Podcast

Column: Tijd van rustig ademhalen is voorbij, Brexit-afgrond nog altijd dichtbij

Pasen kon even worden gebruikt als tijd voor bezinning. Even rustig ademhalen. De Brexit-afgrond was net zes maanden vooruitgeschoven en zoals ik twee weken geleden als schreef, was die rust hard nodig. De tijd van scherp zijn is echter weer aangebroken, want zoveel tijd is er helemaal niet, stelt Brexit-expert Lennard van Otterloo in zijn nieuwste column. (+podcast)

Brexit column tijd van rustig ademhalen is voorbij brexit afgrond nog altijd dichtbij

Lennard van Otterloo 30 april 2019

Eigenlijk bestaan de zes maanden van uitstel uit vijf maanden zuivere tijd. En eigenlijk zijn er maar een weken effectief te gebruiken. Twee verkiezingen en het seizoen met de belangrijke partijcongressen nemen kostbare tijd in.

Bezig met bouwen van luchtkastelen

Het grootste risico voor het Verenigd Koninkrijk is niet dat één van de 27 een veto uitspreekt, veel reëler is dat het consensus opschuift. De 27 regeringsleiders lijken steeds minder zin te hebben in nóg een uitstel. De lijn van Macron, waarin de Britten alle extra tijd die ze krijgen opvullen met flauwekul terwijl ze juist meer druk nodig hebben, wordt aantrekkelijker. De andere lidstaten zien ook dat veel Britse politici voornamelijk bezig zijn met het bouwen van luchtkastelen, besluiten dat ze de loterij gaan winnen en met gekibbel onderling.

Bijzonder goed voor je focus

Onder druk wordt alles vloeibaar en dus is misschien dat juist wel nodig. De nog altijd vaak geciteerde Engelse dichter en schrijver Samuel Johnson schreef al in 1777 “When a man knows he is to be hanged in a fortnight, it concentrates his mind wonderfully”. Oftewel: weten dat je over twee weken wordt opgehangen, is bijzonder goed voor je focus.

Lees ook: Recordoverslag Rotterdamse haven dankzij Brexit

De puinhoop zelf veroorzaakt

De EU27 voelt er weinig voor om de schuld te krijgen van een chaotisch vertrek, vandaar het huidige uitstel. Het is echter een risico dat met de dag kleiner wordt. Niet omdat de chaos kleiner wordt, maar omdat iedereen inmiddels wel ziet dat het VK de puinhoop zelf veroorzaakt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en misschien is flinke druk, of zelfs een No Deal scenario, wel de beste oplossing.

Het eerste wat het VK zal moeten doen na een No Deal Brexit is terugkomen om te onderhandelen over de toekomstige (handels)relatie. Het eerste wat dan op tafel zal liggen, zijn dezelfde eisen uit het huidige voorstel. Het VK moet haar openstaande rekeningen voldoen, de rechten van Europese burgers in het VK moeten gewaarborgd zijn en de Ierse grens mag niet terugkeren.

Compromis is ver weg

Zo zie ik de spanning deze zomer weer flink oplopen. De huidige gesprekken tussen Labour en de Conservatives zie ik niet op iets constructiefs uitdraaien. Theresa May lijkt maar niet vervangen te kunnen worden. Ooit gematigde parlementsleden worden juist steeds meer hardliners. Een compromis is ver weg, de extremen van geen Brexit of geen deal komen dichterbij.

Lees ook: 25 procent Nederlandse ondernemers onvoldoende voorbereid op harde Brexit

Flink verliezen

Inmiddels wordt het steeds waarschijnlijker dat het land mee gaat doen aan de verkiezingen voor het Europese Parlement in mei. De Conservatives weten al dat ze bij de lokale verkiezingen van donderdag flink gaan verliezen en voorbereiden voor Europese verkiezingen zien ze ook niet echt zitten. Als ze weinig inspanning doen, kunnen ze altijd nog zeggen dat de afstraffing meeviel in verhouding tot de energie die ze erin hebben gestoken. Labour wil dinsdag beslissen of ze een tweede referendum gaan steunen.

Kibbelen duurt voort

De kleinere partijen aan de Remain-kant kibbelen ondertussen nog steeds. Lijstverbindingen, de campagnelijn afstemmen of in ieder geval uit elkaars vaarwater blijven zit er niet in. Allemaal zijn ze de enige échte anti-Brexit-partij.

Ondertussen heeft de nieuwe ‘Brexit Party’ van Nigel Farage aangegeven haar politieke programma pas na de verkiezingen bekend te maken. ,,Stem nou maar op ons, dan vertellen we je later wel wat we met die stem gaan doen. Die Macron is zo gek nog niet. Misschien is streng zijn wel de beste oplossing. Ook voor de Britten zelf.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details