Nieuws Brexit
Dit blauwe monster moet ondernemers waarschuwen voor Brexit
Maak kennis met Brexit, het blauwe, harige monster dat Nederlandse ondernemers moet waarschuwen voor het naderende vertrek van de Britten uit de EU. De ludieke campagne, afgetrapt door buitenlandminister Blok, leidt tot hilariteit elders in Europa en vooral bij de Britten. Dat schrijft het AD.

Een monster mag het officieel niet heten. Een beest ook niet. Door de naam op het witte T-shirt om het harige lijf wordt duidelijk dat het 'Brexit' is. En minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, de coördinerend brexitminister, treft het EU-blauwe wezen pontificaal op zijn bureau aan. Blok heft machteloos de armen ten hemel.
Brexitmonster op de BBC
De foto, getwitterd door Blok zelf, leidde direct tot grote hilariteit, vooral op sociale media. 'Brexitblauw past bij jou', valt er te lezen. Het is, vanwege de aaibare vacht, 'een zachte brexit'. Of is het de liefdesbaby van Grover of het Koekiemonster? De BBC typeert het brexitbeest als Muppet.
Zorgminister Hugo de Jonge kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroeg via Twitter aan Blok wie er in het pak zit. Het communicatieteam van D66 adviseerde Sigrid Kaag om 'guilty' (schuldig) te twitteren - alsof de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich in het harige pak had gehesen. (Ze deed dat niet.)
Lees ook: 10 zaken die je geregeld moet hebben als er geen Brexit-deal komt
Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet er het zwijgen toe over wie er echt in het pak zit. De geheimhouding is 'een bewuste keuze', want wie Brexit is, is 'niet relevant'. Het is juist de kracht dat niemand weet wie Brexit is. ,,Het is iedereen opgevallen'', zegt een woordvoerder. ,,De brexit is in your face.'' Bewust is als figurant voor Blok gekozen. ,,Het dossier ligt vanaf het begin op zijn bureau. Nu ook letterlijk.'' Tevreden wordt geconstateerd dat de foto viral is gegaan en trending was op Twitter. Precies dat was de bedoeling.
Dit artikel eigenlijk ook. Het is namelijk een typisch voorbeeld van 'earned media', de aandacht die je gratis krijgt van de media en het publiek, zegt hoogleraar marketing Peeter Verlegh, verbonden aan de VU in Amsterdam. Voor 'paid media', aandacht waar je voor betaalt, sluiten steeds meer mensen zich af. ,,Als het via andere kanalen tot je komt, wint het ook aan geloofwaardigheid. Vooral nu de overheid - vroeger neutraal en betrouwbaar - meer wordt gewantrouwd. Het is leuker als iemand anders dan wc-eend zegt dat wc-eend de beste is.''
Kosten Brexit-campagne
Niet dat de campagne, bedacht door het Amsterdamse reclamebureau The Odd Shop - een toepasselijke Engelse naam - gratis is. Die kost, inclusief advertenties en radiospotjes, 550.000 euro. Al in januari werd aangekondigd dat er in februari 'een karakter' zou worden gelanceerd om 'letterlijk te laten zien' waar de brexit het bedrijfsleven mee confronteert. De leus die erbij hoort is: 'Zorg dat Brexit je niet in de weg zit'.
De campagne is bedoeld om Nederlandse ondernemers erop te wijzen dat de Brexit eraan komt en dat ze zich daarop moeten voorbereiden. Bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk moeten zorgen dat ze douanenummers aanvragen, krijgen te maken met meer papierwerk en inspecties van hun goederen. En bedrijven die op het oog geen directe banden met Britse bedrijven hebben, doen er goed aan hun hele keten van toeleveranciers te bekijken op een Britse link.
Nederlandse ondernemers slecht voorbereid op Brexit
Nederlandse bedrijven waren lange tijd laks en deden niets. Nu de onzekerheid over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten - met of zonder deal - voortduurt, ziet het Brexit Loket de interesse toenemen. In de eerste acht uur na het verschijnen van de foto met het brexitbeest, werd de Brexit Impact Scan, waarmee bedrijven potentiële knelpunten in kaart kunnen brengen - 5000 keer ingevuld. Een record. Daarmee heeft het brexitbeest nu al het gewenste effect gesorteerd. In totaal werd de test sinds eind maart 2018 62.000 keer gedaan.
Volgens hoogleraar Verlegh is humor een effectieve manier om de aandacht te trekken. ,,En Blok acteert goed mee.'' Maar het kan ook gevaarlijk zijn: ,,Het kan ook negatieve reacties uitlokken. Bovendien: om aandacht goed te laten werken, is er ook een inhoudelijke link nodig. Wat leert dit beest je nu over de brexit?''