Nieuws Brexit
Boris Johnson: 'Brexitwet wordt vervroegd kerstcadeau'
De Britse premier Boris Johnson zal als hij wordt herkozen op 12 december nog voor het kerstreces de Brexitwet laten behandelen in het parlement. Labour-leider Corbyn beloofde als hij verkozen wordt, voor een Brexit opnieuw te zullen onderhandelen met de Europese Unie, waarna het resultaat aan de kiezers zal worden voorgelegd in een referendum.

Premier Boris Johnson tijdens de presentatie van zijn verkiezingsmanifest, waarin Brexit centraal staat.
,,Het is mijn vervroegde kerstcadeau om de Brexitwet voor het reces te behandelen en het parlement aan het werk te zetten voor het volk", zei de premier. ,,Ons plan zal dit land in de komende jaren weer verenigen. Het is tijd om een nieuwe bladzijde om te slaan; het geaarzel, het uitstel en de verdeeldheid van de afgelopen jaren is voorbij."
In het verkiezingsmanifest van de Conservatieven belooft Johnson verder de btw, inkomensbelasting en sociale premies in zijn regeerperiode niet te verhogen. Ook trekt hij geld uit om parkeren bij ziekenhuizen voor sommigen gratis te maken, gaten in de weg te repareren en werknemers bij te scholen.
Verder wil hij subsidies om huizen milieuvriendelijker te maken, een verbod op export van plastic afval naar derdewereldlanden en meer geld voor kinderopvang.
Lees ook: Brexit-expert: Toekomst Verenigd Koninkrijk doet denken aan Italië
BBC Question Time
Het ging Johnson tijdens de presentatie van zijn manifest gemakkelijker af dan zijn tv-optreden eerder die week bij de BBC. In een live twee uur durende verkiezingsspecial van het populaire Question Time had de premier het op z'n zachtst gezegd moeilijk met de vele kritische vragen vanuit het publiek, was er regelmatig boe-groep en bleek hij cijfers niet altijd op orde te hebben. Rondom nieuwe plannen voor de economie waren het vooral populaire oneliners.
Italië
Brexit-expert Lennard van Otterloo, zelf woonachtig en ondernemer in Londen, schreef eerder in zijn blog (hierboven) voor De Ondernemer over de Britse economie 'het somber in te zien'. Hij vreest dat het land straks net als Italië gekenmerkt wordt door een hoge schuld, lage groei en politieke onbestuurbaarheid. 'Brexit gaat een langdurige impact hebben op de stabiliteit van instituties en politiek. Om uitgaven te beheersen of economische hervormingen door te voeren is stabiliteit en draagvlak nodig. En die zijn ver te zoeken.'
In de peilingen staat Corbyn nog altijd flink achter op Johnson, al hebben nog veel kiezers geen definitieve keuze gemaakt.
Corbyn: terug naar EU voor Brexit én referendum
Eerder presenteerde Labour-leider Corbyn ook zijn plannen voor als hij verkozen wordt. Hij had een uitgesproken socialistische agenda, waarin privatiseringen worden teruggedraaid, werknemers meer geld krijgen en de rijksten hoger belast worden.
Corbyn beloofde voor de Brexit opnieuw te zullen onderhandelen met de Europese Unie, waarna het resultaat aan de kiezers zal worden voorgelegd in een referendum. Hij beloofde daarbij zelf geen standpunt in te zullen nemen, om als premier beide opties goed te kunnen uitvoeren.
Tegenstanders reageerden fel op Corbyns neutraliteit. Leider van de Liberaal-Democraten Swinson zegt dat de Labour-leider daarmee zijn taak als premier verzaakt. Brexit Party-voorman Farage voorspelde dat kiezers Corbyn zullen afrekenen op zijn vage standpunt.
In de peilingen staat Corbyn nog altijd flink achter op Johnson, al hebben nog veel kiezers geen definitieve keuze gemaakt.
Lees ook: Brexit-blog: Much ado about nothing