Nieuws Brexit
Tijd dringt voor Zwanenberg Food Group: komen chauffeurs na 1 april Engeland nog binnen?
Toen Brexit in gang werd gezet, schetste logistiek manager Robert Slim van de Zwanenberg Food Group een worstcasescenario voor het Almelose bedrijf. Nu komt de nachtmerrie uit en doet Slim er alles aan om te kunnen blijven exporteren naar Engeland.

Robert Slim van Zwanenberg Food Group gaat voor zijn gevoel terug in de tijd met de logistieke regels rond de Brexit. „Bij de douane wordt het nu veel moeilijker om die grens over te steken. Plat gezegd: de grens is dichtgegaan. Foto: Tubantia/Emiel Muijderman
Wie dierlijke producten of grondstoffen naar Engeland wil vervoeren, heeft vanaf 1 april een veterinair gezondheidscertificaat nodig. Al klinkt het vanwege de datum misschien als een grap, bedrijven die er mee te maken krijgen, kunnen er niet om lachen. Want toen dat bekend werd, hadden ze nog maar drie maanden de tijd om alles voor te bereiden. Slim doet de logistiek van het bedrijf Zwanenberg Food Group dat producten exporteert zoals vleeswaren en snacks. „Het mag dan wel een deal zijn, maar het is toch een keiharde Brexit”, zegt hij tegen Tubantia.
Lees ook: 'Onze man in Londen' ziet weer een deadline schuiven, deze keer voor de importcontroles
Voor Robert Slim voelt het alsof hij teruggaat in de tijd. „Ik heb meegemaakt dat de grenzen in Europa opengegooid werden. Je kon zo makkelijk de grens over.” Zwanenberg Food Group exporteert wekelijks zestig vrachtwagens vol vleesproducten naar Engeland en dat ging voor de Brexit allemaal met gemak.
„Je gaat eigenlijk een stap terug”, zegt Slim. „Bij de douane wordt het nu veel moeilijker om die grens over te steken. Plat gezegd: de grens is dichtgegaan. Voor ieder transport moeten we het certificaat aanvragen. Voor andere landen zoals Amerika heb je dagen de tijd, maar je bent binnen twaalf uur in Engeland. Dan wil je bij de douane geen vertraging oplopen vanwege een certificaat.”
Te weinig tijd gekregen voor regelen veterinair gezondheidscertificaat
De logistiek manager van Zwanenberg vindt het te kort dag om alles te regelen. „Toen die deal rond was, kwamen pas de voorwaarden naar buiten. Er zat veel onderzoekswerk in. In januari moest het nog vertaald worden naar jip-en-janneketaal voor de gewone man en vrouw. Wat hield die overeenkomst nou in? Alles moesten we uitzoeken. Bedrijven hebben zich daar op verkeken. En dan kom je erachter dat je een certificaat nodig hebt voor elk product en dat nog moet regelen. Je bent dan al heel wat tijd kwijtgeraakt aan het uitzoeken. Ze hadden ons hier tenminste een half jaar de tijd voor moeten geven.”
De onderhandelingen tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de DEFRA (Department for Environment, Food & Rural Affairs) zijn nog gaande. „Het certificaat zelf is nog helemaal niet klaar”, verklaart Slim. „Op het certificaat moet een stempel komen van de NVWA. Het moet een ouderwetse stempel zijn, maar de vraag is hoe ik dit ga regelen als het er straks op aan komt. We zitten al in maart. Voor bedrijven die hiermee geen ervaring hebben stopt de export, want ze weten gewoon niet waar ze moeten beginnen.”
"Voor bedrijven die hiermee geen ervaring hebben stopt de export, want ze weten gewoon niet waar ze moeten beginnen"
Drie jaar voorbereiding op worstcasescenario
Gelukkig was Slim al grotendeels voorbereid toen het bekend werd gemaakt. „Drie jaar geleden heb ik voor mezelf en voor het bedrijf een worstcasescenario gemaakt. Ik heb toen opgeschreven wat er zou kunnen gebeuren rond de Brexit. In die drie jaar heb ik het bedrijf en mijn mensen er -zeg maar - douanetechnisch op voorbereid. Als het dan gaat gebeuren zetten we de knop om en treedt het plan in werking. Het had ook kunnen gebeuren dat er gelijk een deal was geweest en we hier nog helemaal geen worstcasescenario klaar hadden liggen. Dan waren de problemen nog groter geweest.”
Daarnaast heeft Slim veel ervaring met exporteren. „Wij werken met 120 landen”, legt hij uit. „We exporteren ook naar derde landen. Een derde land is een land dat geen deel uitmaakt van de EU. Engeland is nu ook een derde land en met die ervaring weet ik hoe dat eraan toe gaat.”
Boterham met vlees komt grens niet over
Toch is Slim niet zonder zorgen. „Vijftien procent van onze omzet halen uit Engeland”, legt hij uit. „Wij kunnen het ons niet permitteren om de export stop te zetten. Dat het gaat lukken, daar maak ik me geen zorgen om. Ik maak mij meer zorgen om het volume van de export. Elk product moet een verklaring hebben. Als er een klein lettertje niet klopt, kom je al niet door de douane. We moeten nauwkeurig nagaan welke grondstoffen er in onze producten zitten en waar het vandaan komt. Ze zijn zelfs zo streng dat als jij als vrachtwagenchauffeur een boterham eet met vlees terwijl je over de grens gaat, er zelfs naar gevraagd wordt hoe je daaraan komt.”
Focus meer op Brexit dan op corona
Iedereen was het afgelopen jaar bezig met corona, maar Slim beziet het jaar heel anders. „Voor mij was het meer een Brexitjaar. Mijn focus lag daar veel meer op dan op de coronacrisis. Het is wel zo dat de coronacrisis voordeliger voor ons bedrijf uitpakte. Door de crisis gingen mensen in overlevingsstand. Hierdoor steeg de import van onze langhoudbare producten.”