Blog Ralph van Dam

Ralph van Dam: 'Durf trots te zijn, ook als je soms tot nederigheid wordt gedwongen'

Trots en nederigheid gaan hand in hand, zo schrijft Ralph van Dam in zijn blog tijdens de Week van de Ondernemer. ,,Dat is een moment om de ruim anderhalf miljoen ondernemers in ons land in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen. De ondernemers in ons land zijn met hun bedrijven namelijk van grote toegevoegde waarde. Zij creëren groei, banen en welvaart. En dat verdient respect.”

Van onze redactie 25 november 2021

Ralph van dam ondernemen trots nederig week van de ondernemer

Ralph van Dam.

Wat het ook verdient, is trots. Ik weet als geen ander hoe gemakkelijk je als ondernemer doorrent van de ene naar de volgende uitdaging. Hoe je kansen ziet en wil benutten, hoe je altijd maar doordendert, hoe je vooral vooruit wil kijken en niet terug. Dat beneemt je soms de gelegenheid om even stil te staan bij alles wat je hebt bereikt.

Lees ook: 'Ondernemer, pak even je moment om te zeggen: ik ben trots op mij'

Euforie en beetje overmoed drijfveren voor lef en doorzettingsvermogen

Misschien zijn er dingen misgegaan: dat hoort er ook bij. Maar een goede ondernemer staat één keer vaker op dan hij struikelt. En wat is er ondertussen allemaal wél gelukt? Welke risico’s heb je durven nemen? Welke hindernissen heb je genomen? Wat heeft je dat gebracht? Sta er eens bij stil en benoem voor jezelf (en eventueel ook voor de buitenwereld!) waarop je trots bent.

De start van ondernemerschap gaat vaak gepaard met euforie en misschien wel met een beetje overmoed: razend trots ben je op het product of de dienst die je in de markt gaat zetten. Op de cultuur in jouw bedrijf of op de impact die jouw werk op de maatschappij gaat hebben. Het zijn de drijfveren die maken dat je de durf en het doorzettingsvermogen weet te tonen die ondernemers nodig hebben.

Lees ook: Retailwatcher Fred Rutgers: Juist deze week ondernemers écht vooruit helpen

Ook nederigheid past bij ondernemerschap

Bij goed ondernemerschap past tegelijkertijd ook nederigheid. Soms moet je erkennen dat er krachten zijn die groter zijn dan jijzelf. Er gebeuren dingen die buiten jouw cirkel van invloed liggen. Soms moet je dan bereid zijn je trots te laten varen. Erkennen dat het nodig is om hulp te vragen of misschien zelfs te stoppen. Juist op die nederigheid mag je ook trots zijn.

Sterker nog: wellicht ben je er een rijker mens van geworden en heb je ontdekt of je ook een echte ondernemer bent. Heb je leren omgaan met schaarste? Heb je afscheid durven nemen van goede krachten om overeind te kunnen blijven? Heb je je band met klanten weten te behouden of kunnen versterken? Heb je de druk van buitenaf weerstand weten te bieden? Heb je keuzes durven maken? Heb je een nieuwe koers durven kiezen, toen alles om je heen veranderde?

Lees ook: Elske Doets: 'Zet ondernemers meer in de spotlights'

Impact corona

De afgelopen anderhalf jaar heeft het uiterste gevergd van heel veel ondernemers. Misschien loop jij inmiddels ook op je tandvlees en moet je zowel fysiek als financieel je laatste reserves aanspreken. Dat voelt ellendig. Je voelt je uitgeput, afgemat en leeg. En we zijn de coronacrisis nog niet te boven. Nu de steunmaatregelen zijn stopgezet, gaan er beslist nog harde klappen vallen.

Wat er ook gebeurt in jouw onderneming en waar je momenteel ook staat als ondernemend mens: wees trots op wat je tot nu toe hebt bereikt. Jij bent er nog! Je hebt de storm doorstaan. Laat je er nooit onder krijgen. Vier je successen, zet door als het kan maar durf ook te stoppen als dat moet. Misschien moet je soms in de tijd of de omstandigheden je meerdere erkennen. Dat doet niet per definitie iets af aan wat jij hebt gedaan en bereikt. Durf trots te zijn, ook als je soms tot nederigheid wordt gedwongen. Met de ervaringen uit het verleden op zak kun je je hoopvol en gelouterd vooruit kijken naar de toekomst.

Ralph van Dam

Raad van Advies De Ondernemer

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.

Check zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ op www.langsdeafgrond.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws