Nieuws Brexit
EU en Verenigd Koninkrijk sluiten Brexitdeal
Onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een zwaarbevochten Brexitdeal beklonken. Op het laatste moment moest er nog stevig worden onderhandeld, maar vlak voor kerstavond was er dan toch een historisch akkoord.

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen tijdens haar persconferentie over de Brexitdeal. Foto: ANP
,,Deze overeenkomst maakt een nieuwe relatie mogelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, een die we altijd hebben gewild", stelt een woordvoerder van de Britse regering. ,,Een florerende handelsrelatie tussen een soeverein Verenigd Koninkrijk met zijn Europese partners."
Lees ook: Brexitdeal lekt uit: Johnson claimt Britse overwinning
Persconferenties Johnson en Von der Leyen
Woensdagavond staken de eerste geruchten over een deal de kop op, maar witte rook kwam er niet. Donderdag werd er de hele dag geschoven met aangekondigde persconferenties van de Britse premier Boris Johnson en EC-voorzitter Ursula von der Leyen. Oorzaak van het uitstel bleken de details van een akkoord over visrechten. Daarbij werd volgens bronnen op het niveau van afzonderlijke vissoorten gekeken.
''Het is straks makkelijker om je vracht het VK in te krijgen dan je lege vrachtwagen weer eruit"
Van Otterloo over Brexitdeal
Brexit-expert Lennard van Otterloo heeft de onderhandelingen op de voet gevolgd. ,,Wat gaat dit betekenen voor de grens? Het levert een beetje opluchting voor exporteurs en transporteurs dat er geen invoertarieven hoeven worden verwerkt. Maar, de andere nieuwe douaneformaliteiten worden nog gewoon ingevoerd vanaf 1 januari. Voedsel zal nog steeds gekeurd moeten zijn en vergezeld van een certificaat, exportdeclaraties zullen nog steeds nodig zijn."
Chaos ligt nog wel even op de loer, aldus Van Otterloo. ,,Ik verwacht dan ook dat die eerste weken van het jaar nog steeds chaotisch zullen zijn. De eerste januari zal wel meevallen, dat is een vrije dag en een vrijdag dus gevolgd door twee dagen weekend. Verder verwacht ik dat een aantal transporteurs de kat uit de boom kijken en even niet op het VK gaan rijden. Toch zal de nieuwigheid van een hoop douaneformaliteiten nog wel een tijd roet in het eten gooien van een soepele doorgang."
Lees ook: Expert Van Otterloo: 'Transportchaos Britse grens is pas Brexit-voorproefje'
Weinig coulance verwacht
Volgens Van Otterloo gaan we ,,sowieso de komende maanden een asymmetrische grens zien". Het VK gaat in zijn ogen nog maanden een hoop binnenkomend vrachtverkeer “doorwuiven” omdat niet alle systemen op tijd klaar zijn. ,,De andere kant op zijn er geen toezeggingen gedaan en daar verwacht ik ook weinig coulance. Het zou dus nog best kunnen dat het een tijdje makkelijker is om je vracht het VK in te krijgen dan je lege vrachtwagen weer terug te krijgen."
Over het historische karakter van deze Brexitdeal zegt Van Otterloo: ,,Dit is de eerste handelsdeal in de geschiedenis waar handel over de grens moeilijker wordt gemaakt in plaats van makkelijker. Dat maakte deze onderhandelingen ook lastiger. Dit soort onderhandelaars zijn gewend om barrières weg te onderhandelen, niet om ze juist op te werpen."
''De exacte omvang van de deal moeten we de komende dagen bestuderen om de effecten voor Nederlandse ondernemers in kaart te brengen''
Organisaties: 'Gevolgen in januari voelbaar'
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat er na lang onderhandelen eindelijk een handelsakkoord is gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. ,,Met deze overeenkomst is in ieder geval een deel van de uittredingsproblematiek ondervangen. Maar desondanks zullen de gevolgen van Brexit vanaf januari direct voelbaar zijn voor ondernemers. De exacte inhoud en omvang van de deal moeten we de komende dagen bestuderen om de effecten voor Nederlandse ondernemers in kaart te brengen'', aldus de ondernemingsorganisaties.
Foto boven: Michel Barnier en Ursula von der Leyen donderdagmiddag.
,,Na de jaarwisseling is het VK een zogenaamd 'derde land' en zijn douaneformaliteiten een feit. Ook zullen er, in tegenstelling tot vervoer tussen EU-lidstaten, controles op in- en uitgaande goederen plaatsvinden. Het handelsakkoord verandert daar niets aan’, aldus Transport en Logistiek Nederland-voorzitter Elisabeth Post.
'Transport van én naar VK definitief anders'
Post: ,,Veel transportondernemers hebben de afgelopen jaren, in afwachting van een deal, in onzekerheid geleefd. We zijn opgelucht dat er eindelijk een handelsakkoord op tafel ligt en zullen het akkoord de komende dagen nauwkeurig bestuderen om te bepalen welke invloed de gemaakte afspraken hebben op de transportsector. Hoewel we ons nog moeten buigen over de inhoud biedt een deal in ieder geval duidelijkheid. En dat is in deze onzekere tijd meer dan welkom. Dat betekent overigens niet dat ondernemers achterover kunnen gaan leunen. Het Verenigd Koninkrijk maakt vanaf 1 januari geen deel meer uit van de Europese interne markt en de douane-unie, dus het transport van én naar het Verenigd Koninkrijk zal definitief anders gaan.''
''Per 1 januari 2021 gaan sowieso nieuwe regels gelden in de relatie met het VK. Dit gaan ook ondernemers en burgers merken''
Blok: 'Ondernemers gaan het merken'
,,Een mijlpaal.'' Zo omschrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) het Brexitakkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overeen zijn gekomen. ,,Nederland zal deze toetsen aan de Nederlandse belangen. Hierbij zal speciale aandacht uitgaan naar de afspraken over een gelijk speelveld tussen de EU en het VK, de toegang van Nederlandse vissers tot de Britse wateren en de governance van het akkoord." Het kabinet zal zo snel mogelijk een oordeel over het akkoord aan de Tweede Kamer sturen.
Blok benadrukt dat de tijd dringt. ,,Per 1 januari 2021 gaan sowieso nieuwe regels gelden in de relatie met het VK. Dit gaan ook ondernemers en burgers merken. Het is daarom van belang dat iedereen zich hier zo goed mogelijk op voorbereidt."