Blog Brexit
Lennard van Otterloo: 'Brexit en corona kruisen op het slechtst denkbare moment'
Net als het coronavirus en Brexit is ook Brexit-expert Lennard van Otterloo weer terug van de zomerstop. En wat een krankzinnige start van het seizoen.

Lennard van Otterloo
Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.
Een tweede golf van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk valt moeilijk nog te ontkennen. De langdurige economische gevolgen evenmin. In navolging van andere Europese landen hebben ook de Britten inmiddels een hoop economische hulpprogramma’s verlengd.
Economische competitie tussen landen
Stiekem zit daar natuurlijk ook wel een beetje economische competitie in. Landen die de pandemie uiteindelijk het beste doorstaan plukken daar straks economisch de vruchten van. Dan is een schuin oog op andere landen wel logisch.
De Amerikanen hebben tien jaar de vruchten geplukt van hun snelle en effectieve reactie na de financiële crisis van 2008 terwijl wij in Europa te langzaam waren. Deze keer lijken de rollen omgedraaid. Op EU-niveau is er een heel ambitieus reddingspakket overeengekomen terwijl Amerikaanse politici elkaar nog steeds het licht in de ogen niet gunnen. Amerikanen ontvingen één(!) cheque van 1200 dollar, veel Europeanen werden maandenlang doorbetaald en veel van hun werkgevers behoedt voor faillissement.
Lees ook: Slechts 18 procent van Britse bedrijven voorbereid op een no-deal Brexit
Ook Brexit is aan een nieuwe golf begonnen. Deze week is de Europese Commissie de formele juridische procedure gestart tegen het Verenigd Koninkrijk voor het verbreken van de afspraken in het terugtrekkingsakkoord van tien maanden geleden.
De angel uit het conflict
Maar, de eerste brief is een eerste stap in een maandenlang juridisch proces. Theoretisch is het mogelijk dat een bereikte deal de angel uit het conflict haalt omdat het breken van internationaal recht niet meer uitgevoerd zal worden. Hoewel de vraag is of iedereen aan Europese kant principes aan de kant wil schuiven voor een magere deal. Ik verwacht eerder dat de Britse regering het inbreuk makende wetsvoorstel intrekt zodra er een deal is 'omdat het niet meer nodig is'. Zo voorkomen ze gezichtsverlies.
Uiteindelijk blijkt deze hele ramkoers een eigen doelpunt. Als de Britten de uittredingsovereenkomst zo makkelijk willens en wetens met voeten betreden, waarom dan niet straks ook de handelsovereenkomst? Het gevolg is dat iedere nieuwe overeenkomst nog veel verder dichtgetimmerd zal worden.
Een nieuw jaar, een nieuw drama
Denk niet dat 31 december een eindpunt zal zijn, het is eerder een nieuw begin. Deal of No Deal, er moet dooronderhandeld worden omdat de wereld om meer draait dan goederen heen en weer sturen. De deal die op dit moment onderhandeld wordt is veel te mager voor een fatsoenlijke economische relatie tussen buurlanden.
Ongeacht of er een deal wordt afgesloten, chaos op 1 januari komt er zeker. Vooral aan de grens. Een deal zal een verschil maken over wel of niet invoerheffingen op goederen toepassen. Maar, er zullen in alle gevallen voor het eerst exportdeclaraties vereist zijn. Bovendien, voor veel goederen, en zeker voor alles wat leeft of heeft geleefd (van varkens en brood tot jenever en chrysanten), zal er extra documentatie nodig zijn. De eerste testen met de benodigde IT systemen voor de douaneformaliteiten beginnen volgende maand. Als dat in januari werkt dan eet ik mijn bolhoed op.
Lees ook: Douane Nederland: 'Wij zijn voorbereid op het ergste: een No Deal-Brexit'
Failing to prepare is preparing to fail
Hoe hier mee om te gaan? Ik reken zelf op het ergste en geef een deal minder dan 50 procent kans. Houd rekening met fors oponthoud bij de grens, in beide richtingen. Houd rekening met Britse invoertarieven als er geen deal komt en ga na welke producten nog wel rendabel zijn bij dat soort tarieven. Doe die Brexit Impact Scan nog een keer, die heeft pas nog een update gekregen met de nieuwste informatie en dat zal niet de laatste update geweest zijn.
De corona en Brexit-golf ontmoeten elkaar op het slechtst denkbare moment. Voorlopig blijven we nog wel even op ruige zee.