep, varen de laatste jaren steeds vaker grote bedrijven mee. Is dat alleen maar goed of juist niet? Petra Lubbers zoekt het uit in haar nieuwe expertblog.

Petra Lubbers 7 augustus 2023

Pride 2023 Canal Parade Booking

De Pride-boot van Booking.com tijdens de Canal Parade van 2023. Foto Brunopress

Petra Lubbers

Managing Director Tom Orrow

Petra Lubbers heeft meer dan twintig jaar ervaring in media, advertising en e-commerce. Sinds 2020 is ze co-founder en managing director van Tom Orrow, specialist in het ontwikkelen en laten groeien van online platformen met een purpose. Naast haar werk verdiept ze zich graag in nieuwe technologische ontwikkelingen zoals AI en de Metaverse. Daarnaast zet ze zich graag in om maatschappelijk bewust ondernemen te stimuleren.

We zien dat steeds meer bedrijven in de opmaat naar Pride toe schitteren met regenbooguitingen. Op LinkedIn, in tv-commercials, of in het gebruik van merchandising. Maar in social media horen we ook veel geluiden van weerstand. Zijn we klaar met regenboogmarketing?

Inclusiviteit wordt steeds meer omarmd door bedrijven

Als Nederlander kan je er niet om heen. Afgelopen weken werden we overspoeld met de regenboogkleuren. De vlaggen in de straat, de kleuren in de media, in de supermarkt bij Albert Heijn of op de weg als je een PostNL-busje voorbij ziet rijden. Het was niet te missen.

Aangezien ik zelf onderdeel mag uitmaken van de LHTBIQ-community ben ik trots dat we zover gekomen zijn dat er zoveel steun is vanuit bedrijven. Inclusiviteit wordt steeds meer omarmd en bedrijven voeren een actief beleid om dit te uiten. Toch werkt de uitwerking niet altijd even positief.

''We willen toch leven in een maatschappij waarin er géén negatieve associaties zijn met de inclusiviteit waar de regenboogvlag voor staat?''

Gay-community lijkt niet te zitten wachten op ‘verplichte’ vorm van support

Zo was er veel commotie rondom de regenboogtasjes van Albert Heijn. Op X, het voormalige Twitter, spreken mensen zich uit dat ze ook gewone tasjes willen kunnen kopen, en niet alleen regenboogtasjes kunnen kiezen. Ook worden er flinke krachttermen gebruikt waarom mensen niet met deze tasjes over straat willen gaan.

Ook op Instagram spreekt een bezorger van Post NL zijn werkgever direct aan dat hij het vertikt om in een regenboogbus te gaan rijden. Zijn bericht ontvangt veel support. Van zowel de hetero- als gay-community. Ook die laatste groep lijkt helemaal niet te zitten wachten op deze ‘verplichte’ vorm van support.

Het sentiment dat met dit soort acties ontstaat is dat Nederlanders, ongeacht hun voorkeuren, het idee krijgen dat de regenboogkleuren door ‘hun strot worden geduwd’ (Om toch maar even wat termen van social media te herhalen). Het vervelende effect hiervan is dat dit sentiment niet enkel wordt afgewenteld op de uitdragende bedrijven, maar ook op de betreffende doelgroep. Dan schieten we het doel dus wellicht voorbij?

Lees ook: Booking.com: 'Reissector speelt rol in veranderen van opvattingen en percepties LHBTI+ reizigers'

Waarom is er nog zóveel weerstand tegen een regenboogtas?

Mijn conclusie vanuit een meer professionele bril is dat we niet alleen beter moeten doseren qua regenbooguitingen, maar dat als je als bedrijf je support wilt tonen, dit op zo’n manier moet doen dat mensen ook de keuze blijven houden om níet mee te doen. Dat is niet alleen beter voor de LHTBIQ+-community, maar ook voor jou als bedrijf.

Maar, vanachter mijn persoonlijke bril, kan ik het ook vanuit een heel ander perspectief bekijken. Waarom is er nog zóveel weerstand tegen een regenboogtas of een regenboogbus? Is dat juist niet precies hetgeen dat we met de regenbooguitingen proberen weg te nemen? We willen toch leven in een maatschappij waarin er géén negatieve associaties zijn met de inclusiviteit waar de regenboogvlag voor staat?

Ook Rituals voer afgelopen weekend mee in Amsterdam. Foto: Brunopress

Blijkbaar zijn we daar dus nog niet.

Dus, klaar met regenboogmarketing? Nog lang niet! Ik denk dat we nog wel wat jaren nodig gaan hebben en we dus nog heel vaak die regenboogvlag ‘door onze strot geduwd moeten krijgen’. Laat die AH-tasjes en PostNL-busjes maar weer doorkomen!

Lees ook: Poster als handvat voor inclusiviteit op de werkvloer: '24 procent LHBTI zwijgt over met wie op vakantie'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws