Blog Ralph van Dam

Welke rol vervult je partner op de route naar zakelijk succes?

In zijn nieuwe blog schrijft rasondernemer Ralph van Dam dat iemand als Michelle Obama hem doet denken aan de inbreng van zijn eigen vrouw. Zonder haar was hij nooit gekomen waar hij nu staat. Hij wijst daarom op het belang van waardering uitspreken richting partner die naast je staat. Een blog als ondernemers-ode aan ieders levenspartner.

Ralph van Dam 12 mei 2021

Ondernemen man vrouw team echtpaar

Foto: Shutterstock

Onlangs las ik het boek A promised land: de presidentiële memoires van Barack Obama. Een intrigerend verhaal over de eerste Afro-Amerikaanse leider van de Verenigde Staten: een man met een missie en grenzeloze ambities. Zijn persoonlijke bespiegelingen raakten mij. Barack vertelt onder andere over zijn vrouw Michelle en legt uit dat zijn ambities om president van Amerika te worden niet bepaald haar ambities waren. Wat doe je dan, als het moment aanbreekt waarop je je verkiesbaar moet stellen?

Welke rol vervult je partner op de route naar zakelijk succes

Veel ondernemers zullen dit herkennen. Je hebt dromen en een drive. Je weet precies wat je wilt bereiken en hoe je daar gaat komen. Je geeft alles wat je hebt – en misschien nog wel wat meer. Maar welke rol speelt jouw partner in dat proces? Welke plaats neemt hij of zij in? En is dat een rol en een plek waar jullie allebei tevreden mee zijn?

"Toen mijn bedrijf failliet ging, raakte dat ook mijn gezin. Mijn vrouw en ik zijn door een diep dal gegaan, zowel emotioneel als financieel"

Wie je bent als ondernemer is onlosmakelijk verbonden met je persoonlijke situatie. Dat jij wilt ondernemen, heeft ongetwijfeld een weerslag op het leven dat je leidt met je partner. Je hebt bepaald geen negen-tot-vijf baan, je moet soms grote (financiële) risico’s nemen, je moet fysiek veel geven en leidt een dynamisch bestaan. Je leven is ergens vergelijkbaar met dat van een topsporter: heel veel draait om jou, zodat jij kunt presteren en vanuit een veilige omgeving zonder al te veel ruis je talent tot bloei kunt brengen.

Ondernemerschap heeft meerdere gezichten

Als je geluk hebt, staat je partner in dit proces niet alleen achter je, maar ook naast je en soms zelfs voor je. Daar kun je samen de vruchten van plukken. Ondernemerschap kan onverwacht veel vrijheid bieden, op meer dan alleen financieel gebied. Maar soms is de situatie ook wrang. Ondernemerschap trekt immers altijd een wissel op bijvoorbeeld je agenda en je financiën.

Ik heb samen met mijn vrouw fantastische avonturen mogen beleven als gevolg van mijn ondernemerschap. We gaven een prachtig huwelijksfeest en maakten een geweldige huwelijksreis naar Nieuw-Zeeland omdat ik de financiële middelen had. We brachten vele mooie momenten door in ons geliefde Zeeland, waar we maximaal van het leven genoten omdat ik mijn tijd zelf kon indelen. Maar toen mijn bedrijf failliet ging, raakte dat ook mijn gezin. Mijn vrouw en ik zijn door een diep dal gegaan, zowel emotioneel als financieel. Dat wij er samen weer bovenop zijn gekomen, heb ik voor een groot deel aan haar te danken. En dat terwijl mijn bestaan als ondernemer niet haar keuze is geweest.

Lees ook: Over Rutte, verantwoording en leiderschap: 'De leugen regeert?'

Ondernemer zijn is jouw droom – maar raakt onherroepelijk ook het leven van je partner. Daarom is enige transparantie in mijn optiek niet verkeerd. Ik ken ondernemers die vrijwel niets met hun partner delen. Niet wanneer er een succes te vieren is en zelfs niet wanneer het water hen tot aan de lippen staat.

Je kunt je afvragen of dat fair is. Stel jij jezelf die gewetensvragen weleens? In hoeverre neem je je partner mee in jouw proces? En op welk moment doe je dat? Je kunt ervoor kiezen om het niet of nooit te doen, maar uiteindelijk beïnvloedt jouw bedrijf altijd ook het leven van je partner. Jouw ondernemerschap omarmen en op waarde schatten kan je partner alleen wanneer hij/zij weet wat het heeft gekost en wat het heeft opgebracht.

"Als jij ook in de gezegende omstandigheden verkeert dat jij binnen je relatie alle ruimte en support krijgt: waardeer dat dan immens"

Michelle Obama steunde haar man, na de nodige afspraken onderling, uiteindelijk onvoorwaardelijk. Barack laat in zijn boek meerdere malen weten dat hij haar support meer dan nodig heeft gehad om te kunnen doen wat hij heeft gedaan. Net zoals ik zelf niet zou kunnen ondernemen zoals ik doe, zonder de steun en het vertrouwen van mijn vrouw. Als jij ook in de gezegende omstandigheden verkeert dat jij binnen je relatie alle ruimte en support krijgt: waardeer dat dan immens. En spreek die waardering ook eens uit. Ondernemer ben je namelijk altijd samen, ook al is het soms tegen wil en dank.

Ralph van Dam

Ondernemer

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstartups en scale-ups en kent het klappen van de zweep waar het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming 'Journey of Enterprises' (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profitinitiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.

Bestel zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ in de boekenshop van De Ondernemer en/of kijk voor nog meer informatie op www.langsdeafgrond.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws