Om van een goed idee een goed lopend bedrijf te maken is er een uitvoerder in het team nodig. Iemand die een idee kan omzetten in een daadwerkelijk product of dienst. Het liefst iemand die met één been in het vak staat en met het andere been in de meer abstracte bedrijfsstrategie. Iemand die visie en details kan combineren. Het gaat dan ook vaak om wat meer ervaren techneuten die zowel het werk onder de motorkap kennen als ook leiding kunnen geven. Het chronisch tekort aan goede Chief Technology Officers in Londen - de weinigen die er zijn weten hoe schaars ze zijn - heeft mij al een paar keer doen adviseren om de CTO voor een nieuwe Londense startup in het buitenland te zoeken.
Het zal een paar weken voor het Brexit-referendum geweest zijn dat ik tijdens een borrel een eigenaar van een startup sprak. Met het aanstaande referendum hield hij zich niet zo bezig, zo bleek. Zoals iemand die niets met cricket heeft z’n schouders ophaalt bij nieuws over een century tijdens The Ashes. Twee maanden na het referendum zag ik hem weer en verzuchtte hij dat hij een positie voor een softwaredeveloper maar niet gevuld kreeg. ‘Ze gaan nu liever naar Berlijn’.
Lees ook: Column 'London Calling': May, Johnson en ... Brexit
Gebrek aan goed personeel is hier altijd al een probleem geweest. Sinds het referendum is dat nijpender geworden. Het Chartered Institute of Personnel and Development meldde afgelopen maand dat 40% van de werkgevers nu meer moeite heeft vacatures te vullen dan vorig jaar. Afgelopen week publiceerde het Migration Advisory Committee haar rapport met adviezen omtrent een eventueel post-Brexit immigratiebeleid. Veel sectoren reageerden direct met waarschuwingen voor grote tekorten op de arbeidsmarkt en negatieve gevolgen voor de economie als de instroom van gekwalificeerd personeel teveel aan banden wordt gelegd.
De National Health Service, met ruim een miljoen werknemers de grootste werkgever in Europa, leunt sterk op uit het buitenland afkomstig personeel. Ongeveer 10.000 artsen en ruim 20.000 verpleegkundigen komen uit een ander EU-land. Sinds het referendum is er een afname van 96% in sollicitaties door verplegend personeel uit de rest van de EU. Het aantal openstaande vacatures voor ervaren verpleegkundigen wordt verwacht op te lopen tot 15.000 in 2022.
Lees ook: Bij een harde brexit zijn bedrijven de pineut
Een van de oorzaken is een structureel probleem met opleidingsniveau en -richting die niet aansluiten op de vraag van werkgevers. Bovendien heb ik zo mijn twijfels over de kwaliteit van gekwalificeerd personeel. De Britse arbeidsproductiviteit (grofweg het totaal aantal gewerkte uren in een land afgezet tegen het BNP) is schrikbarend laag. Al jaren geldt dat als alle Fransen over zouden stappen van een vijfdaagse naar een vierdaagse werkweek ze nog steeds meer produceren dan de Britten met een vijfdaagse werkweek. Er wordt hier wel eens gezegd dat als je een Nederlands bedrijf om vijf over vijf belt er niemand meer opneemt. In Londen heb ik voldoende plekken meegemaakt waar er om acht uur nog redelijk wat mensen op kantoor zijn. Tóch ligt de Nederlandse arbeidsproductiviteit ook hoger dan de Britse.
In 2015 verschenen er jubelende krantenkoppen dat het Verenigd Koninkrijk tegen 2030 Duitsland ingehaald zou hebben als de vierde economie van de wereld. Dat dat vrijwel geheel afhankelijk was van sterke immigratiecijfers lieten kranten graag weg.
Die grote economische ambities die we regelmatig horen van de Brexiters zullen ook bij ambities blijven. Zoals zo vaak hier, grote woorden en grootse visioenen, maar het uitvoeren...
Over Lennard van Otterloo
Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.