Nieuws Brexit

Brexit: Britse winkelverkopen dalen voor het eerst in jaren

De aanstaande Brexit is voelbaar in de Britse winkelstraten. Winkelverkopen zijn vorig jaar voor het eerst gedaald sinds de metingen zijn begonnen. Onzekerheid over het naderende 31 januari speelde de verkopen parten, meldt het British Retail Consortium (BRC). Brexit-expert Lennard van Otterloo, 'onze man in Londen' en daar zelf ook ondernemer, verwacht faillissementen van warenhuizen.

Van onze redactie 10 januari 2020

Marks Spencer Brexit Britse winkels winkelstraten

Een filiaal van Brits warenhuis-icoon Marks & Spencer in een Londense winkelstraat. Foto: Shutterstock.

De week van Black Friday was afgelopen jaar de belangrijkste voor winkeliers, eerder was dat altijd de week voor Kerst. ,,Het Verenigd Koninkrijk heeft twee keer het risico op een No Deal Brexit gelopen in 2019'', aldus topvrouw Helen Dickinson van het BRC. Door de verkiezingen trok die onzekerheid tot laat in december door, vertelt ze in de Volkskrant.

Bovendien werden consumenten volgens Dickinson niet alleen voorzichtiger, maar letten ze ook meer op hoe en waar artikelen geproduceerd zijn en of die milieuvriendelijk zijn.

De totale waarde van de door winkels verkochte goederen daalde in 2019 met 0,1 procent. Zo'n daling is nooit eerder voorgekomen. In 2018 noteerde het BRC nog een stijging van 1,2 procent.

''Het Verenigd Koninkrijk heeft twee keer het risico op een No Deal Brexit gelopen in 2019''

Helen Dickinson, British Retail Consortium (BRC)

Marks & Spencer

Marks & Spencer (M&S) merkte ook dat de Britten terughoudend zijn. De winkelketen is teleurgesteld over de omzet van de feestdagen, werd donderdag duidelijk. Het Britse bedrijf verkocht minder mannenkleding en cadeaus in zijn thuismarkt dan gehoopt. De omzet steeg wel, maar met een bescheiden 0,2 procent ten opzichte van 2018.

Ook de verkopen in de aanloop naar Kerst vielen tegen. Analisten verwachten dat M&S in het boekjaar 2019/2020 een operationele winst zal maken van 464 miljoen pond (545 miljoen euro). Dat zou dan het vierde jaar met een winstdaling op rij betekenen. Op de Londense beurs vielen de berichten slecht. Het aandeel M&S daalde 9 procent.

Lees ook: Brexit-expert: 'Boris Johnson gaat landen Europese Unie tegen elkaar uitspelen'

Brexit

,,Dat de naderende Brexit invloed heeft winkelomzet is op zich niet opvallend. Wat wél opvallend is is dat het nog zo lang heeft geduurd voordat een Brexit effect zichtbaar werd in de consumentenuitgaven", vertelt Lennard van Otterloo, Brexit-expert en zelf ook ondernemer in Londen.

,,Terwijl investeringen door bedrijven al in 2016 in afwachting van de referendumuitslag daalden en daarna flink instorten, bleef de consument al die tijd gewoon uitgeven. Niet de allergrootste uitgaven –de verkoop van huizen en auto’s stortte redelijk snel in– maar gewone uitgaven bleven nagenoeg gelijk en bleven zelfs lang een van de weinige kurken waar de economie nog op dreef."

Lees ook: Brexit-expert: 'Wint Johnson, dan lukt het Brexit-akkoord 'm voor 31 januari. Maar dan...'

Faillissementen

Tot afgelopen jaar dus. Van Otterloo: ,,Het heeft al gezorgd voor het faillissement of forse krimp van grote namen in de Britse 'High Street' als Homebase, Mothercare en Debenhams. en ik verwacht dat daar dit jaar nog wel een paar bij gaan komen."