Podcast

Brexit-column: Loze beloften in de wittebroodsweken van Johnson

De Johnson-regering zit in de wittebroodsweken. Vrijwel direct na zijn aanstelling ging het parlement met zomerreces, een flink deel van hen met tegenzin. Pas op 3 september komen ze terug. Dan raakt Johnson de regie kwijt, stelt Lennard van Otterloo in zijn Brexit-column en de podcast van De Ondernemer.

Wittebroodsweken boris johnson loze beloftes brexit cellen

Lennard van Otterloo | Foto: ANP 13 augustus 2019

Het is een zomer waarin het parlement geen weerstand kan bieden en budgetregels volledig losgelaten worden om het volk met cadeautjes te paaien, terwijl een deel van de pers alles bejubelt. Opiniepeilers hebben het over een ‘Boris bounce’, een sprongetje in de peilingen. Het had een slechter begin voor Boris Johnson kunnen zijn.

Helaas, een deel van die cadeautjes blijkt nu al leeg te zijn. Het grootste deel van het ‘nieuwe geld’ voor de zorg was al door Theresa May beloofd. Het is makkelijk om tienduizend extra gevangeniscellen te beloven zonder concreet te worden. Het blijft waarschijnlijk bij een loze belofte. Het Verenigd Koninkrijk heeft nu al niet genoeg gevangenbewaarders omdat te weinig mensen de slechte arbeidsomstandigheden zien zitten, laat staan dat het straks even een blik cipiers opentrekt. Maar goed, zo’n achtergrondanalyse staat op pagina vijftien, de tienduizend cellen met grote letters op de voorpagina.

Honderd dagen

Het is voor nieuwe presidenten en premiers gebruikelijk om even wat lucht te krijgen. Velen hebben een uitgebreid plan voor de eerste 100 dagen om snel goed uit de startblokken te komen. Politieke tegenstanders geven meestal even wat ruimte omdat kritiek lastig is als iemand nog geen kans heeft gekregen. Maar, Johnson staat nog net zo met z’n rug tegen de muur als Theresa May, vast tussen z’n rode lijnen en z’n achterban. Johnson zal geen 100 dagen vrij spel krijgen. De Brexit-datum is nog maar 79 dagen weg. Over 21 dagen komt het parlement terug, mogelijk direct met een motie van wantrouwen vanwege het aansturen op No Deal.

Lees ook: Brexit slaat toe: Britse economie krimpt onverwacht

Verkeersregelaars

De regering lijkt No Deal serieuzer te nemen. Het is lastig te zien of het nog steeds een onderhandelingstactiek is om de andere 27 landen onder druk te zetten of dat het écht menens is. Een aantal maatregelen zijn namelijk eindelijk concreet. Kleine stapjes zoals verkeersregelaars rond de haven van Dover meer bevoegdheden geven om opstoppingen te voorkomen. Grote stappen zoals het charteren van vliegtuigen voor medicijnen en voedsel.

Afschuiven op het bedrijfsleven?

Waar ik mij zorgen over maak is dat voorbereiden voor delen van het bedrijfsleven nog steeds niet makkelijk is. Zo’n 150.000 bedrijven krijgen voor het eerst met douaneformaliteiten te maken terwijl er maar 2000 Britse douanespecialisten zijn om ze te helpen. Er zijn er naar schatting 20.000 nodig.

De voedselindustrie heeft de overheid gevraagd of ze ontheffing mogen krijgen van anti-kartel regels zodat ze voedseldistributie kunnen coördineren om plaatselijke tekorten te kunnen voorkomen. Zo’n 30 procent van al het voedsel komt uit andere EU-landen. Die ontheffing lijken ze niet te krijgen.

Lees ook: Brexit-column: met z'n allen in een bus op de afgrond af

Zal de Johnson regering bij een No Deal wijzen op de voorbereiding door z’n eigen ambtenaren en de schuld voor chaos afschuiven op klagende bedrijven? De man die vorig jaar nog ‘fuck business’ zei zie ik het zo doen.

Brexit Impact Scan

Voor Britse bedrijven zijn dit lastige tijden. Import is duurder geworden door de lage koers van de pond, consumenten beginnen somberder te worden en de Britse economie is afgelopen kwartaal gekrompen. Voor het eerst sinds 2012.

Voor Nederlandse bedrijven is het meestal iets beter. Zij verliezen maar één van de 28 landen om onbelemmerd binnen te handelen, de Britten verliezen er 27. Toch raad ik ieder Nederlands bedrijf aan de Brexit Impact Scan te doen. Je wil niet afhankelijk zijn van Boris Johnsons huwelijk of z’n wittebroodsweken.

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media- of startupsector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details