Blog Brexit

Expert Van Otterloo: dit zijn de winnaars en verliezers van de Brexit-deal

De nieuwe handelsdeal is door het Britse parlement. Gedeeltelijk met opluchting, gedeeltelijk onder protest en met veel gemengde emoties. Dat Brexit nu ook economisch een feit is zorgt voor veel emoties. Persoonlijke, maar ook zakelijke emoties. Wie is er blij? Wie is er boos? Wie is er opgelucht? Wie moet er nu echt aan de slag? De inventarisatie van 'onze man in Londen', Brexit-expert/ondernemer Lennard van Otterloo.

Lennard van Otterloo 1 januari 2021

Brexit engeland europa johnson

Lennard van Otterloo

Brexit-expert/ondernemer

Dit is de eerste blog van Lennard van Otterloo sinds Brexit-met-deal-en-al dan toch echt een feit is: 1 januari 2021. Lennard schrijft intussen ruim twee jaar Brexit-blogs voor De Ondernemer en is wekelijks bij ons te horen op New Business Radio.

Lennard van Otterloo is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup-sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven.

Blij

Johnson is blij, hij is geslaagd. Voor hem zat het succes amper in de inhoud van de deal maar in hoe hij het aan de hardliners om hem heen heeft kunnen verkopen. En dat lijkt (voorlopig) gelukt te zijn, in ieder geval lang genoeg om ze er voor te laten stemmen en positieve krantenberichten te genereren. Of ze er volgende maand nog steeds zo over denken ziet hij dan wel weer.

Kort samengevat, de EU-lidstaten wonnen de inhoud van de deal (niet verwonderlijk aangezien zij de inhoud geschreven hebben) maar de Britse Conservatieven wonnen de (interne) politiek.

Boos

Onder de boze groepen zitten in ieder geval de telers van pootaardappelen. Die zitten voornamelijk in Schotland. Het Schotse klimaat is vijandig voor sommige parasieten en er heeft zich daar een kenniscluster rondom de aardappelteelt ontwikkeld. Helaas, de regering ver weg in Londen wil de EU gezondheidsstandaarden niet meer volgen en dus kunnen de Schotten vanaf nu hun pootaardappelen niet meer leveren in de EU.

Ook de, veelal Schotse, vissers zijn boos. Die hadden veel verwacht van Brexit maar moeten op cruciale vissoorten nu juist vangstquota inleveren.

Aangezien de Schotten (althans, diegenen die niet vissen) overweldigend tegen Brexit hebben gestemd, er in mei Schotse parlementsverkiezingen zijn én bijna zestig procent van de Schotten inmiddels wil dat Schotland het Verenigd Koninkrijk verlaat, gaan we hier volgend jaar nog veel over horen.

Opgelucht

Deels opgelucht is de auto-industrie. Zij produceren overwegend voor de export naar de EU en worden met deze deal niet geplaagd door invoertarieven. Helaas voor hen heeft het VK weinig coulance binnengesleept op het gebied van ‘Rules of Origin’ wat vooral de productie van elektrische auto’s in het VK parten zal spelen. Ik voorzie dat de massaproductie van auto’s geleidelijk uit het VK verhuist. Niet morgen, wel dit decennium. Slim spel van de EU onderhandelaars.

Ook de farmaceutische- en de vliegtuigindustrie zullen een beetje opgelucht ademhalen aangezien er in ieder geval op sommige vlakken wederzijdse erkenning is bereikt. Er komen barrières maar minder groot dan gevreesd.

Keep Calm and Follow De Ondernemer

Lees alle recente artikelen over Brexit, met ook blogs en podcasts van expert Lennard van Otterloo , via deondernemer.nl/brexit. Aanmelden voor de Brexit-nieuwsbrief kan onderaan deze pagina.

Lees ook: Guy Verhofstadt over Brexit: ,,Ik denk dat iedereen nu zegt: wat is het voordeel van vertrekken?”

Onzeker

Ronduit onzeker is de situatie voor de Britse chemiesector. Een sector die van multinationals in grondstoffen tot kleine bedrijfjes in gewasbescherming een aanzienlijke exporteur is. Als daar geen verdere overeenkomst wordt bereikt moet de sector een geschatte miljard pond investeren in het herclassificeren van stoffen.

Ook de omvangrijke creatieve sector maakt zich zorgen. Britse transportbedrijven kunnen geen bands meer rondrijden op hun Europese tournee, de bandleden hebben een werkvergunning nodig en een ‘carnet’ voor hun instrumenten. De fashionindustrie maakt zich zorgen over wederzijdse werkvergunningen voor modellen, stylisten en fotografen. En kiest creatief talent straks nog wel voor Londen?

Elke sector die afhankelijk is van goederentransport tussen VK en EU maakt zich zorgen over de grens. De Nederlandse douane heeft al aangegeven geen coulance te verlenen bij import, ik verwacht van de Fransen niet anders.

Lees ook: Royal Lemkes deed mee aan Britse Brexit-oefening: ‘Ze hadden geen idee van de impact’

Aan de slag

Maar, grootste verliezer is toch wel de Britse dienstensector. Van accountants, IT-ers en marketeers tot juristen, vermogensbeheerders en architecten maken diensten zo’n 80% van de economie uit. Bovendien is het een van de weinige sectoren waar de Britten meer verkochten aan het continent dan andersom. Het verlies van certificering en beroepskwalificaties én de ineens noodzakelijke werkvergunning maken het eiland een minder aantrekkelijke uitvalsbasis voor een kern van de moderne economie.

Het land dat zich altijd liet voorstaan dat ze het ‘ouderwetse’ maken hadden ingeruild voor het ‘modernere’ dienstverlenen ziet zich ineens gedwongen onder druk te herpositioneren. Dat wordt een flinke klus, voor iedereen. Kan de regering die van India overtuigen hun markt open te gooien voor Britse juristen? Kan iemand die twintig jaar aan de lopende band bij Nissan heeft gestaan zich succesvol omscholen tot Artificial Intelligence Developer? Ik heb er een hard hoofd in.

Het vooruitzicht is onduidelijk maar één ding is zeker, de huidige emoties zijn geen garantie voor de toekomst.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.