Podcast

Brexit-column: Hadden de Britten maar een poldermodel

''Een nationale noodsituatie,’’ zo omschreven vakbondskoepel TUC en werkgeversorganisatie CBI de huidige Brexit-crisis afgelopen week in een gezamenlijke verklaring. Het zorgde voor veel ophef. Hoe het zo ver kon komen? Doordat de Britten niet gewend zijn aan compromissen maken, stelt Brexit-columnist/ondernemer Lennard van Otterloo in zijn column en de podcast van De Ondernemer.

Brexit Stemming

Lennard van Otterloo | Foto: ANP 26 maart 2019

In Nederland is het niet ondenkbaar dat de FNV en VNO-NCW er een gezamenlijke verklaring uit sturen, zeker niet in een crisis als deze. Nederland is immers gewend aan een compromismodel. Er zijn net zo goed tegenstrijdige belangen, net als in het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland wordt er een compromis gezocht zodat alle partijen een beetje toegeven en een beetje winst hebben. In het VK is er doorgaans één grote winnaar en één grote verliezer. Ik vermoed dat het één van de redenen is dat er hier betrekkelijk veel onvrede heerst, niet alleen over de Brexit. Onvrede leidde in de eerste plaats tot de Brexit, maar nam sindsdien alleen maar toe.

De straat op

De onvrede heerst nu overal. Afgelopen zaterdag kwamen volgens schattingen zo’n één miljoen mensen in honderden bussen uit het hele land naar Londen te protesteren tegen de Brexit. Een demonstratie nog groter dan die tegen de inval in Irak. Een anti-Brexitpetitie op de officiële petitiewebsite van het parlement gaat richting de zes miljoen stemmen, in vijf dagen. Uiteraard valt zes miljoen ondertekenaars in het niet bij de ruim 17 miljoen mensen die drie jaar geleden ‘Leave’ stemden of de ruim 16 miljoen mensen die ‘Remain’ stemden. De petitie zal ook zeker niet het referendum ongedaan maken. Wat het wél doet is het midden veranderen.

Lees ook: Brexit-column: Britse kabinet zal zijn koers niet snel wijzigen

Extremen

Het opvallende is dat de populaire petitie om ‘Revoke’ vraagt, het terugtrekken van het Brexit-verzoek aan de EU27 en dus in de EU blijven. Een vrij extreme keuze in het spectrum aan opties. Ironisch genoeg is dat vrijwel de enige optie waar het VK helemaal zelf over mag beslissen, vrijwel alle andere opties vereisen instemming (of op z’n minst samenwerking) door de EU27.

Dat zo’n extreme visie populair is, is opmerkelijk, maar ergens ook weer niet. De publieke opinie wordt steeds extremer. Theresa May’s deal zou een jaar geleden nog een ‘Hard Brexit’ heten, nu is hij volgens een hoop mensen buiten maar ook binnen het parlement te soft. Het midden is in de steek gelaten voor No Deal en No Brexit. Deze beweging naar de extremen maakt, ironisch genoeg, de optie van een tweede referendum ineens een stuk gematigder. Waar een nieuw referendum een paar maanden geleden nog een ondenkbare optie werd genoemd door velen is dat nu misschien een gematigde oplossing uit deze impasse. En na afgelopen nacht zijn nieuwe verkiezingen nu ineens een optie voor mensen die ze een paar maanden geleden nog afwezen.

Lees ook: Ondernemers beter voorbereid op Brexit onder dreiging van no deal

Compromissen

Het is makkelijk om te zeggen dat de Brexit-stemming de veroorzaker is van de huidige politieke chaos. Er zijn beloften gemaakt die logischerwijs nooit waar gemaakt hadden kunnen worden, alleen al vanwege hun tegenstrijdigheid. Het moest onherroepelijk een keer mis gaan, dat het bijna drie jaar duurde voor dat het zover was is een wonder.

Toch is de Brexit niet de echte veroorzaker, eerder een symptoom. Een symptoom van een samenleving waar teveel mensen te weinig invloed hadden. Waar het tweepartijenstelsel er voor zorgt dat een regeringspartij soms maar een derde van de stemmen hoeft te halen om toch een ‘meerderheid’ te halen. Waar compromissen vinden zelden nodig is.

Het zoeken naar compromissen zit niet in de aard. En dat is juist wat er nu nodig is. Een oplossing waar 33% helemaal tevreden mee is en 66% niet –waarschijnlijk het best haalbare in welk Brexit-scenario dan ook– is in dit geval niet genoeg. De oplossing wordt iets waar niemand helemaal tevreden mee is maar die ook de grootste schade voorkomt. Een beetje toegeven en een beetje winst maken.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details