Blog Brexit

'Doe die Brexit Impact Scan nóg een keer', adviseert expert ondernemers

Na de verkiezingswinst van Boris Johnson moet het wel heel vreemd lopen als het uittredingsverdrag komende vrijdag niet door het parlement komt. Dus, laten we er meer dan ooit rekening mee gaan houden: het wordt Brexit op 31 januari 2020. Wat betekent dat voor ondernemers? Brexit-expert Lennard van Otterloo, 'onze man in Londen', zet ons op scherp.

Lennard van Otterloo | Foto: ANP 17 december 2019

Boris Johnson Lagerhuis winnaar

Boris Johnson in 'zijn' Lagerhuis, na de verkiezingszege. Johnson oreert, Corbyn (rechts) kent zijn nieuwe plek.

Ik blijf het zeggen, ook in deze blog, het lastigste deel van het Brexit-proces moet nog komen. Als het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie wil zijn, wat wil ze dan wél? Vraag het hier in Londen tien ‘Leave’ stemmers en je krijgt tien verschillende antwoorden.

Bovendien, 14 miljoen mensen hebben Conservative gestemd, miljoenen minder dan op Leave (17 miljoen) óf Remain (16 miljoen) in 2016. Ik verwacht dan ook niet dat de verdeeldheid of discussies in het land nu ineens over zijn. En dat heeft gevolgen voor de lastige keuzes die volgend jaar gemaakt moeten worden.

Lees ook: Brexit-expert: 'EU, Schotland, bedrijfsleven, voor Boris Johnson begint het pas nu'

Brexit-gevolgen

Er is op een aantal vlakken echt zekerheid: de kans dat er geen Brexit gaat gebeuren is erg klein. Het vervelende is dat er op een aantal andere vlakken nog steeds níet veel zekerheid is. Het Verenigd Koninkrijk gaat inderdaad de Europese Unie verlaten maar welke relatie daar voor in de plaats komt is nog onzeker.

Johnson heeft gezegd een zelfde deal als de EU-Canada-deal te willen. Dat betekent dat er een redelijk verschil zal zijn tussen parketvloeren, kippenvlees of online dating-services exporteren. Een Canada-achtige deal zou voor bijvoorbeeld de handel in veel fysieke non-food producten de schade beperkt kunnen houden. Voor voedsel wordt het waarschijnlijk al lastiger aangezien daar veel meer gereguleerd is en het divergeren van voedselstandaarden problemen kan geven.

Je mag waarschijnlijk na Brexit data van EU-burgers niet meer op servers in het Verenigd Koninkrijk opslaan, maar andersom is het goed mogelijk dat daar voorlopig minder moeilijk over wordt gedaan. Er zijn wel grotere branden te blussen.

Canada

Voor diensten staat een Canada-achtige deal vrijwel gelijk aan No Deal. Er is veel minder vrije handel in diensten (je kunt niet zomaar besluiten juridische of financiële diensten over de grens te gaan aanbieden) en zelfs binnen de Europese Unie is dat nog een minder ontwikkeld onderdeel van de Interne Markt.

Voor veel bedrijven is bijvoorbeeld de AVG, de wet op de privacy, straks een flink struikelblok. Je mag waarschijnlijk na Brexit data van EU-burgers niet meer op servers in het Verenigd Koninkrijk opslaan, maar andersom is het goed mogelijk dat daar voorlopig minder moeilijk over wordt gedaan. Er zijn wel grotere branden te blussen.

Dat betekent dat het voor een Brits bedrijf met klanten door heel Europa beter kan zijn om alle klantgegevens (en dus misschien marketing, sales en facturering) te verhuizen. Of voor een Nederlands bedrijf hun salesafdeling in het Verenigd Koninkrijk alleen nog maar de Britse markt te laten bedienen met gescheiden databases.

Zodra het uittredingsvoorstel door het Britse parlement is begint de transitiefase. Daardoor blijft alle EU wetgeving nog van kracht tot eind 2020 en verandert er weinig. Dan beginnen de onderhandelingen over de toekomst pas en het zal nog wel een maandje of drie duren voordat de richting duidelijker gaat worden.

Brexit Impact Scan

Ondernemers die nog geen Brexit-draaiboek had voor hun bedrijf: begin er dan nu aan. Doe de Brexit Impact Scan, ook als je die al eens hebt gedaan. De scan wordt geregeld aangevuld met de nieuwste informatie.

Werk een aantal scenario’s door. Stel dat je Britse klanten hetzelfde moet behandelen als die in Egypte, wat moet je dan veranderen? En als de situatie meer op Canada gaat lijken? Stel dat je ál je omzet uit het Verenigd Koninkrijk kwijt raakt, hoe groot is dat probleem? Stel dat de kosten voor levering met 10% toenemen, welke producten zijn dan nog steeds rendabel? Heb je leveranciers in het Verenigd Koninkrijk die failliet zouden kunnen gaan?

Kortom, er komt een Brexit en ja, verder is veel nog onzeker.

Lennard van Otterloo

Brexit-expert/ondernemer

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en mede-oprichter van Torbay Intelligence waar hij bedrijven helpt aan de andere kant van de Noordzee uit te breiden.

Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een blog over Brexit én is te horen in de podcast, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.