Nieuws Brexit

Brexit boven alles: Britten willen liever Brexit dan Schotland

Wat als je moet kiezen tussen Brexit of het uiteenvallen van het land? Opinieonderzoeker YouGov heeft de partijleden van de Conservative Party, dezelfde mensen die straks bepalen wie de nieuwe premier wordt, gevraagd wat ze bereid zijn op te geven voor Brexit. Wat zijn hun prioriteiten? Daarover schrijft Brexit-expert Lennard van Otterloo in zijn nieuwste column.

Lennard van Otterloo | Foto: ANP Foto 18 juni 2019

Boris johnson brexit engeland verkiezingen lennard van otterloo

De resultaten zijn een aardige verklaring voor de absurde verzameling kandidaten in de strijd om het premierschap én voor de extreme taal die er uit hun mond komt. De nieuwe partijleider kiezen, die daarmee ook meteen de nieuwe minister-president wordt, gaat in twee stappen. Eerst kiest de fractie twee kandidaten, daarna kiezen de leden de winnaar. En die leden...

Op de vraag aan leden van de Conservative Party of ze liever Schotland opgeven dan Brexit antwoordde 63 procent bevestigend. 61 procent was bereid om aanzienlijke economische schade aan het land te accepteren als de Brexit maar plaatsvindt en 59 procent verkiest Brexit boven het behoud van Noord-Ierland.

Wordt de partij gekaapt?

Vrij extreme ideeën dus, maar misschien wel te verwachten voor wie het debat de laatste jaren een beetje heeft gevolgd. Het opmerkelijkste cijfer is wel dat 54 procent de Brexit verkiest boven het voortbestaan van de eigen Conservative Party. Is dit een bewijs voor de gecoördineerde instroom van nieuwe leden om de partij te kapen?

Lees ook: Deze ondernemer profiteert van Brexit: 'Het toverwoord voor de deal'

Party before country?

De Tories worden er al jaren van beschuldigd dat ze regelmatig het partijbelang boven het landsbelang stellen. Dat is natuurlijk een beschuldiging die veel partijen weleens voor de kiezen krijgen, maar in dit geval met een kern van waarheid. Met 185 jaar is het een van de oudste actieve politieke partijen van de wereld. Dat bereik je niet zomaar, daar is focus en genadeloosheid voor nodig. De Conservatives zijn berucht om het gemak waarmee ze ooit bejubelde leiders een mes in de rug steken. Uitspraken als ‘all political careers end in failure’ en ‘the opposition is in front of you, the enemy is behind you’ zijn absoluut van toepassing op de partij.

Bom onder de partijen

In een normale situatie hadden de overgebleven kandidaten voor het leiderschap een makkelijkere opdracht: zeg, beloof en doe alles wat het voortbestaan van de partij ten goede komt en volg de leden. Maar het is geen normale situatie. Het Brexit-referendum heeft niet alleen een bom onder de economie gelegd, maar ook onder de politieke partijen. Hoe overtuig je leden die Brexit belangrijker vinden dan het voortbestaan van de partij? Met steeds extremere voorstellen. Zo kan een kandidaat als Dominic Raab met droge ogen voorstellen om het parlement op te heffen totdat de regering Brexit er doorheen heeft gedrukt. Alles moet wijken, de ooit zo conservatieve partij is een revolutionaire partij geworden.

Lees ook: Brexit: het stappenplan naar No Deal

F*ck business

De leden van de Conservative Party vinden Brexit ook belangrijker dan de economie. Zo valt het te verklaren dat wat eens ‘the party of business’ was, nu z’n schouders ophaalt als de Bank of England waarschuwt voor een plotselinge kapitaalvlucht door buitenlandse partijen. Of als Lloyds Bank waarschuwt dat bedrijven cashflowproblemen krijgen, aangezien bijna 600 miljard pond aan kapitaal nu vastzit na een periode van hamsteren. Of dat Boris Johnson, die een jaar geleden nog betrapt werd op een 'f*ck business'-uitspraak, nu favoriet is bij zowel fractie als leden.

F*ck voorspelbaarheid

Het wordt een vreemde zomer en een chaotisch najaar. De kansen op No Deal nemen toe en de enige blokkade daartegen lijkt nu het nieuwe kabinet van de volgende premier meteen te laten vallen. Gevolgd door nieuwe verkiezingen, die waarschijnlijk ook niet de oplossing bieden. Nogal wat mensen kiezen namelijk voor onzekerheid.