Blog Ralph van Dam

Over Rutte, verantwoording en leiderschap: 'De leugen regeert?'

Op wie Ralph van Dam ging stemmen? Dat was een vraag die het Raad van Advies-lid een paar weken terug behoorlijk bezighield. ,,Als ondernemer ben ik van oudsher geneigd VVD te stemmen. Het is een partij die de belangen van ondernemers door de jaren heen goed behartigd heeft en ik heb veel respect voor de manier waarop Mark Rutte in het afgelopen jaar de rol van crisismanager op zich heeft genomen. Rutte is wat mij betreft zonder meer een buitengewoon politicus.'' Toch sloeg de twijfel bij Van Dam na de stembusgang en Omtzigtgate toe...

Ralph van Dam 14 april 2021

Rutte leugen omtzigt

Leiderschap is in Ralph van Dam zijn ogen onmogelijk te combineren met list en bedrog. Foto: ANP

In de weken vóór de verkiezingen begon er al iets te knagen. Ik neig namelijk meer en meer naar het belang van vrouwelijk leiderschap. Het Bokito-gedrag van allerlei mannen op de apenrots heeft ons land in mijn ogen de laatste tijd niet heel veel verder gebracht. Ik verlang ook voor de landelijke politiek naar meer verbinding, minder confrontaties, minder vorm en meer focus op inhoud van zaken die op de langere termijn ertoe doen. Daarom verschoof mijn stemgedrag, voor het eerst in jaren.

Rutte bleef glashard liegen over rol in de gewraakte notitie

Kort na de verkiezingen werd mijn keuze door ‘de kennis van nu’ bevestigt en versterkt. Mark Rutte, die toch altijd ook als een verbindend leider opereerde, verloor mijn waardering volledig door glashard te blijven liegen over zijn rol in de gewraakte notitie onder de arm van Ollongren. Leiderschap is in mijn ogen namelijk onmogelijk te combineren met list en bedrog, maar hoort gepaard te gaan met transparantie, integriteit en daarmee geloofwaardigheid. Nu lijkt het alsof ‘de leugen regeert’ en dat kan en mag niet in een democratie.

''Blijf je als mens staan achter je principes, de normen en waarden die je binnen je onderneming hebt opgebouwd? Behoud je je persoonlijke integriteit of kies je voor het zakelijk gewin?''

Niemand is onfeilbaar. Dat geldt voor politici, voor ondernemers en zelfs voor onze koning en koningin, zoals zij afgelopen najaar zelf toegaven toen ze halsoverkop uit Griekenland terugkeerden na alle commotie die over hun vakantiereis was ontstaan. Niemand is onfeilbaar – maar glashard liegen wanneer je voor de troepen staat en meer dan 1 miljoen kiezers jou hun stem hebben toevertrouwd, is in mijn ogen een grote en onvergeeflijke fout.

Wat doe jij wanneer de druk binnen je bedrijf wordt opgevoerd?

Ook als ondernemer ken je dit soort situaties ongetwijfeld. Je speelt hoog spel met een overnamekandidaat. Je wilt reorganiseren en moet schuiven met mensen op toonaangevende posities. Je scheert over het randje van de afgrond door een investering te overwegen die eigenlijk een maatje te groot is. Wat doe jij wanneer de druk binnen je bedrijf wordt opgevoerd? Blijf je als mens staan achter je principes, de normen en waarden die je binnen je onderneming hebt opgebouwd? Behoud je je persoonlijke integriteit of kies je voor het zakelijk gewin?

Ralph van Dam

Langs de afgrond

20,00

BESTEL HIER HET BOEK VAN RALPH IN ONZE BOEKENSHOP

Ik pleit voor transparant leiderschap in dergelijke situaties. Toon het proces dat je doormaakt als leidinggevende! Ja, dat maakt je kwetsbaar. Maar het maakt je ook geloofwaardig en integer. Het maakt je een fijn mens en bovenal betrouwbaar in tijden dat men juist op zoek is naar houvast. Je hebt een voorbeeldfunctie en jouw normen en waarden als ondernemer bepalen uiteindelijk de cultuur binnen je bedrijf. Zie dat niet als ballast wanneer de nood aan de man komt, maar vertrouw er juist op. Wees een integer boegbeeld – óók of misschien wel juist als het vuur je aan de schenen wordt gelegd.

Fouten maken we allemaal, laten we daar vooral niet over liegen

Mark Rutte zag er daags na het debat over de uitgelekte notitie van de verkenners aangeslagen uit. Voor het eerst in al die jaren zag je dat hij onderweg beschadigd was geraakt. Het was precies díe kwetsbaarheid, die ik een paar weken eerder had willen zien. Omdat het hem menselijk maakte. Fouten maken we allemaal. Oók leiders van een land of van een onderneming. Maar laten we daar vooral niet over liegen. Dat is niet alleen voor jezelf beter maar ook voor je onderneming en in Mark zijn geval, voor het hele land!

Lees ook: Wie je bent als persoon is onlosmakelijk verbonden met wie je kunt zijn als ondernemer

Ralph van Dam

Raad van Advies De Ondernemer

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstartups en scale-ups en kent het klappen van de zweep waar het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming 'Journey of Enterprises' (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profitinitiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.

Bestel zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ in de boekenshop van De Ondernemer en/of kijk voor nog meer informatie op www.langsdeafgrond.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Alle expertblogs op deondernemer.nl worden op persoonlijke titel gepubliceerd. De standpunten en meningen van de expertbloggers komen niet noodzakelijk overeen met die van De Ondernemer.