Donald Tusk kaatst de bal dus terug, en hoe: eerst jullie, dan wij. May heeft de Europese Raad eerst nog gevraagd om uitstel tot 30 juni in de hoop in de tussentijd een meerderheid in het Lagerhuis achter haal deal te krijgen. Die deal moet ze overigens wezenlijk aanpassen voordat Lagerhuis-voorzitter Bercow hem opnieuw in stemming wil brengen. Met de voorwaarde van Tusk dat het Britse parlement nu wél akkoord gaat, zet hij de zaak op scherp.
,,Het gevoel dat op dit moment bij de EU-lidstaten overheerst, is dat zij niet de kop van jut willen worden,'' stelt Lennard van Otterloo. ,,Een no-deal zou voor problemen kunnen zorgen binnen het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen. De EU27-regeringsleiders willen niet de schuld krijgen van een no-deal. Daarom wordt er wel over gespeculeerd dat ze met tegenzin zullen instemmen met de verlenging als dat de kans op een no-deal kan verkleinen."
Volgens Van Otterloo kun je in dat geval wel de vraag stellen hoe lang de verlenging van het uitstel daadwerkelijk wordt. Zo kan men bijvoorbeeld akkoord gaan, maar dan voor minstens 9 maanden. Op die manier dwing je het Verenigd Koninkrijk om mee te doen aan de Europese verkiezingen. Met nog een half jaar extra is de kans bovendien groter dat ze een veel beter akkoord bereiken. Daartegenover staat dat sommige lidstaten met een langer uitstel bang zijn voor een slepende ruzie. Dat de Britten het lidmaatschap puur gebruiken om dwars te zitten bij allerlei kwesties.”
Lees ook: May vraagt EU om uitstel Brexit tot 30 juni; verzet vanuit Brussel
Machteloos
Op de vraag of deze ontwikkeling nu een overwinning of nederlaag is voor May, geeft Van Otterloo bevestigend antwoord op dat laatste. ,,Ik denk dat hier sprake is van een nederlaag. Ze staat machteloos. Geïsoleerd in haar eigen kabinet. Er is een foto (onderaan dit artikel, red.) van de Brusselse persfotograaf Geert vanden Wijngaert die alles zegt over haar positie. Voorafgaand aan de EU Summit in 2017 zit May moederziel alleen aan tafel te wachten op voorzitter Donald Tusk. Ze zou dit alleen nog als een overwinning kunnen ervaren als deze gebeurtenis ertoe leidt dat haar deal er uiteindelijk doorheen komt.”
Opstappen
,,Heb je het over de toekomst van de premier, dan moet je weten dat ze May niet noodgedwongen kunnen afzetten. Dan komen we weer terug bij haar deal; de Britten kunnen wel zeggen dat ze deze aannemen, maar wel op voorwaarde dat ze zelf opstapt. Iets waarvan ik me wel voor kan stellen dat ze dat doet. Dan heeft ze haar doel bereikt en laat ze haar partij niet zwaar beschadigd achter. Zo heeft ze haar deal erdoorheen en beperkt ze ook nog eens haar gezichtsverlies.”