Nieuws Brexit
EU geeft Britten drie maanden uitstel
De Europese Unie geeft het Verenigd Koninkrijk drie maanden extra om een ordelijk vertrek uit de unie te regelen. De Britten kunnen ook eerder dan 31 januari vertrekken als de goedkeuring van het scheidingsakkoord eerder rond is. Dat heeft EU-president Donald Tusk gemeld.

De EU-ambassadeurs van de 27 overige lidstaten hebben maandag ingestemd met het door de Britse premier Boris Johnson gevraagde uitstel van drie maanden. Een Brexit zonder akkoord op 31 oktober is daarmee definitief van de baan, zo meldt het AD.
De Franse regering had eerder een voorkeur uitgesproken voor een korter uitstel, maar heeft nu toch ingestemd met drie maanden. De Britten kunnen als het papierwerk in orde is ook vertrekken op 1 december of 1 januari. Ondanks dat Johnson het uitstel had aangevraagd, is het zeer tegen de wil van de Britse premier. Hij heeft altijd geroepen om op 31 oktober uit de EU te willen, met of zonder deal. Dat Johnson deze maand toch om uitstel vroeg was onder zware druk: het Britse Lagerhuis dwong hem door middel van wetgeving ertoe. Zelfs daaraan wilde Johnson niet volledig meewerken, hij diende wel het verplichte verzoek in maar weigerde zijn handtekening te zetten. Samen met het verplichte uitstelverzoek stuurde de Britse premier een brief waarin hij aangaf niet te willen onderhandelen.
Geen vervroegde verkiezingen
Heel lang heeft Johnson niet van de EU-beslissing kunnen genieten: het Britse Lagerhuis verwierp namelijk maandag zijn motie om op 12 december vervroegde verkiezingen te houden verworpen. Zoals al werd verwacht, wist Johnson geen tweederdemeerderheid achter zich te krijgen.
De motie sneuvelde met 299 stemmen voor en 70 stemmen tegen. Er waren 434 stemmen nodig; Johnson kwam er dus 135 tekort. De grootste oppositiepartij, Labour, onthield zich van stemming. Daarmee was al op voorhand duidelijk dat Johnsons motie het niet zou halen.
De regering-Johnson geeft zich echter niet zomaar gewonnen: een plan van de Liberal Democrats (Lib Dems) en de Scottish National Party (SNP) krijgt hun steun. Die twee kleinere oppositiepartijen hebben voorgesteld de Fixed-term Parliaments Act aan te passen. In die wet is vastgelegd hoe verkiezingen tot stand komen. Voor een wijziging van die wet is een simpele meerderheid voldoende, terwijl voor het uitschrijven van verkiezingen een tweederdemeerderheid nodig is.