Nieuws Brexit
Brexit-column: met z'n allen in een bus op de afgrond af
De druk wordt verder opgevoerd. Boris Johnson stopt burgers, bedrijven en politici, ‘Remainers’ en ‘Leavers’, achterin zijn bus en geeft vol gas richting de afgrond. De tactiek is om de andere kant van de onderhandelingstafel te laten zien dat hij serieus is over een No Deal-uitkomst in de hoop dat de andere 27 landen Ierland in de steek laten.

Ondertussen belooft Johnson miljarden aan investeringen, vooral in achtergebleven gebieden en de zorg, om de man en vrouw in de straat gerust te stellen met een betere toekomst. De Conservatives waren van oudsher de partij van het terugdringen van het begrotingstekort en de staatsschuld. Daar is niets meer van over. Met een staatsschuld van rond de 85 procent behoort het Verenigd Koninkrijk nu al tot de tien EU-lidstaten met de hoogste staatsschuld. De korte termijnkosten van de Brexit worden geschat op tussen de 60 en 100 miljard pond. Dat wordt er niet beter op door te strooien met dure beloftes.
Ironie
Inmiddels kunnen er aan het lange lijstje Brexit-ironieën weer twee worden toegevoegd. Johnson beweert dat meer druk en meer geld voor ambtenaren om het land voor te bereiden zorgt dat het land over twee maanden prima voorbereid is op No Deal. Dat zijn diezelfde ambtenaren en overheidsinstellingen die al jaren door Brexiters beschuldigd worden dat ze te incompetent zijn om ook maar iets voor elkaar te krijgen.
Marktwerking
De tweede ironie is dat dezelfde mensen die heilig geloven dat de markt veel problemen kan oplossen, ook de vele waarschuwingen van diezelfde markten negeren. Zeker zaken als de valutahandel spelen emotieloos in op data en signalen. Een valutahandelaar werkend voor een Japanse zakenbank in Singapore is niet geïnteresseerd in Britse geschiedenis en het optimisme van Boris Johnson. Die ziet data binnenkomen die slecht uitpakt voor de pond en besluit ponden te verkopen voordat het slechter wordt. De financiële markten zijn meedogenloos.
Lees ook: Brexit-column: Ideologie-loze Johnson is acteur op regisseursstoel
Zo zakt de koers van de pond iedere keer dat de kans op No Deal toeneemt weer verder weg, een waarschuwing dat de markten de toekomst voor het VK na de Brexit niet rooskleurig in zien.
Problemen vooral voor kleine bedrijven
Door de slechtere wisselkoers komen steeds meer sectoren in de problemen door toegenomen kosten voor import. Een zwakkere munt mag dan goed zijn voor de export, maar weinig bedrijven produceren tegenwoordig zonder onderdelen of grondstoffen die geïmporteerd moeten worden. Bovendien, veel personeel uit de rest van de EU verlaat het land nu een pond flink minder waard is.
Ik verwacht vooral veel problemen bij het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven die zich minder makkelijk kunnen veroorloven om uitgebreide scenarioplanning te doen of alvast hun hele supply chain omgooien voor een onzekere toekomst. Je kunt nu wel besluiten van een Franse naar een Britse leverancier over te stappen om eventuele import problemen te voorkomen, maar wie zegt dat die leverancier goed voorbereid is op No Deal en straks zelf niet omvalt?
Voorbereid No Deal
Onderzoek door de ‘Federation of Small Businesses’ laat zien dat maar 14 procent van de kleinere bedrijven zegt goed voorbereid te zijn op No Deal. Ondertussen zegt 41 procent te verwachten dat iedere vorm van Brexit een impact zal hebben op hun bedrijf, maar er niet voor hebben gepland. Zo’n 150.000 bedrijven zullen voor het eerst met douaneformaliteiten te maken krijgen omdat ze tot nu toe alleen binnen de EU handelden.
Gelekte No Deal-scenarios
Vrijdag lekte een ambtelijk stuk uit met verwachte gevolgen van No Deal in de eerste maand. Behalve paniek onder consumenten en voedselschaarste waarschuwt het ook voor een koersval van de pond tot wel 25 procent. Redelijk wat kleinere bedrijven gaan die busrit niet overleven.
Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.
Ik verwacht vooral veel problemen bij het midden- en kleinbedrijf