Nieuws Brexit

Brexit: noodplan om visserij, lucht- en wegverkeer mogelijk te houden

De Europese Commissie betwijfelt of de EU op tijd met de Britten tot een akkoord over de Brexit komt en presenteert daarom een noodplan. Dit moet ervoor zorgen dat wederzijds lucht- en wegverkeer mogelijk blijft, evenals toegang tot elkaars wateren voor de visserij. ,,Niet helemaal onverwacht dat dit soort draaiboeken nu uit de kast worden gehaald. Een aantal EU-lidstaten had hier al op aangedrongen", stelt Brexit-expert Lennard van Otterloo.

Bron: Nu.nl 10 december 2020

Johnson von der leyen eu brussel brexit

Bijeen in Brussel, Boris Johnson en Ursula von der Leyen. Foto: Reuters.

De mededeling volgt op een gesprek tussen de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen van woensdagavond. ,,Gesprekken zijn nog steeds aan de gang. Het einde van de overgangsperiode komt echter in zicht en er is geen garantie dat er een akkoord komt en dat het er op tijd is", aldus Von der Leyen op NU.nl.

,,Het is onze verantwoordelijkheid om voorbereid te zijn op alle scenario's, inclusief het niet bereiken van een akkoord voor 1 januari 2021. Dat is waarom we nu deze voorbereidingen treffen." Ze voegt eraan toe dat er 'significante onduidelijkheid' is of er op 1 januari een akkoord ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Het noodplan is bedoeld als overbrugging tussen 1 januari en het moment waarop er alsnog een akkoord wordt bereikt. De einddatum van het noodplan is nog niet duidelijk.

Lees ook: Expert Van Otterloo: 'Brexit? Het is absurd wat er hier nu gebeurt'

Noodplan Europese Commissie: vier onderdelen

Het plan bestaat uit vier onderdelen. Twee daarvan hebben betrekking op de luchtvaart. Zo doet de Commissie een voorstel om bepaalde vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU na 1 januari toch door te laten gaan, al is het hierbij wel van belang dat het VK daaraan meewerkt. Tevens wil Brussel afspraken over veiligheidscertificaten maken om te voorkomen dat toestellen aan de grond worden gezet.

Daarnaast is er een voorstel voor het vervoer van personen en goederen over de weg voor de komende zes maanden. Ook hierbij is medewerking van de Britten van belang.

Op het gebied van visserij wil de EU een tussenoplossing van een jaar. Dit moet ervoor zorgen dat de partijen in elkaars wateren kunnen blijven vissen. Dit laatste is extra opvallend, omdat visserij juist een van de grote struikelblokken in de onderhandelingen is.

Lees ook: Brexit-expert: 'Irishman Biden wil dat Johnson een deal sluit met de EU'

Brexit-expert Van Otterloo: 'Zelfs als Europese Commissie intern denkt dat deal dichtbij is kan beetje druk geen kwaad'

,,Het is niet helemaal onverwacht dat dit soort draaiboeken nu uit de kast worden gehaald. Een aantal EU-lidstaten had hier al op aangedrongen omdat die toch wel zenuwachtig werden, ook is het een signaal aan de Britten dat de EU niet koste wat kost een deal gaan sluiten," stelt Brexit-expert Lennard van Otterloo, zelf ondernemer en woonachtig in Londen. ,,Zelfs als de Europese Commissie intern wel denkt dat een deal dichtbij is kan een beetje druk geen kwaad".

,,De aarzeling is altijd geweest dat als je als EU laat zien dat er ook deelovereenkomsten mogelijk zijn voor specifieke gebieden, de Britse regering wel eens kon gaan denken dat er zonder een allesomvattende deal ook van alles te regelen valt. Dan komt een No Deal juist dichterbij."

,,De kunst is eigenlijk vanuit de EU een hoop van deze maatregelen unilateraal te maken. Dan ga je puur uit van eigen belang. Bijvoorbeeld wél maatregelen treffen die vrachtrijders uit de EU tegemoet komen, maar expliciet niet Britse vrachtrijders tegemoet komen. Als de Britten dat toch willen, dan moeten ze dat aan de onderhandelingstafel komen bespreken om het samen op te lossen. Zo hou je druk op de ketel. Ik zie tot nu toe vooral maatregelen gesuggereerd worden die beide zijden ontlasten, maar ik verwacht dat er, zeker in het geval van een No Deal, ook redelijk wat tussen zitten die vooral of uitsluitend in het belang van de EU zijn".

Beluister hieronder de podcast Onze Man in Londen, met Lennard van Otterloo.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.