Podcast

Brexit-expert: 'Ondernemer, doe je voordeel met Britse bedrijven in ons land'

Een recordaantal buitenlandse bedrijven wil naar Nederland vanwege Brexit, zo werd de vorige week bekend. Daarnaast is er bijna het onderhandelmandaat van de EU27. Kortom, de volgende hoofdstukken in de Brexit-soap zijn daar. Wat moet de ondernemer daarover weten? Zoals altijd kunnen we weer bouwen op onze man in Londen Lennard van Otterloo. Hij brengt helderheid in de nieuwe podcast.

Brexit podcast Lennardvan Otterloo carnaval

Boris Johnson was de afgelopen dagen vaak mikpunt van spot tijdens carnavalsoptochten. Foto: ANP

Van onze redactie 25 februari 2020

Eerst het onderhandelmandaat van de EU27 dat er bijna is. Opvallend: premier Boris Johnson betrekt het bedrijfsleven er amper bij. Van Otterloo: ,,Er is aan de Europese kant de afgelopen weken druk over de mandaat overlegd, onderhandeld en naar verschillende belangen geluisterd. Aan de Britse kant gebeurt dat vrijwel niet. Er wordt geen mandaat gevraagd en burger en bedrijfsleven zijn eigenlijk helemaal niet betrokken bij wat het uitgangspunt moet worden.’’

Sectoren gaan problemen zien

Dat is volgens de Brexit-expert een kwalijke zaak. ,,Het zijn de burgers en bedrijven die het meeste met de gevolgen te maken krijgen. Het is ook goed om te weten wat voor problemen specifieke sectoren hebben. De auto-industrie bijvoorbeeld, maar er zijn er nog veel meer. De Britten hebben een grote mode-industrie maar ruim 90 procent van al het textiel moet worden geïmporteerd.''

''Ook dat is een kans voor Nederlandse ondernemers: Britse concurrenten die omvallen''

Lennard van Otterloo, Brexit-expert

Dan het voor bedrijvig Nederland mooie Brexit-nieuws. Vorige week werd er bekend dat er in 2019 bijna 400 bedrijven voor Nederland hebben gekozen, bijna 80 noemden expliciet Brexit als reden. Is Nederland een logische keuze volgens Van Otterloo? ,,Het is absoluut logisch. Er zijn flinke verschillen in communicatiestijl tussen Nederlanders en Engelsen, zo direct als de Nederlanders zijn, zo indirect zijn de Britten. Maar verder zijn de cultuurverschillen, zowel op de werkvloer als daarbuiten, relatief klein.''

Voordeel Nederlandse ondernemers

,,Ook zijn het beide landen die redelijk trans-Atlantisch en internationaal denken. Bovendien spreken veel Nederlanders redelijk goed Engels en is Nederland dankzij Schiphol internationaal heel goed verbonden. Dat betekent dat Nederland zowel voor Britse bedrijven als voor niet-Europese bedrijven een aantrekkelijke vestigingsplek is. Daar kunnen Nederlandse ondernemers ook weer hun voordeel mee doen.’’

Lees ook: Brexit: recordaantal buitenlandse bedrijven wil naar Nederland

Wat voor soort druk ziet Van Otterloo bij Britse ondernemers om het land te verlaten? ,,Gisteren sloeg de CBI, de Britse VNO-NCW, alarm dat als er geen goede handelsdeal komt, het flinke gevolgen gaat hebben voor het papierwerk waar ondernemers mee te maken krijgen. De Britten gaan bijvoorbeeld hun eigen variant van het CE-keurmerk uitbrengen, het UKCA-keurmerk. Als dat veel gaat afwijken moeten ondernemers aan weerszijden van de Noordzee twee keer een keuringstraject doorlopen om nog in beide markten te kunnen werken.’’

Hollandse aardbeien?

In de podcast hoor je hoe onze man in Londen verder aankijkt tegen de verschillende soorten regelgeving bij het verhuizen en zijn visie op de bedrijven die zich zorgen maken om de nieuwe Britse immigratiewetgeving. ,,Er zijn nu al veel minder mensen die voor werk naar het Verenigd Koninkrijk komen en dat zal alleen maar minder worden. Een financiële dienstverlener verhuist het bedrijf wat makkelijker dan een aardbeienteler, dus over problemen in de zorg of de landbouw gaan we nog wel meer horen.''

Van Otterloo: ,,Ook dat is een kans voor Nederlandse ondernemers: Britse concurrenten die omvallen. Als een Brits bedrijf nog wel aardbeienjam wil maken maar Britse telers zelf geen aardbeien meer kunnen telen door een tekort aan plukkers, moeten die aardbeien toch ergens vandaan komen!’’

Het zijn drukke tijden voor Sietske de Groot. Met haar bedrijf TradePeers begeleidt zij voornamelijk Britse bedrijven door Brexit. ‘Luister niet naar de politiek!’, stelt ze heel duidelijk. Kijk onder naar de video van het interview dat Lennard van Otterloo met haar had.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details