De prijs van voedingsproducten in Britse winkels gaat per 1 januari flink omhoog als deze importtarieven worden opgelegd. Zo zijn de importtarieven voor aardappelen en tomaten vastgesteld op 8 tot 14 procent afhankelijk van op welke manier ze worden aangeleverd. Bloemen krijgen een belasting van 8 procent.
Ook op nieuwe auto’s komt een importbelasting. Die bedraagt 10 procent. Het VK wil er de eigen auto-industrie, jaarlijks goed voor 1,5 miljoen auto’s mee beschermen. De tarieven gelden voor alle landen waar geen aparte afspraken zijn gemaakt en lijken vooral bedoeld om Europa onder druk te zetten bij de onderhandelingen voor een nieuw handelsverdrag.
Voor Nederland, met een export ter waarde van 40 miljard euro naar het VK, kan dit grote gevolgen hebben. Landbouwproducten zijn een van de belangrijkste exportproducten.
Lees ook: Game On: dit is De Grote Brexit Quiz!
'Het Britse Wereldtarief' is in de maak
Het VK wil het mes in zoveel mogelijk handelstarieven zetten, waardoor handel goedkoper wordt en Britse huishoudens meer geld overhouden, zo beargumenteert de Britse handelsminister Liz Truss de keuze. In totaal zou 60 procent van de producten die het VK binnenkomen vrij moeten zijn importtarieven. Nu is dat nog 47 procent.
Het tarievensysteem, omgedoopt tot 'Het Britse Wereldtarief', moet simpeler zijn dan de Europese en moet met name bestaan uit lagere handelstarieven, blijkt uit een document van het Britse ministerie van Handel.
,,Voor het eerst in vijftig jaar kunnen we onze eigen handelstarieven bepalen", stelt Truss. ,,Onze nieuwe Britse Wereldtarief zal goed zijn voor Britse consumenten en huishoudens door een vermindering van de kosten van duizenden alledaagse producten."
Lees ook: Corona, Brexit, EU, crisis: ondertussen, in het Verenigd Koninkrijk...
Handelsakkoord ver weg
De EU en het VK hebben nog tot eind december om tot een goed handelsakkoord te komen, een tijdpad dat al erg krap is vergeleken met dat bij andere omvangrijke handelsverdragen. Deze deadline kan nog worden verlengd, maar de regering onder leiding van Boris Johnson heeft al meermaals gezegd daar niet aan te willen.
Het is overigens nog maar de vraag of de onderhandelingen tot december door zullen gaan: de regering-Johnson zei eerder dit jaar in juni al vooruitgang te willen zien. Zo niet, dan kunnen de Britten weglopen van de onderhandelingstafel en de rest van het jaar nemen om voorbereidingen op een No Deal-Brexit te treffen.
Met nog maar één onderhandelingsronde op de agenda voor die deadline, lijkt de kans niet groot te zijn dat de twee partijen veel voortgang zullen boeken tot die tijd. De volgende onderhandelingsronde is voor de eerste week van juni gepland.
Lees ook: De Ondernemer Radio: over Booking.com, Brexit en 'back to business'