Podcast

Column: Tijd van rustig ademhalen is voorbij, Brexit-afgrond nog altijd dichtbij

Pasen kon even worden gebruikt als tijd voor bezinning. Even rustig ademhalen. De Brexit-afgrond was net zes maanden vooruitgeschoven en zoals ik twee weken geleden als schreef, was die rust hard nodig. De tijd van scherp zijn is echter weer aangebroken, want zoveel tijd is er helemaal niet, stelt Brexit-expert Lennard van Otterloo in zijn nieuwste column. (+podcast)

Brexit column tijd van rustig ademhalen is voorbij brexit afgrond nog altijd dichtbij

Lennard van Otterloo 30 april 2019

Eigenlijk bestaan de zes maanden van uitstel uit vijf maanden zuivere tijd. En eigenlijk zijn er maar een weken effectief te gebruiken. Twee verkiezingen en het seizoen met de belangrijke partijcongressen nemen kostbare tijd in.

Bezig met bouwen van luchtkastelen

Het grootste risico voor het Verenigd Koninkrijk is niet dat één van de 27 een veto uitspreekt, veel reëler is dat het consensus opschuift. De 27 regeringsleiders lijken steeds minder zin te hebben in nóg een uitstel. De lijn van Macron, waarin de Britten alle extra tijd die ze krijgen opvullen met flauwekul terwijl ze juist meer druk nodig hebben, wordt aantrekkelijker. De andere lidstaten zien ook dat veel Britse politici voornamelijk bezig zijn met het bouwen van luchtkastelen, besluiten dat ze de loterij gaan winnen en met gekibbel onderling.

Bijzonder goed voor je focus

Onder druk wordt alles vloeibaar en dus is misschien dat juist wel nodig. De nog altijd vaak geciteerde Engelse dichter en schrijver Samuel Johnson schreef al in 1777 “When a man knows he is to be hanged in a fortnight, it concentrates his mind wonderfully”. Oftewel: weten dat je over twee weken wordt opgehangen, is bijzonder goed voor je focus.

Lees ook: Recordoverslag Rotterdamse haven dankzij Brexit

De puinhoop zelf veroorzaakt

De EU27 voelt er weinig voor om de schuld te krijgen van een chaotisch vertrek, vandaar het huidige uitstel. Het is echter een risico dat met de dag kleiner wordt. Niet omdat de chaos kleiner wordt, maar omdat iedereen inmiddels wel ziet dat het VK de puinhoop zelf veroorzaakt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en misschien is flinke druk, of zelfs een No Deal scenario, wel de beste oplossing.

Het eerste wat het VK zal moeten doen na een No Deal Brexit is terugkomen om te onderhandelen over de toekomstige (handels)relatie. Het eerste wat dan op tafel zal liggen, zijn dezelfde eisen uit het huidige voorstel. Het VK moet haar openstaande rekeningen voldoen, de rechten van Europese burgers in het VK moeten gewaarborgd zijn en de Ierse grens mag niet terugkeren.

Compromis is ver weg

Zo zie ik de spanning deze zomer weer flink oplopen. De huidige gesprekken tussen Labour en de Conservatives zie ik niet op iets constructiefs uitdraaien. Theresa May lijkt maar niet vervangen te kunnen worden. Ooit gematigde parlementsleden worden juist steeds meer hardliners. Een compromis is ver weg, de extremen van geen Brexit of geen deal komen dichterbij.

Lees ook: 25 procent Nederlandse ondernemers onvoldoende voorbereid op harde Brexit

Flink verliezen

Inmiddels wordt het steeds waarschijnlijker dat het land mee gaat doen aan de verkiezingen voor het Europese Parlement in mei. De Conservatives weten al dat ze bij de lokale verkiezingen van donderdag flink gaan verliezen en voorbereiden voor Europese verkiezingen zien ze ook niet echt zitten. Als ze weinig inspanning doen, kunnen ze altijd nog zeggen dat de afstraffing meeviel in verhouding tot de energie die ze erin hebben gestoken. Labour wil dinsdag beslissen of ze een tweede referendum gaan steunen.

Kibbelen duurt voort

De kleinere partijen aan de Remain-kant kibbelen ondertussen nog steeds. Lijstverbindingen, de campagnelijn afstemmen of in ieder geval uit elkaars vaarwater blijven zit er niet in. Allemaal zijn ze de enige échte anti-Brexit-partij.

Ondertussen heeft de nieuwe ‘Brexit Party’ van Nigel Farage aangegeven haar politieke programma pas na de verkiezingen bekend te maken. ,,Stem nou maar op ons, dan vertellen we je later wel wat we met die stem gaan doen. Die Macron is zo gek nog niet. Misschien is streng zijn wel de beste oplossing. Ook voor de Britten zelf.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details