Podcast
Brexit-expert: geen uitstel, wel meer tijd voor Nederlandse exporteurs
Nu de Britse premier Boris Johnson en EC-voorzitter Ursula von der Leyen voor het eerst samen ook officieel over Brexit hebben gesproken is een oplossing in het najaar plotseling weer mogelijk, meldt ' onze man in Londen' , Brexit-expert Lennard van Otterloo.
Op het eerste gezicht lijkt de afstand tussen het Verenigd Koninkrijk en de andere 27 landen te groot. Er staan te veel belangen, van vissers en boeren tot financiële dienstverleners en fabrikanten, op het spel om de Britten cadeaus te geven. Toch ziet Van Otterloo een mogelijke route en die is grotendeels te danken aan de ongebruikelijke manier waarop het Verenigd Koninkrijk op dit moment wordt gerund, vertelt hij in de podcast (hierboven te beluisteren) en beschrijft hij in zijn blog.
Van Otterloo noemt het in een bijzondere vorm van populisme die, samen met Brexit-moeheid en de coronapandemie, een uitweg kan betekenen. ,,Want het enige dat telt is of de regering ermee weg komt bij de man en vrouw in de straat en die hebben op dit moment wel iets anders aan hun hoofd dan Brexit."
Lees ook: Hoe de coronacrisis het Brexit-proces 180 graden laat draaien
Verlenging van de transitie geweigerd
De Britse regering heeft nu formeel een verlenging van de transitiefase geweigerd. Dit betekent dat het zwaartepunt van het Brexit-drama waarschijnlijk ergens rond eind september komt te liggen. Tot die tijd zullen we wat meer kleine schoten voor de boeg gaan zien én wat kleine stappen in de goede richting. Zo zit er bijvoorbeeld sinds een paar dagen wat schot in praktische voorstellen over hoe de toekomstige grens door de Ierse Zee gaat werken. Details waar veel ondernemers én de EU onderhandelaars al lang om vragen.
Lees ook: Zo worden twee bedrijven Patrick van der Peet hard geraakt door Brexit
Douanecontroles alleen administratief
Ook heeft de Britse regering eindelijk toegegeven dat ze de voorbereidingen voor douanecontroles in het Verenigd Koninkrijk niet voor 1 januari 2021 afgerond krijgen. Met uitzondering van zaken als alcohol en tabak is er voor de meeste goederen de eerste drie maanden alleen administratie nodig, geen fysieke controle. Er komen waarschijnlijk steekproefsgewijze controles op de eindbestemming voor planten en dieren. Het volledige regime gaat pas gelden vanaf juli 2021. De andere kant op, de Europese Interne Markt in, gaan de controles wel gewoon op 1 januari 2021 beginnen.
Lees ook: Brexit en douane: Zo gaat verhuisbedrijf Henneken ermee om
Nederlandse exporteurs krijgen meer tijd
Nederlandse exporteurs en Britse importeurs hebben nu iets meer tijd, maar veel zekerheid geeft het niet. Vooral niet als je aan Britse bedrijven levert. Bloemenexporteur CJ Vianen uit Rijsburg, waar Van Otterloo vlak voor het uitbreken van de coronacrisis nog een bezoek bracht voor de Brexit-special van De Ondernemer, heeft daar niet op gewacht.
- Bekijk hier (video) hoe de bloemenbranche meedeint op de markt en welke Brexit-maatregelen ondernemers nu al kunnen treffen.
Er is naast de zakelijke handel (levering aan winkels en andere distributeurs) een succesvol consumentenkanaal opgezet, waardoor Vianen weer in de buurt komt van de omzet voor de crisis.