Brexit

Brexit-column: Het einde van macht en invloed voor het Verenigd Koninkrijk

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

De macht vloeit niet alleen weg uit het Britse kabinet, maar ook uit het parlement. Het doel van Brexit was ooit ‘to take back control’, alleen is er van veel controle over de toekomst ondertussen geen sprake meer.

Lees verder onder de advertentie

Maandagavond heeft het Britse parlement echter wat invloed uitgeoefend op het Brexit-proces door in recordtempo een wet door beide kamers te krijgen. Bovendien hield het de koningin wakker zodat zij er om 23.15 uur nog een handtekening onder kon zetten. Het enige wat deze wet echter doet, is May dwingen uitstel aan te vragen bij de EU27. Zowel de regering als het parlement staan verder compleet buitenspel.

Gerechtigheid

Alle Brexit-beslissingen die de EU27 neemt, moeten unaniem zijn. Dat Ierland, dat honderden jaren flink geleden heeft onder haar eerste kolonisator en later dominante buurman, nu zoveel macht heeft, wordt door sommigen als een vorm van gerechtigheid gezien. En dat een klein land als Litouwen of de voormalige Britse kolonie Malta straks de beslissende stem kan hebben, is een bittere pil die steeds verder doordringt. Het is tekenend dat er woensdag een zaal is waar de 27 regeringsleiders beslissen over de toekomst van het VK terwijl Theresa May verderop in een kamer zit te wachten.

Lees ook: Nederlandse ondernemers hoeven zich volgens Brexit-minister weinig zorgen te maken

Lees verder onder de advertentie

Hete kolen

Toch komt haar dat ook wel goed uit. Ze heeft tot 30 juni uitstel aangevraagd, wetende dat ze dat niet zal krijgen omdat de EU27 niet verwacht dat ze in zo’n korte tijd iets voor elkaar krijgt. Ondertussen kan May thuis vertellen dat het langere uitstel niet aan haar heeft gelegen. Zo moet de EU27 nu constant de hete kolen voor het VK uit het vuur halen.

Als er tijdens een No Deal-chaos toch weer onderhandeld gaat worden, dan zal dezelfde Withdrawal Agreement meteen weer op tafel komen te liggen. De EU27 zal nog steeds oplossingen eisen voor Europese burgers in het VK, openstaande rekeningen en de Ierse grens.

Niet meer aan tafel

De voornaamste reden voor de scheve machtsbalans is dat het VK in iedere situatie niet zonder haar buren kan. Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat er na een No Deal Brexit niet meer onderhandeld wordt, blijft het VK straks aan drie kanten omringd door de EU en zal het altijd in die invloedssfeer blijven. Het zogenaamde ‘Brussels effect’ beschrijft het fenomeen dat Europese wetgeving en standaarden tot ver buiten de EU invloed heeft. Dit vanwege de grondigheid en de hoge kwaliteit ervan. Dat een bedrijf als Microsoft de ‘GDPR’ privacywetgeving (AVG) van de EU wereldwijd heeft ingevoerd, geeft aan hoever dat reikt. Willen Britse bedrijven zaken doen met Europese leveranciers of klanten, dan ontkomen ze niet aan dit soort regels. De Britten zitten alleen niet meer aan tafel als deze worden opgesteld.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Eigenaar touringcarbedrijf KJ Tours ziet geen problemen rond Brexit

Dan maar de verkiezingen

Nu stevenen we in het VK af op deelname aan de Europese verkiezingen in mei, ondanks dat het land twee jaar geleden formeel haar uittreding heeft aangekondigd. De mensen die de EU altijd beschuldigen niet democratisch te zijn, willen nu niet deelnemen aan de Europese verkiezingen. Labour en Conservatives zien het niet zitten omdat kleine partijen er waarschijnlijk met de buit mee vandoor gaan. Als de keuze echter No Deal of Europese verkiezingen is, dan maar die laatste.

Polen

Een paar dagen geleden ging er een tweet rond waarin stond dat het VK de Polen wéér eens heel dankbaar moest zijn. Na de vele Poolse piloten die tijdens WO ll in de Royal Air Force vlogen en de Poolse wetenschappers die de codemachines van de nazi’s ontcijferden, dit keer voor de Poolse EU-voorzitter Donald Tusk, die de afgrond op het laatste nippertje wil verplaatsen voordat het land erin stort. Geen controle meer, wel dankbaarheid.

Lees verder onder de advertentie

Over Lennard van Otterloo

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.