Nieuws Brexit

Brexit-deal weer afgewezen

De Brexit-deal van Theresa May is voor de derde maal door het Britse parlement afgewezen: met 344 tegenstemmers tegen 286 stuurt het Verenigd Koninkrijk aan op een chaotische periode, een No-Deal Brexit op 12 april. Premier Rutte heeft inmiddels opgeroepen ons in Nederland goed te blijven voorbereiden 'want de kans daarop is nog steeds zeer reëel aanwezig.'

Redactie De Ondernemer / ANP 29 maart 2019

Brexit stemming 29 maart

Het Lagerhuis wees voor de derde keer het voorstel-May af. Premier May zette alles-op-alles om alsnog een 'ja' te krijgen, zoals het bevestigen van haar aftreden, direct na het ondertekenen van haar Brexit-deal. Britse media speculeren al langer dat de dagen van May geteld zijn, ook na haar aanpak daaromtrent van afgelopen woensdag.

Toen kreeg het Lagerhuis overigens ook zelf nog de mogelijkheid een alternatief voor de Brexit-deal van May aan te bieden; alle acht alternatieven werden weggestemd.

Toekomst Brexit

Nu de 'scheidingsovereenkomst' vandaag is weggestemd, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU op 12 april - en dat dus zonder overeenkomst. Als het Lagerhuis wel had ingestemd, had de EU het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei de tijd gegeven om op een ordelijke manier uit de EU te stappen. Mogelijk vraagt de Britse regering de EU opnieuw om uitstel van de Brexit, maar daar lijkt - nu al - binnen de EU weinig of geen animo voor.

Lees ook: Brexit-column: Hadden de Britten maar een poldermodel

Roep om verkiezingen

Verschillende parlementariërs hebben direct opgeroepen om een nieuwe verkiezing. May lijkt nog niet in te willen stemmen. Maandag wordt er verder gedebatteerd en ongetwijfeld ook gestemd.

De Europese Commissie heeft inmiddels laten weten 'teleurgesteld' te zijn in de stemming en dat er niet opnieuw gesproken wordt over de inhoud van het akkoord. Ook stelt de Commissie dat een scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten zonder akkoord op 12 april, steeds waarschijnlijker wordt. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft aangekondigd op 10 april een Europese top te gaan houden.

Customs Union

Voor komende maandag staan er weer stemming op de planning. 'Onze man in London', De Ondernemer-columnist/Brexit-kenner Lennard van Otterloo, ziet een grote kans dat de customs union (douane-unie) maandag wordt aangenomen. Deze werd bij de stemming afgelopen woensdag nog afgewezen. “Het verschil bij de stemming afgelopen woensdag was acht stemmen, er is nu een optie weggevallen door deze nederlaag. Het kan zomaar doorgaan.”

Daar wordt hij in gesterkt doordat hij verwacht dat May haar kabinetsleden 'vrij' laat stemmen. In het Verenigd Koninkrijk stappen kabinetsleden normaliter op als ze tegen de kabinetslijn willen stemmen. Dat zou een te grote afstraffing voor May zijn, naar verwachting van Van Otterloo.

Vertrek May?

Wanneer maandag een andere Brexit-richting wordt gekozen verwacht de Brexit-kenner dat May haar ontslag aanbiedt. “Het zou me echt niet verbazen. Haar deal erdoor krijgen was een manier om te laten zien dat al haar koppigheid de afgelopen tweeënhalf jaar niet voor niets was. Dat is ze nu kwijt en ze lijkt geen zin te hebben om een andere Brexit-deal uit te moeten voeren.”

Dan is er nog de optie van vervroegde verkiezingen om de verhoudingen in het parlement te wijzigen. Van Otterloo: "Het parlement is net zo verdeeld als de bevolking en krijgt met moeite een beetje meerderheid voor welke optie dan ook. Aangezien er keuzes gemaakt moeten worden met grote gevolgen voor de volgende decennia, is een doorslaggevende stem voor een richting wel handig. Toch is dat nog geen makkelijke keuze voor een paar partijen."

"Zowel de Conservatives als Labour zouden kunnen denken hun voordeel te halen", zo vervolgt de Brexit-kenner. "Labour omdat maar 7 procent van de bevolking tevreden is met hoe de regering de Brexit heeft onderhandeld en dat misschien slecht uitpakt voor de Conservatives. De Conservatives zouden daarentegen kunnen zeggen dat het de schuld is van het parlement en dat men op hen moet stemmen ‘om Brexit af te maken’. De Conservatives hebben het probleem dat mensen misschien over stappen op de nieuwe pro-Brexit partij van Nigel Farage."

"Labour heeft het probleem dat een groot deel van de achterban (ruim 80%) tegen Brexit is, maar dat uitgerekend de gebieden waar ze winst moeten halen voor een meerderheid op Leave heeft gestemd. De nieuw gevormde ‘Independent Group’ bestaat uit leden die oorspronkelijk op lijsten van andere partijen stonden en waarschijnlijk niet herkozen zullen worden met hun nieuwe partij. Kortom, nieuwe verkiezingen is een optie maar wel eentje die ze met ingehouden adem zouden kiezen."

Rutte: 'Blijf je voorbereiden op No-Deal-Brexit'

Ook premier Rutte noemt het 'heel teleurstellend' dat de Brexit-deal van May opnieuw is weggestemd. "Ik betreur deze uitkomst. Dit betekent dat ze nu voor 12 april moeten benoemen wat ze wel willen. Je kunt niet in dit cirkeltje blijven ronddraaien. Laten we ons hier blijven voorbereiden want de kans daarop is nog steeds zeer reëel aanwezig."