Nieuws Brexit
Ondernemers vrezen No Deal-Brexit én slechte voorbereiding Britten
Bijna de helft van de ondernemers vreest dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal de Europese Unie verlaat. Bovendien overheerst de gedachte dat Britse ondernemers zelf niet goed voorbereid zijn op alle veranderingen, blijkt uit onderzoek. En dat is ook daadwerkelijk zo, bevestigt Brexit-expert/columnist Lennard van Otterloo, zelf ondernemer in Londen.

Anti-Brexit-demonstranten bij The Houses of Parliament in Londen. Premier Boris Johnson blijft aandringen op een vertrek uit de EU op 31 oktober. © ANP
Met Boris Johnson aan het roer neemt de kans op een No Deal-Brexit volgens veel ondernemers alleen maar toe. Op een schaal van 1 tot 10 schatten ze die kans op 7,1. Meer dan de helft van de 309 ondervraagde bedrijven is dan ook voorbereid op de naderende Brexit, al heeft ook 35 procent nog helemaal geen maatregelen getroffen.
Over de voorbereiding aan Britse zijde maakt een grote meerderheid van de Nederlandse ondernemers (maar liefst 82 procent) zich zorgen, blijkt uit het onderzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland.
Volgens Brexit-expert/De Ondernemer-columnist Lennard van Otterloo is dit niet geheel onterecht. De informatievoorziening in het Verenigd Koninkrijk laat volgens hem veel te wensen over vergeleken bij Nederland, waar we het Brexit Loket, de Brexit Impact Scan en de overheidscampagne met het blauwe Brexit-monster hebben. Van Otterloo: ,,Dat monster kun je geniaal of idioot vinden, we hébben het er wel over.''
Blijven uitgaan van een No Deal
VNO-NCW en MKB-Nederland roepen ondernemers op te blijven uitgaan van een No Deal, ook al is nog steeds niet duidelijk wat er gaat gebeuren op 31 oktober, de aanstaande deadline voor Brexit.
Van Otterloo benadrukt dat de Britten in net zo veel, zo niet meer, onzekerheid zitten. Komt er nu wel of geen deal, of toch weer uitstel? Het is nu nog gissen. Het maakt het voor het Britse mkb moeilijk om zich voor te bereiden.
Britse ondernemers in lastig parket
Van Otterloo vertelt dat hij dit als adviseur van Britse en Nederlandse bedrijven ook heeft ervaren. ,,Je merkt bij sommigen echt hoe lastig het is. Moet je nu al afscheid nemen van een Britse leverancier, en daar dus ook kosten voor maken, of is er nog een scenario mogelijk waarbij dat straks niet nodig blijkt? Als je straks per douanedeclaratie een paar tientjes kwijt bent, heeft het dan nog zin om bepaalde producten de grens over te sturen?'' Dat zijn de vragen waar ondernemers nu mee zitten.
Daarbij moet de situatie waarin Britse ondernemers nu zitten ook niet onderschat worden. ,,Er is natuurlijk een flinke asymmetrie, voor Nederlandse bedrijven verkleint de ‘thuismarkt’ van 28 naar 27 landen, voor Britse bedrijven van 28 naar één. Britse bedrijven zitten dus in een veel lastiger parket.''
Brexit Buddy sessie
VNO-NCW en MKB-Nederland organiseren op 23 september een speciale 'Brexit Buddy sessie' in Den Haag voor ondernemers die zich nog beter op Brexit willen voorbereiden.