Personeel

Poster als handvat voor inclusiviteit op de werkvloer: '24 procent LHBTI zwijgt over met wie op vakantie'

Foto: uu.nl
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Om bedrijven te helpen op een goede manier in gesprek te gaan met LHBTIQ+-werknemers en andere groepen die op de werkvloer met extra uitdagingen te maken krijgen, heeft een groep wetenschappers de P.INC Postercampagne ontwikkeld. De posters haken in op de behoefte van werkgevers en leidinggevenden om gevoelige onderwerpen als seksuele oriëntatie, burn-out en overgangsklachten bespreekbaar te maken binnen het bedrijf. Want hoe voorkom of doorbreek je die mogelijke spanning tussen privacy en inclusie op de werkvloer?

24 procent LHBTI zwijgt over met wie op vakantie

,,Het gaat over dingen die je niet aan mensen kunt zien. We willen bedrijven en organisaties helpen het daar op de werkvloer over te hebben", zegt Prof. dr. Jojanneke van der Toorn in Live Radio De Ondernemer. Van der Toorn is als bijzonder hoogleraar Inclusie van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender-werknemers van de Universiteit Leiden verbonden aan de campagne.

,,Op een van de posters staat: vertel jij tijdens de koffie met wie je op vakantie bent geweest. En daaronder, bij een statistiek, dat 24 procent van de LHBTI+-medewerkers dit niet doet op de werkplek. Dat kunnen hetero's zich niet voorstellen. Dat je op je werk iets niet zou vertellen omdat dit zou 'verraden' dat je niet heteroseksueel bent, want dat is nog zo de norm."

Lees verder onder de advertentie

Nog steeds foute grappen en discriminatie

Dr. Michiel Kolman, senior vice president bij Elsevier en covoorzitter van stichting Workplace Pride, vult aan: ,,Je moet gewoon jezelf kunnen zijn. Als je op je werk komt, moet ook jij je weekendverhaal kunnen vertellen als LHBTI’er. Veel ervaren nog discriminatie op de werkvloer. Of foute grappen, seksuele intimidatie."

Werkgevers willen graag de behoeften en ervaringen van verschillende groepen medewerkers in kaart brengen, maar weten niet goed hoe ze dit effectief moeten aanpakken zonder de privacy van personeel te schenden, aldus de initiatiefnemers. Medewerkers wordt daarom zelden gevraagd hoe zij tegenover een dergelijk initiatief als P.INC zouden staan of om mee te denken over diversiteit en inclusiviteit. ,,Het is dan ook de bedoeling om met de posters te prikkelen, zodat er gesprekken ontstaan tussen werkgevers, leidinggevenden en medewerkers."

Campagne vooral als 'gesprekstarter'

Want, zo stellen de wetenschappers, bedrijven en organisaties kunnen pas inclusiever worden als rekening wordt gehouden met de behoeften van alle medewerkers. Of een postercampagne hiervoor een effectief middel is, moet nog blijken. Van der Toorn: ,,Daar willen onderzoek naar doen, de campagne dient vooral als 'gesprekstarter'. Zo van: stel je die vraag wel eens aan je medewerkers? Hoe zij er bijvoorbeeld tegenaan kijken om hun seksuele oriëntatie te delen met collega's."

Lees verder onder de advertentie

Kolman: ,,Zichtbaarheid is van belang. Organisaties zouden goed doen aan openlijke steun aan LHBTI'ers, steun voor inclusiviteit en diversiteit in het algemeen. Ik hoop dat LHBTI'ers hier nauw bij betrokken zullen zijn."