Podcast

Dé oplossing voor de Brexit-splijtzwam?

De al drie jaar durende strijd sinds het Brexit-referendum heeft de Britten tot op het bot verdeeld. Brexit-kenner/De Ondernemer-columnist Lennard van Otterloo heeft het in zijn wekelijkse column en podcast over een mogelijke oplossing voor dit probleem.

Brexit strijd economie ondernemer protest

Lennard van Otterloo 14 mei 2019

Afgelopen weekend was ik in Brussel bij Europe Talks, een poging om mensen uit hun filterbubbel te halen door bewust mensen met tegenovergestelde meningen samen te brengen. Het concept begon in Duitsland twee jaar geleden, als idee van de krant Zeit Online in de aanloop naar de landelijke verkiezingen, en is sindsdien ook gehouden in onder meer Italië en Finland.

Na een paar nationale successen besloten de organisatoren de gok te wagen het naar Europees niveau te tillen. Wat een klus. Ruim 16.000 mensen uit 33 landen kregen vragen voorgelegd zoals hoe zij vinden dat de relatie met Rusland zou moeten zijn, of ze hun nationaal paspoort in zouden ruilen voor een Europees paspoort en of Europa teveel immigranten heeft. Voer voor meningsverschillen (Rusland bleek het meest voorkomende punt van verschil). Op basis hiervan werden mensen met tegenovergestelde meningen aan elkaar gekoppeld om elkaar te spreken (of zelfs te bezoeken) en een onderwerp vanuit een ander oogpunt te leren zien.

Direct kreeg ik het gevoel dat het Verenigd Koninkrijk bij uitstek een kandidaat is voor een nationale versie om te helpen met de Brexit-splijtzwam. Als het land morgen zou besluiten toch in de EU te blijven dan zou het al snel uit het nieuws in de rest van Europa verdwijnen. Het bedrijfsleven neemt de schade op van verloren reputatie en gemiste inkomsten, maar gaat redelijk snel over tot de orde van de dag. Het heeft al genoeg tijd en geld gekost.

Geen snelle uitweg

Voor de Britse samenleving is er geen snelle uitweg. In iedere situatie, van keihard uit de EU denderen tot helemaal geen Brexit, zal het nog zeker een decennium dooretteren. Het land is gespleten, mensen binnen families zijn tegen elkaar opgezet, vertrouwen in personen en instituties geschaad, eeuwenoude processen vernield.

Gepensioneerden die zelf hebben geprofiteerd van de mogelijkheid na hun pensioen in Spanje te wonen hebben het hun eigen (klein)kinderen afgenomen. Mensen wiens Joodse ouders in de jaren dertig Nazi-Duitsland zijn ontvlucht maken nu gebruik van hun recht een Duits paspoort aan te vragen om hun EU-burgerschap te kunnen behouden. Stel je het drama binnen dat soort families voor.

En dan de politieke dimensie. De Conservative Party, opgericht in 1830 maar met nog veel oudere wortels, staat op het punt van instorten. Labour wedt op twee paarden en lijkt beide te verliezen. Miljoenen mensen willen op Nigel Farage stemmen die weigert z’n verkiezingsprogramma bekend te maken voordat de stembus sluit.

Iedereen ontevreden

Elke realistische vorm van Brexit zal door naar schatting een kwart van de kiezers als verraad worden gezien omdat het niet voldoet aan de fantasieën van drie jaar geleden. De meest populaire uitweg uit de crisis krijgt misschien steun van 30% van de bevolking zodat 70% ontevreden zal zijn. Een uiteindelijk resultaat met maar 10% steun is waarschijnlijker. Er is weinig zeker behalve dat vrijwel iedereen ontevreden zal zijn, helemaal als blijkt dat een Brexit de oorzaken van de Brexit-stem niet weg neemt.

In een klimaat waar het midden leegloopt richting de extremen is het sluiten van een compromis vrijwel onmogelijk. Er wordt veel gesproken over de noodzaak tot een compromis maar in de praktijk bedoelen de meesten daarmee dat de ander hén tegemoet moet komen, niet dat ze zelf water bij de wijn doen.

Wat dit land nodig heeft is een proces om mensen te laten zien dat er ook veel zaken zijn waar ze het wél over eens zijn. Dat er ervaringen en achtergronden zijn die je niet deelt waardoor mensen tot andere inzichten komen. Een volwassen discussie in plaats van naar elkaar schreeuwen van achter de barricaden.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details